1 i 1/2 opakowania (300 g) jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
3 łyżki świeżych ziół (według uznania: bazylia, tymianek, oregano, mięta, estragon etc.)
sól
pieprz
Zioła umyj, osusz i posiekaj. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj czosnek, zioła, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z chrupiącymi warzywami - marchewką, rzodkiewką, kalarepą, selerem naciowym etc. Możesz też go użyć do sałaty. Przechowuj w lodówce.
Florentyna Sosjerka 21094 | HENDI SOSJERKA 786437 | Tadar Sosjerka Eleganti 500ml |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
800 g batatów
1 litr bulionu warzywnego
4 suszone pomidory
60 g sera typu feta
120 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta suszonych płatków chilli (lub 1/2 ostrej papryczki)
oliwa
sól
Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Bulion podgrzej, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj czosnek, chilli, kumin i smaż ok. 1 minuty. Dodaj bataty i przesmażaj 3-4 minuty. Następnie dolej bulion i gotuj ok. 20 minut. Zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dopraw solą.
Pokrojoną fetę wymieszaj z jogurtem, suszone pomidory drobno pokrój.
Zupę podawaj z kleksem jogurtowym, posypaną suszonymi pomidorami.
Chodzież Waza Iwona 2w9900 | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | Villeroy & Boch - New Wave ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 pęczki rzodkiewek
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
100 g zimnej śmietanki 30-proc.
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Rzodkiewki oczyść, umyj i zmiksuj blenderem z jogurtem. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj kilka kropli soku z cytryny i wymieszaj z rzodkiewkowym jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącymi warzywami - marchewką, rzodkiewką, kalarepą, selerem naciowym etc. Możesz też go użyć do sałaty. Przechowuj w lodówce.
AFFEK DESIGN talerze MADELI... | FLORINA PREMIUM Talerze Cyk... | FLORINA PREMIUM Talerze des... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
300 ml jogurtu greckiego
300 ml bulionu z kury
2 ogórki wężowe
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól
pieprz
Ogórki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Gdy puszczą sok, odciśnij. Jogurt wymieszaj z bulionem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj.
Chłodnik podawaj z orzechami, udekorowany koperkiem.
Maria Paula Talerz głęboki ... | PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ ... | PORCELANOWY GŁĘBOKI TALERZ ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 duży bakłażan
2 cukinie
2 cebule
2 czerwone papryki
4 dojrzałe pomidory lub 1 puszka (400 g) pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
2 jajka
300 ml jogurtu
50 g sera feta
oliwa
sól
pieprz
Warzywa oczyść, umyj i osusz. Bakłażana i cukinie pokrój w plasterki, paprykę - w paski, cebulę - w piórka, czosnek posiekaj.
Bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę wymieszaj z czosnkiem i tymiankiem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut, aż będą miękkie (w połowie czasu pieczenia zamieszaj). Wyjmij z pieca, zmniejsz temperaturę do 180 st. C.
Jajka roztrzep i wymieszaj z jogurtem. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę (jeśli używasz pomidorów z puszki, też je pokrój).
W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę zapiekanych warzyw, następnie warstwę pomidorów i pozostałe zapiekane warzywa. Do naczynia wlej masę jajeczno-jogurtową, wierzch posyp pokruszonym serem feta i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż ser się zrumieni. Podawaj na ciepło.
Eva Solo Naczynie do serwow... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Skeppshult Forma do zapieka... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
4 piersi z kurczaka
1 litr bulionu warzywnego
500 g zielonych jabłek
100 g orzechów włoskich
4 łodygi selera naciowego
1 cytryna
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
170 ml majonezu
sól
pieprz
Mięso oczyść, umyj i przełóż do gorącego bulionu. Gotuj kurczaka 10-15 minut, następnie odcedź. Gdy ostygnie, pokrój w paski.
Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Oczyszczone, umyte i osuszone łodygi selera pokrój w plasterki. Jabłka umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanymi pozostałymi orzechami.
Lawenda Salaterka 23cm | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Salaterka wielofunkcyjna FL... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 filety z dorsza
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
3 łyżki posiekanych listków kolendry
olej do smażenia
sól
marynata:
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki soku z limonki
sól
pasta:
1 cebula
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki nasion kuminu
2 łyżki wiórków kokosowych
Zamarynuj rybę: filety oczyść, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Sok z limonki wymieszaj z kurkumą, dopraw solą i natrzyj rybę marynatą, wstaw do lodówki na pół godziny.
Przygotuj pastę: cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, z chili usuń gniazdo nasienne. W malakserze zmiksuj na pastę cebulę, chilli, czosnek, orzechy, nasiona kminu i wiórki kokosowe.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę i smaż 5 minut, następnie dodaj mieloną kolendrę, kumin, sól i trochę ponad pół szklanki wody. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj jogurt i posiekaną kolendrę, zagotuj, dołóż zamarynowaną rybę i duś pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą, podawaj na ciepło z ryżem.
Berghoff Wok Neo 3502632 | Silit Tao wok 0081280211 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
10 skrzydełek z kurczaka
2 cebule
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1 łyżka pokrojonego w paseczki imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka listków kolendry
1 łyżka keczupu
1/2 papryczki chilli
oliwa
sól
Skrzydełka oczyść, umyj, osusz i przełóż do miski. Cebule pokrój w talarki.
W drugiej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, tartym imbirem, sokiem z cytryny, keczupem, połową posiekanej kolendry i dopraw solą. Sosem zalej skrzydełka i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Gdy będzie miękka, dodaj zamarynowane skrzydełka z sosem jogurtowym. Całość gotuj 15 minut. Podawaj posypane pozostałą kolendrą i udekorowane paseczkami imbiru.
Bratwunder Patelnia Głęboka... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Promis Patelnia Głęboka Gra... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g mąki tortowej
50 g kaszki kukurydzianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
140 ml oleju
50 g mielonych migdałów
sól
2 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki migdałów w płatkach
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą, mielonymi migdałami i szczyptą soli.
Jajka utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodaj jogurt, olej, mieszaninę mąki i skórkę otartą z cytryn. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. godziny. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj syrop: wyciśnij sok z cytryn, przelej do rondelka, dodaj pozostały cukier puder i zagotuj. Gotuj, aż płyn się zredukuje i będzie dość gęsty. Na koniec dodaj miód, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z tortownicy, wierzch ostrożnie ponakłuwaj i polej ciepłym syropem. Udekoruj płatkami migdałowymi i odstaw do wystygnięcia.
Bosch MUM58920 | CLATRONIC KM 3414 | Clatronic KM 3632 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
4 kiwi
1 banan
2 pomarańcze
1/2 opakowania (100 g) jogurtu naturalnego lub owocowego
2 łyżeczki miodu
woda niegazowana do uzupełnienia lub pokruszone kostki lodu
Owoce umyj i obierz, zmiksuj w blenderze z jogurtem, dopraw miodem. Według uznania rozcieńcz wodą lub schłodź kostkami lodu.
Blender Bosch MSM 64010 | Blender SENCOR SHB 4360 | Blender TEFAL HB 850 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
2 dojrzałe owoce mango
250 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
80 ml lodów waniliowych
kilka niesolonych pistacji i listki mięty do dekoracji
Mango umyj, obierz, miąższ pokrój w mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj. Jogurt wymieszaj z lodami waniliowymi. W szklankach lub pucharkach układaj na przemian warstwy purée z mango i jogurtu. Udekoruj listkami mięty i posiekanymi pistacjami, od razu podawaj.
Dajar Pucharek do lodów Man... | Iittala Pucharek Kastehelmi | Pucharek do lodów Nile 0103... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
140 g płatków owsianych
sól
mielony cynamon
100 g malin lub truskawek
100 g jagód lub innych owoców leśnych
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego lub owocowego
2 łyżki syropu klonowego
W rondlu zagotuj 800 ml wody. Do wrzątku powoli, cały czas mieszając, wsyp płatki. Zmniejsz ogień, dopraw solą i cynamonem i gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż płatki zmiękną i otrzymasz ulubioną konsystencję.
Gotową owsiankę przełóż do miseczek, dodaj świeże owoce, jogurt i polej syropem.
Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban
Alessi Mała miseczka Colomb... | Koziol Miseczka Aroma | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |