dla 4 osób
4 średniej wielkości ciabatty (lub 4 tortille)
2 małe filety z kurczaka
100 g pieczarek
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
8 plasterków suszonych pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
kilkanaście listków świeżego szpinaku
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę ze szczypiorem umyj i pokrój w plasterki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę ze szczypiorkiem, dodaj pieczarki i ocet balsamiczny. Smaż, aż płyn odparuje, dopraw solą i pieprzem, odstaw. Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w paski, szpinak oczyść, umyj i osusz. Mięso oczyść, umyj, osusz i usmaż na patelni grillowej (lub opiecz na grillu), następnie pokrój w plastry. Ciabatty przekrój na pół, dolne połówki posmaruj łyżeczką oliwy (opcjonalnie), ułóż warstwy pieczarek, pomidorów, przełóż listkami szpinaku i dodaj kurczaka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i przykryj górną częścią bułek. Jeśli używasz tortilli, wszystkie składniki rozłóż na plackach, a następnie zwiń je w rulon, przekrój na skos i zawiń w pergamin.
RENBERG Lunch box RB-4412 | SISTEMA Lunch box podwójny ... | Sistema Pojemnik na Lunch P... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 4 osób
1 długa bagietka (lub 4 małe)
2 puszki tuńczyka w oleju
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka harissy (ostrej arabskiej pasty z papryczek, opcjonalnie)
3 pomidory malinowe
1 nieduży ogórek
1/2 średniej cebuli
4 jajka ugotowane na twardo
sól
4 garście dobrych oliwek z zalewy
Przygotuj sałatkę: pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę i odciśnij z soku. Ogórka obierz, pokrój w kostkę, dopraw solą i odstaw na 10 minut, żeby puścił sok. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pomidory wymieszaj z odciśniętym z soku ogórkiem i cebulą, sałatkę odstaw (w razie potrzeby odciśnij sok). Bagietkę podziel na 4 części, każdą natnij wzdłuż (ale nie przekrawaj do końca) i posmaruj oliwą, na to rozsmaruj niewielką ilość harissy (uważaj, jest naprawdę ostra!). Następnie do kanapek dodaj odsączonego tuńczyka, sałatkę warzywną i pokrojone w plasterki jajko. Kanapkę lekko ściśnij i zawiń w papier, dorzucając garść oliwek.
Bambusowy kosz piknikowy | Cilio Kosz piknikowy COMO | Cilio Kosz piknikowy Stresa... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 4 osób
ok. 400 g makaronu (rurki lub papardelle ? grube wstążki)
4 pomidory malinowe (lub tyle samo pomidorków koktajlowych)
1/2 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1 opakowanie (200 g) sera camembert (możesz też użyć brie lub dojrzewającego koziego)
1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)
sól
pieprz
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę, odciśnij z soku i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekane czosnek i listki bazylii oraz pokrojony w cząstki ser. Dopraw solą, pieprzem i ew. posiekaną ostrą papryczką, całość wymieszaj. Makaron odcedź i gorący przełóż do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... | Russell Hobbs 19811-56 | Tescoma 630872 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
12 muffinek
2 i 1/2 szklanki (375 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka (250 ml) mleka
1/2 szklanki (125 ml) oliwy
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
200 g twardej fety
100 g czarnych oliwek bez pestek
1/2 łyżeczki soli
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Fetę pokrój w niewielką kostkę, oliwki przekrój wzdłuż na pół. Ser, oliwki i rozmaryn dodaj do mąki i wymieszaj. W drugiej misce trzepaczką rozmąć jajka, dolej mleko i oliwę, dokładnie wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych i niezbyt dokładnie wymieszaj ? składniki powinny się tylko połączyć. Masę rozdziel do formy wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz 20-25 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią, a patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj np. z sałatką na piknik
Guardini Forma na 12 muffin... | Silikomart Foremki silikono... | Stella Pack Foremki na muff... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
6 cytryn
brązowy cukier
zimna woda
Cytryny wyszoruj, przekrój i wyciśnij z nich sok. Przelej sok do 1,5-litrowego dzbanka, dodaj tyle wody i cukru, aż otrzymasz ulubiony smak lemoniady. Przechowuj w lodówce (na piknik wlej lemoniadę do termosów lub butelek z kapslem). Podawaj mocno schłodzoną, np. z kostkami lodu.
Blender Ariete Drink'NGo 563 | Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB | Blender MPM MBL 19 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
kilka gałązek świeżej mięty
brązowy cukier
zimna woda gazowana
Listki mięty utrzyj z niewielką ilością cukru, przełóż do dzbanka, dolej schłodzoną wodę gazowaną. Przechowuj w lodówce w butelce z kapslem. Podawaj mocno schłodzoną, np. z kostkami lodu.
1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
1 mały słoiczek bazyliowego pesto
2 pomidory malinowe
1 opakowanie (200 g) mozzarelli
sól
pieprz
Pomidory umyj i pokrój w 0,5-cm plastry. Mozzarellę też pokrój w plasterki, a ciasto w prostokąty. Półcentymetrowe brzegi ciasta lekko zawiń do góry i ułóż prostokąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odległości, bo tartaletki będą rosły podczas pieczenia). W środku każdej tartaletki rozsmaruj po małej łyżeczce pesto, ułóż plaster pomidora i mozzarelli. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 15 minut, aż brzegi wyrosną i się zrumienią, a ser roztopi.
12 sztuk
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sól
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
150 ml oleju
2 jajka
3/4 szklanki (175 ml) maślanki
Jabłka umyj i pokrój w niewielką kostkę (nie musisz ich obierać), dodaj dwie łyżki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, wymieszaj. Odłóż 2 łyżki żurawin do dekoracji. Mąkę, pozostały cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce lekko ubij jajka, dolej olej i maślankę, wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych, dołóż jabłka i żurawiny. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą ? nie dłużej (jeśli ciasto wymieszasz zbyt dokładnie, po upieczeniu będzie twarde). Masę rozdziel do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, udekoruj żurawinami (możesz też posypać brązowym cukrem) i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią. Wyjmij z pieca, a po 5 minutach wyjmij z formy i przestudź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1-2 dni.
Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe
ok. 100 sztuk
2 szklanki (300 g) mąki pszennej zwykłej
2 szklanki (300 g) mąki pszennej krupczatki
2 i 1/4 kostki (450 g) zimnego masła
2/3 szklanki (135 g) cukru brązowego
2/3 szklanki (135 g) cukru zwykłego
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie (ok. 180 ml, 200 g) śmietany 30 proc.
skórka otarta z 2 dużych cytryn
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamon
mąka krupczatka do podsypania
Przygotuj ciasto pomarańczowe: połowę zwykłej mąki i połowę mąki krupczatki wymieszaj z cynamonem, połową soli i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Cukier brązowy wymieszaj ze skórką pomarańczową. W mikserze (na najmniejszych obrotach lub pulsując, ew. siekając nożem na desce) połącz mieszaninę mąki z kawałkami masła, aż struktura będzie przypominała mokry piasek. Dodaj pomarańczowy cukier i połowę śmietany. Miksuj dalej na wolnych obrotach (lub szybko zagnieć), aż składniki się połączą ? nie dłużej. Wyjmij z miski, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj ciasto cytrynowe: pozostałe mąki, sól i sodę wymieszaj. Zwykły cukier wymieszaj ze skórką cytrynową. Dalej postępuj jak w przypadku ciasta pomarańczowego, a na koniec ze śmietaną dodaj esencję waniliową. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe ciasta partiami rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3/4 cm (lub grubiej, jak wolisz). Za pomocą foremki wycinaj niewielkie ciasteczka (użyłam rantu o średnicy 4,5 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować między nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły w trakcie pieczenia (w tym przypadku 24 ciasteczka na 1 blachę). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st C (ok. 200 st. zwykły piec). Piecz 10-12 minut, wyjmij z pieca, ostudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rady:
- esencję waniliową możesz zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub wanilinowego;
- pamiętaj, żeby surowe ciasto, które czeka na rozwałkowanie, wstawiać z powrotem do lodówki.
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
sól
2 jajka
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
3/4 szklanki (175 ml, prawie całe opakowanie 200 g) śmietany 18-22 proc.
1/2 kostki (100 g) miękkiego masła
500 g truskawek (lub innych owoców sezonowych: malin, śliwek, gruszek, rabarbaru, jabłek etc.)
1 łyżeczka esencji waniliowej
masło do natłuszczenia i bułka tarta do wysypania formy
Usuń szypułki z truskawek, owoce umyj i osusz. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zmiksuj jajka z cukrem i nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno: śmietanę, esencję waniliową, miękkie masło i stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wstaw na 10 minut do lodówki. Brzegi tortownicy o średnicy ok. 28 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą, dno wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i za pomocą szpatułki lub łyżki maczanej w wodzie rozprowadź je równomiernie. Owoce powtykaj w ciasto. Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia wierzch ciasta się za szybko zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej. Wyjmij z pieca i ostudź.