Szparagi na 12 sposobów

Maj to ich czas. Krótki czas, bo trwa tylko kilka tygodni. Więc szybko biegnijcie na bazar po piękne pęczki świeżych szparagów! I przygotujcie według ulubionych przepisów Marty Gessler i zespołu Qchni Artystycznej - prostych i szybkich receptur z niewielką ilością składników
Szparagi na grzance z jajkiem i parmezanem Szparagi na grzance z jajkiem i parmezanem Fot.M.Klaban

Szparagi na grzance z jajkiem i parmezanem

dla 1 osoby

1 grzanka z chleba lub bułki
100 g zielonych szparagów
1 jajko
50 g masła
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu
sól


Kromkę chleba (lub bułki) opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem.

Zdjęcie Lurch Obierak do Szparagów Zdjęcie Silit Velocino obierak do szparagów 0020.7119.01 Zdjęcie Ssw Garnek do Szparagów Ssw 98 16cm
Lurch Obierak do Szparagów Silit Velocino obierak do s... Ssw Garnek do Szparagów Ssw...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi z sosem holenderskim Szparagi z sosem holenderskim Fot.M.Klaban

Szparagi z sosem holenderskim

dla 4 osób

sos holenderski:
125 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól
500 g zielonych szparagów


Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu przełóż masło pokrojone w drobną kostkę, dodaj 2 żółtka, łyżkę wody i zacznij mieszać. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmij garnek z ognia i nie przerywając mieszania, dolej sok z cytryny. Na koniec sos dopraw solą.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz, przełóż na talerze, polej sosem i podawaj.

Zdjęcie KAROLINA CLAUDETTE ECRU Sosjerka 500ml 0000 Zdjęcie KRZYSZTOF DAPHNE Sosjerka 600ml Zdjęcie WESTMARK Sosjerka z podwójną ścianką
KAROLINA CLAUDETTE ECRU Sos... KRZYSZTOF DAPHNE Sosjerka 6... WESTMARK Sosjerka z podwójn...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi na cieście francuskim z bekonem Szparagi na cieście francuskim z bekonem Fot.M.Klaban

Szparagi na cieście francuskim z bekonem

dla 4-6 osób

300 g zielonych szparagów
1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
200 g wędzonego boczku
1 duży ząbek czosnku
1 nieduża cebula
1 garść świeżego oregano
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
200 ml śmietany kremówki
80 g sera gruy?re (albo podobnego, ostrego)
oliwa
sól
świeżo mielony pieprz


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw.
Formę do zapiekania wyłóż ciastem francuskim, na nim ułóż podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzch ułóż szparagi.
Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, masą zalej szparagi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.

Zdjęcie Ambition Blacha Do Pieczenia Pyrex Asymetria 35x27 Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
Ambition Blacha Do Pieczeni... Florina Blacha do Pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tagliatelle ze szparagami i kozim serem Tagliatelle ze szparagami i kozim serem Fot.M.Klaban

Tagliatelle ze szparagami i kozim serem

dla 2 osób

300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
1 łyżka oliwy
500 g zielonych szparagów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
140 g koziego sera
2 łyżeczki skórki z otartej z cytryny


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Zachowaj ok. 150 ml wody z gotowania makaronu.
Na głębokiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz szparagi. Dodaj makaron, połowę koziego sera i wlej wodę z gotowania makaronu. Całość mieszaj i podgrzewaj, aż powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem posyp resztą koziego sera i skórką otartą z cytryny.


Zdjęcie Gefu Pasta Perfetta Maszynka do makaronu 28400 Zdjęcie Russell Hobbs 19811-56 Zdjęcie Tescoma Delicia 630023
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... Russell Hobbs 19811-56 Tescoma Delicia 630023
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Frittata ze szparagami Frittata ze szparagami Fot.M.Klaban

Frittata ze szparagami

dla 2-4 osób

500 g zielonych szparagów
2 łyżeczki oliwy
1 mała cebula
1/2 łyżeczki soli
4 duże jajka
220 g startego żółtego sera gouda


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj, osusz i pokrój w ok. 2-cm kawałki. Jajka wbij do miski i rozbij trzepaczką.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, na średnim ogniu na oliwie przesmaż na złoto pokrojoną w plasterki cebulę z solą. Następnie dodaj szparagi i pod przykryciem gotuj ok. 8 min. Po tym czasie wlej jajka i lekko poruszając patelnią podsmażaj, aż spód frittaty będzie lekko brązowy. Posyp wierzch dania serem i wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.

Zdjęcie Gerlach Patelnia Grilowa Vitality 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... Fissler Patelnia Patelnia G... Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pesto ze szparagów Pesto ze szparagów Fot.M.Klaban

Pesto ze szparagów

350 g szparagów
1 ząbek czosnku
70 g startego parmezanu
110 g oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
100 g orzeszków pinii
1 łyżka świeżego oregano
sól
świeżo mielony pieprz


W blenderze zmiksuj obrany czosnek, ser, oczyszczone i pokrojone w małe kawałki szparagi, oliwę, orzeszki pinii i oregano, aż otrzymasz jednolite, gęste purée. Dopraw solą i pieprzem.
Szparagowe pesto jest doskonałe do grzanek, tostów czy bagietki z sałatą i szynką.

Zdjęcie Blender BOSCH MSM66150 Zdjęcie Blender MPM MBL-13 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender BOSCH MSM66150 Blender MPM MBL-13 Blender TEFAL HB 850
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krem ze szparagów Krem ze szparagów Fot. Marcin Klaban

Krem ze szparagów

dla 6-8 osób

1 kg zielonych szparagów
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
100 ml oliwy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30 proc.
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa truflowa


Szparagi oczyść i połam na małe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na kawałki. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekane cebule i czosnek, zalej wywarem warzywnym, dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 20 min pod przykryciem, potem dodaj szparagi. Kiedy składniki będą miękkie, przelej całość do blendera i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kroplę śmietany.
Rozlej zupę do talerzy i polej niewielką ilością oliwy truflowej.

Szparagi z masłem miętowym Szparagi z masłem miętowym Fot.M.Klaban

Szparagi z masłem miętowym

dla 2 osób

500 g szparagów
150 ml oliwy z oliwek
30 g świeżej mięty
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
W blenderze zmiksuj miętę z oliwą, z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlej zmiksowaną oliwę z miętą dodaj masło, a gdy się roztopi na sos włóż szparagi. Całość podgrzewaj ok. minuty, przełóż na talerz i posyp parmezanem.

Smażone szparagi z sosem aioli Smażone szparagi z sosem aioli Fot.M.Klaban

Smażone szparagi z sosem aioli

dla 2-4 osób

500 g grubych zielonych szparagów
2 duże jajka rozbełtane
sok z 1 średniej wielkości limonki
70 g mąki
130 g bułki tartej
sól
świeżo mielony pieprz
700 ml oleju do smażenia

sos aioli:
4 duże obrane ząbki czosnku
160 g majonezu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej kolendry
sól
pieprz


Przygotuj aioli: do małego garnka z zimna wodą wrzuć czosnek, zagotuj i zdejmij z ognia, odsącz. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z majonezem, oliwą, sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby sos nabrał wyrazistego smaku.
W garnku do głębokiego smażenia rozgrzej olej do 190 st. C (możesz użyć frytownicy).
W małym naczyniu ubij jajka z sokiem z limonki i dwiema łyżkami wody.
Na talerz wysyp mąkę, dopraw ją solą i pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Surowe obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smaż partiami ok. 3 min na złoty kolor, po wyjęciu odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj z sosem aioli.

Szparagi z krewetkami i jakiem na twardo Szparagi z krewetkami i jakiem na twardo Fot.M.Klaban

Szparagi z krewetkami i jajkiem na twardo

dla 2 osób

250 g zielonych szparagów
2 jajka ugotowane na twardo
100 g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
50 g masła
sól
pieprz


Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach osobno żółtka i białka.
Na patelni roztop połowę masła, dodaj posiekany czosnek i krewetki, dopraw solą. Przesmażaj 2-3 minuty i dolej wino, odparuj.
Na patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj szparagi, podgrzewaj ok. minuty.
Na talerz wyłóż szparagi, krewetki i posyp startym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka ze szparagów z pomarańczą, szynką parmeńską i pistacjami Sałatka ze szparagów z pomarańczą, szynką parmeńską i pistacjami Fot.M.Klaban

Sałatka ze szparagów z pomarańczą, szynką parmeńską i pistacjami

dla 4 osób

500 g zielonych szparagów
8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
5 łyżek oliwy
2 średnie pomarańcze
8 łyżek obranych pistacji
30 g parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz


Pistacje upraż na suchej patelni.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty, odsącz.
Pomarańcze obierz i wyfiletuj, tak aby nie było na nich białej skórki. Z resztek pomarańczy wyciśnij sok, odstaw.
Na talerzach ułóż szparagi, po 2 plastry szynki i filety z pomarańczy. Posyp prażonymi pistacjami i płatkami sera, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Sok z pomarańczy wymieszaj z oliwą i skrop nim sałatkę.

Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym Fot.M.Klaban

Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym

dla 2 osób

500 g zielonych szparagów
60 ml octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól
70 g rukoli
2 łyżki sezamu


Sezam upraż na suchej patelni.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować.
W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj.
Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem.

Przepisy i stylizacja Marta Gessler, asystentka Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Marcin Klaban

Dziękujemy Marcie Gessler i pracownikom Qchni Artystycznej za pomoc w zrealizowaniu sesji.
Qchnia Artystyczna zaprasza na śniadania, podawane codziennie w godz. 9-12. Więcej informacji na www.qchnia.pl

Więcej o: