Jogurt - od rana do wieczora

Rano do owsianki. Na lunch do sałatki, zupy lub chłodnika. W daniu głównym do ryżu lub sosu, a na deser do ciasta albo koktajlu. Jogurt naturalny może być obecny w naszej kuchni przez cały dzień
Sos ziołowy Sos ziołowy Fot. MARCIN URBAN

Sos ziołowy

1 i 1/2 opakowania (300 g) jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
3 łyżki świeżych ziół (według uznania: bazylia, tymianek, oregano, mięta, estragon etc.)
sól
pieprz


Zioła umyj, osusz i posiekaj. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj czosnek, zioła, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z chrupiącymi warzywami - marchewką, rzodkiewką, kalarepą, selerem naciowym etc. Możesz też go użyć do sałaty. Przechowuj w lodówce.

Zdjęcie Florentyna Sosjerka 21094 Zdjęcie HENDI SOSJERKA 786437 Zdjęcie Tadar Sosjerka Eleganti 500ml
Florentyna Sosjerka 21094 HENDI SOSJERKA 786437 Tadar Sosjerka Eleganti 500ml
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zupa z batatów z jogurtem Zupa z batatów z jogurtem Fot. MARCIN URBAN

Zupa z batatów z jogurtem

800 g batatów
1 litr bulionu warzywnego
4 suszone pomidory
60 g sera typu feta
120 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta suszonych płatków chilli (lub 1/2 ostrej papryczki)
oliwa
sól


Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Bulion podgrzej, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj czosnek, chilli, kumin i smaż ok. 1 minuty. Dodaj bataty i przesmażaj 3-4 minuty. Następnie dolej bulion i gotuj ok. 20 minut. Zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dopraw solą.
Pokrojoną fetę wymieszaj z jogurtem, suszone pomidory drobno pokrój.
Zupę podawaj z kleksem jogurtowym, posypaną suszonymi pomidorami.

Zdjęcie Chodzież Waza Iwona 2w9900 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie Villeroy & Boch - New Wave - waza
Chodzież Waza Iwona 2w9900 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Villeroy & Boch - New Wave ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sos rzodkiewkowy Sos rzodkiewkowy Fot. MARCIN URBAN

Sos rzodkiewkowy

3 pęczki rzodkiewek
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
100 g zimnej śmietanki 30-proc.
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz


Rzodkiewki oczyść, umyj i zmiksuj blenderem z jogurtem. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj kilka kropli soku z cytryny i wymieszaj z rzodkiewkowym jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącymi warzywami - marchewką, rzodkiewką, kalarepą, selerem naciowym etc. Możesz też go użyć do sałaty. Przechowuj w lodówce.

Zdjęcie AFFEK DESIGN talerze MADELINE 2szt Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze Cyklamen 18el 2K0240 Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098
AFFEK DESIGN talerze MADELI... FLORINA PREMIUM Talerze Cyk... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Chłodnik ogórkowy z orzechami Chłodnik ogórkowy z orzechami Fot. MARCIN URBAN

Chłodnik ogórkowy z orzechami

300 ml jogurtu greckiego
300 ml bulionu z kury
2 ogórki wężowe
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól
pieprz


Ogórki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Gdy puszczą sok, odciśnij. Jogurt wymieszaj z bulionem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj.
Chłodnik podawaj z orzechami, udekorowany koperkiem.


Zdjęcie Maria Paula Talerz głęboki Listki Zdjęcie PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ - Cucina Italiana - 20 cm Zdjęcie PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ DO ZUPY - BLOOMING OPULENCE 22,5 cm (1360 BLOC)
Maria Paula Talerz głęboki ... PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ ... PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Musaka warzywna Musaka warzywna Fot. MARCIN URBAN

Musaka warzywna

1 duży bakłażan
2 cukinie
2 cebule
2 czerwone papryki
4 dojrzałe pomidory lub 1 puszka (400 g) pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
2 jajka
300 ml jogurtu
50 g sera feta
oliwa
sól
pieprz


Warzywa oczyść, umyj i osusz. Bakłażana i cukinie pokrój w plasterki, paprykę - w paski, cebulę - w piórka, czosnek posiekaj.
Bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę wymieszaj z czosnkiem i tymiankiem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut, aż będą miękkie (w połowie czasu pieczenia zamieszaj). Wyjmij z pieca, zmniejsz temperaturę do 180 st. C.
Jajka roztrzep i wymieszaj z jogurtem. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę (jeśli używasz pomidorów z puszki, też je pokrój).
W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę zapiekanych warzyw, następnie warstwę pomidorów i pozostałe zapiekane warzywa. Do naczynia wlej masę jajeczno-jogurtową, wierzch posyp pokruszonym serem feta i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż ser się zrumieni. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie do serwowania Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Fioletowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800
Eva Solo Naczynie do serwow... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem Fot. MARCIN URBAN

Sałatka z kurczakiem

4 piersi z kurczaka
1 litr bulionu warzywnego
500 g zielonych jabłek
100 g orzechów włoskich
4 łodygi selera naciowego
1 cytryna
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
170 ml majonezu
sól
pieprz


Mięso oczyść, umyj i przełóż do gorącego bulionu. Gotuj kurczaka 10-15 minut, następnie odcedź. Gdy ostygnie, pokrój w paski.
Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Oczyszczone, umyte i osuszone łodygi selera pokrój w plasterki. Jabłka umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanymi pozostałymi orzechami.

Zdjęcie Lawenda Salaterka 23cm Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Salaterka wielofunkcyjna FLORBL - Cookut
Lawenda Salaterka 23cm Lubiana Salaterka HEL 00043 Salaterka wielofunkcyjna FL...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Curry rybne Curry rybne Fot. MARCIN URBAN

Curry rybne

4 filety z dorsza
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
3 łyżki posiekanych listków kolendry
olej do smażenia
sól

marynata:
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki soku z limonki
sól

pasta:
1 cebula
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki nasion kuminu
2 łyżki wiórków kokosowych


Zamarynuj rybę: filety oczyść, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Sok z limonki wymieszaj z kurkumą, dopraw solą i natrzyj rybę marynatą, wstaw do lodówki na pół godziny.
Przygotuj pastę: cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, z chili usuń gniazdo nasienne. W malakserze zmiksuj na pastę cebulę, chilli, czosnek, orzechy, nasiona kminu i wiórki kokosowe.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę i smaż 5 minut, następnie dodaj mieloną kolendrę, kumin, sól i trochę ponad pół szklanki wody. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj jogurt i posiekaną kolendrę, zagotuj, dołóż zamarynowaną rybę i duś pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą, podawaj na ciepło z ryżem.

Zdjęcie Berghoff Wok Neo 3502632 Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Berghoff Wok Neo 3502632 Silit Tao wok 0081280211 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Skrzydełka w sosie jogurtowym Skrzydełka w sosie jogurtowym Fot. MARCIN URBAN

Skrzydełka w sosie jogurtowym

10 skrzydełek z kurczaka
2 cebule
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1 łyżka pokrojonego w paseczki imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka listków kolendry
1 łyżka keczupu
1/2 papryczki chilli
oliwa
sól


Skrzydełka oczyść, umyj, osusz i przełóż do miski. Cebule pokrój w talarki.
W drugiej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, tartym imbirem, sokiem z cytryny, keczupem, połową posiekanej kolendry i dopraw solą. Sosem zalej skrzydełka i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Gdy będzie miękka, dodaj zamarynowane skrzydełka z sosem jogurtowym. Całość gotuj 15 minut. Podawaj posypane pozostałą kolendrą i udekorowane paseczkami imbiru.

Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 20cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Promis Patelnia Głęboka Granite Gr/G
Bratwunder Patelnia Głęboka... Fissler Patelnia Patelnia G... Promis Patelnia Głęboka Gra...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasto jogurtowe Ciasto jogurtowe Fot. MARCIN URBAN

Ciasto jogurtowe

150 g mąki tortowej
50 g kaszki kukurydzianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
140 ml oleju
50 g mielonych migdałów
sól
2 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki migdałów w płatkach


Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jajka utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodaj jogurt, olej, mieszaninę mąki i skórkę otartą z cytryn. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. godziny. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj syrop: wyciśnij sok z cytryn, przelej do rondelka, dodaj pozostały cukier puder i zagotuj. Gotuj, aż płyn się zredukuje i będzie dość gęsty. Na koniec dodaj miód, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z tortownicy, wierzch ostrożnie ponakłuwaj i polej ciepłym syropem. Udekoruj płatkami migdałowymi i odstaw do wystygnięcia.

Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie CLATRONIC KM 3414 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Bosch MUM58920 CLATRONIC KM 3414 Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Koktajl egzotyczny Koktajl egzotyczny Fot. MARCIN URBAN

Koktajl egzotyczny

4 kiwi
1 banan
2 pomarańcze
1/2 opakowania (100 g) jogurtu naturalnego lub owocowego
2 łyżeczki miodu
woda niegazowana do uzupełnienia lub pokruszone kostki lodu


Owoce umyj i obierz, zmiksuj w blenderze z jogurtem, dopraw miodem. Według uznania rozcieńcz wodą lub schłodź kostkami lodu.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender Bosch MSM 64010 Blender SENCOR SHB 4360 Blender TEFAL HB 850
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Deser z mango Deser z mango Fot. MARCIN URBAN

Deser z mango

2 dojrzałe owoce mango
250 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
80 ml lodów waniliowych
kilka niesolonych pistacji i listki mięty do dekoracji


Mango umyj, obierz, miąższ pokrój w mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj. Jogurt wymieszaj z lodami waniliowymi. W szklankach lub pucharkach układaj na przemian warstwy purée z mango i jogurtu. Udekoruj listkami mięty i posiekanymi pistacjami, od razu podawaj.

Zdjęcie Dajar Pucharek do lodów Manolya Zdjęcie Iittala Pucharek Kastehelmi Zdjęcie Pucharek do lodów Nile 010301163
Dajar Pucharek do lodów Man... Iittala Pucharek Kastehelmi Pucharek do lodów Nile 0103...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Owsianka z owocami sezonowymi Owsianka z owocami sezonowymi Fot. MARCIN URBAN

Owsianka z owocami sezonowymi

140 g płatków owsianych
sól
mielony cynamon
100 g malin lub truskawek
100 g jagód lub innych owoców leśnych
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego lub owocowego
2 łyżki syropu klonowego


W rondlu zagotuj 800 ml wody. Do wrzątku powoli, cały czas mieszając, wsyp płatki. Zmniejsz ogień, dopraw solą i cynamonem i gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż płatki zmiękną i otrzymasz ulubioną konsystencję.
Gotową owsiankę przełóż do miseczek, dodaj świeże owoce, jogurt i polej syropem.

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA