dla 1 osoby
1 grzanka z chleba lub bułki
100 g zielonych szparagów
1 jajko
50 g masła
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu
sól
Kromkę chleba (lub bułki) opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem.
Lurch Obierak do Szparagów | Silit Velocino obierak do s... | Ssw Garnek do Szparagów Ssw... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 4 osób
sos holenderski:
125 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól
500 g zielonych szparagów
Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu przełóż masło pokrojone w drobną kostkę, dodaj 2 żółtka, łyżkę wody i zacznij mieszać. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmij garnek z ognia i nie przerywając mieszania, dolej sok z cytryny. Na koniec sos dopraw solą.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz, przełóż na talerze, polej sosem i podawaj.
KAROLINA CLAUDETTE ECRU Sos... | KRZYSZTOF DAPHNE Sosjerka 6... | WESTMARK Sosjerka z podwójn... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 4-6 osób
300 g zielonych szparagów
1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
200 g wędzonego boczku
1 duży ząbek czosnku
1 nieduża cebula
1 garść świeżego oregano
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
200 ml śmietany kremówki
80 g sera gruy?re (albo podobnego, ostrego)
oliwa
sól
świeżo mielony pieprz
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw.
Formę do zapiekania wyłóż ciastem francuskim, na nim ułóż podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzch ułóż szparagi.
Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, masą zalej szparagi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.
Ambition Blacha Do Pieczeni... | Florina Blacha do Pieczenia... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 2 osób
300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
1 łyżka oliwy
500 g zielonych szparagów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
140 g koziego sera
2 łyżeczki skórki z otartej z cytryny
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Zachowaj ok. 150 ml wody z gotowania makaronu.
Na głębokiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany ząbek czosnku oraz szparagi. Dodaj makaron, połowę koziego sera i wlej wodę z gotowania makaronu. Całość mieszaj i podgrzewaj, aż powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem posyp resztą koziego sera i skórką otartą z cytryny.
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... | Russell Hobbs 19811-56 | Tescoma Delicia 630023 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 2-4 osób
500 g zielonych szparagów
2 łyżeczki oliwy
1 mała cebula
1/2 łyżeczki soli
4 duże jajka
220 g startego żółtego sera gouda
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj, osusz i pokrój w ok. 2-cm kawałki. Jajka wbij do miski i rozbij trzepaczką.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, na średnim ogniu na oliwie przesmaż na złoto pokrojoną w plasterki cebulę z solą. Następnie dodaj szparagi i pod przykryciem gotuj ok. 8 min. Po tym czasie wlej jajka i lekko poruszając patelnią podsmażaj, aż spód frittaty będzie lekko brązowy. Posyp wierzch dania serem i wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Wmf Patelnia 0570044291 27cm |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
350 g szparagów
1 ząbek czosnku
70 g startego parmezanu
110 g oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
100 g orzeszków pinii
1 łyżka świeżego oregano
sól
świeżo mielony pieprz
W blenderze zmiksuj obrany czosnek, ser, oczyszczone i pokrojone w małe kawałki szparagi, oliwę, orzeszki pinii i oregano, aż otrzymasz jednolite, gęste purée. Dopraw solą i pieprzem.
Szparagowe pesto jest doskonałe do grzanek, tostów czy bagietki z sałatą i szynką.
Blender BOSCH MSM66150 | Blender MPM MBL-13 | Blender TEFAL HB 850 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 6-8 osób
1 kg zielonych szparagów
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
100 ml oliwy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30 proc.
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa truflowa
Szparagi oczyść i połam na małe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na kawałki. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekane cebule i czosnek, zalej wywarem warzywnym, dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 20 min pod przykryciem, potem dodaj szparagi. Kiedy składniki będą miękkie, przelej całość do blendera i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kroplę śmietany.
Rozlej zupę do talerzy i polej niewielką ilością oliwy truflowej.
dla 2 osób
500 g szparagów
150 ml oliwy z oliwek
30 g świeżej mięty
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
W blenderze zmiksuj miętę z oliwą, z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlej zmiksowaną oliwę z miętą dodaj masło, a gdy się roztopi na sos włóż szparagi. Całość podgrzewaj ok. minuty, przełóż na talerz i posyp parmezanem.
dla 2-4 osób
500 g grubych zielonych szparagów
2 duże jajka rozbełtane
sok z 1 średniej wielkości limonki
70 g mąki
130 g bułki tartej
sól
świeżo mielony pieprz
700 ml oleju do smażenia
sos aioli:
4 duże obrane ząbki czosnku
160 g majonezu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej kolendry
sól
pieprz
Przygotuj aioli: do małego garnka z zimna wodą wrzuć czosnek, zagotuj i zdejmij z ognia, odsącz. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z majonezem, oliwą, sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, aby sos nabrał wyrazistego smaku.
W garnku do głębokiego smażenia rozgrzej olej do 190 st. C (możesz użyć frytownicy).
W małym naczyniu ubij jajka z sokiem z limonki i dwiema łyżkami wody.
Na talerz wysyp mąkę, dopraw ją solą i pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Surowe obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smaż partiami ok. 3 min na złoty kolor, po wyjęciu odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj z sosem aioli.
dla 2 osób
250 g zielonych szparagów
2 jajka ugotowane na twardo
100 g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
50 g masła
sól
pieprz
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach osobno żółtka i białka.
Na patelni roztop połowę masła, dodaj posiekany czosnek i krewetki, dopraw solą. Przesmażaj 2-3 minuty i dolej wino, odparuj.
Na patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj szparagi, podgrzewaj ok. minuty.
Na talerz wyłóż szparagi, krewetki i posyp startym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
dla 4 osób
500 g zielonych szparagów
8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
5 łyżek oliwy
2 średnie pomarańcze
8 łyżek obranych pistacji
30 g parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz
Pistacje upraż na suchej patelni.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty, odsącz.
Pomarańcze obierz i wyfiletuj, tak aby nie było na nich białej skórki. Z resztek pomarańczy wyciśnij sok, odstaw.
Na talerzach ułóż szparagi, po 2 plastry szynki i filety z pomarańczy. Posyp prażonymi pistacjami i płatkami sera, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Sok z pomarańczy wymieszaj z oliwą i skrop nim sałatkę.
dla 2 osób
500 g zielonych szparagów
60 ml octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól
70 g rukoli
2 łyżki sezamu
Sezam upraż na suchej patelni.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować.
W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj.
Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem.
Przepisy i stylizacja Marta Gessler, asystentka Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Marcin Klaban
Dziękujemy Marcie Gessler i pracownikom Qchni Artystycznej za pomoc w zrealizowaniu sesji.
Qchnia Artystyczna zaprasza na śniadania, podawane codziennie w godz. 9-12. Więcej informacji na www.qchnia.pl