150 g malin
1 łyżka cukru
lód kruszony
woda gazowana
listki mięty do dekoracji
2 kulki sorbetu z malin
1 kulka sorbetu z cytryn
Przygotuj mus malinowy: zmiksuj maliny z łyżką cukru oraz 1-2 łyżkami wody.
Następnie dodaj lód, odrobinę wody gazowanej, sorbet z malin i ponownie zmiksuj.
Przełóż do wysokiej szklanki. Na wierzchu ułóż sorbet z cytryn. Udekoruj miętą i podawaj.
1/4 tabliczki (25 g) ciemnej czekolady
4 podłużne białe bezy
1 kulka lodów pistacjowych
1 kulka lodów czekoladowych
1 kulka sorbetu z czarnych porzeczek
Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę w 3-4 łyżkach wrzącej wody i ostudź.
Na dno pucharka wlej polewę czekoladową, na nią pokruszone 2 bezy. Dodaj porcje lodów pistacjowych i czekoladowych oraz sorbetu z czarnych porzeczek. Udekoruj pozostałymi bezami i od razu podawaj.
5 truskawek
50 g malin
200 ml zimnej śmietany 36 proc.
3 kostki białej czekolady
1 kulka lodów owoce leśne
1 kulka lodów truskawkowych
1 kulka lodów biała czekolada
Truskawki pokrój na drobne kawałki i ułóż je na dnie pucharu. Śmietankę ubij na sztywno i ułóż ją na truskawkach. Na śmietanę wyłóż maliny. Następnie dodaj lody i udekoruj białą czekoladą.
1 pomarańcza
4 truskawki
1 banan
listki mięty do dekoracji
1 kulka sorbetu z cytryn
1 kulka sorbetu z grejpfrutów
1 kulka sorbetu z ananasów
mus
10-12 truskawek
1 łyżka cukru
Przygotuj mus: zmiksuj truskawki z łyżką cukru i 1-2 łyżkami wody.
Banana pokrój w plastry, truskawki w ćwiartki, pomarańczę w plastry, a następnie w połówki. Ułóż owoce na talerzu, a obok owoców 3 porcje sorbetów. Polej musem, udekoruj miętą i podawaj.
100 g mrożonych wiśni
1 łyżeczka cukru pudru
listki mięty do dekoracji
2 kostki ciemnej czekolady
1 kulka lodów miętowych z czekoladą
1 kulka sorbetu z cytryn
Zagotuj wiśnie z łyżeczką cukru pudru i ostudź. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę.
Na talerzu ułóż lody, a z drugiej strony wiśnie. Udekoruj listkami mięty i pokruszoną czekoladą, od razu podawaj.
10-12 truskawek
1 łyżka cukru
50 ml świeżo zaparzonej kawy
200 ml zimnego mleka
5-6 kostek lodu
1 kulka lodów waniliowych
Przygotuj mus: zmiksuj truskawki z łyżką cukru i 1-2 łyżkami wody.
Mus wlej na dno wysokiej szklanki, dodaj kostki lodu. Ostrożnie uzupełnij szklankę zimnym mlekiem, wlewając je po łyżce przytkniętej do ścianki szklanki. Ważne jest, żeby warstwy się nie wymieszały. Następnie podobnie wlej kawę - powstanie kolejna warstwa. Na koniec dodaj porcję lodów i od razu podawaj.
1 małe opakowanie podłużnych biszkoptów
250 ml kawy
50 ml likieru amaretto
kakao
kilka świeżych malin
3 kulki lodów tiramisu
1 kulka sorbetu z malin
Zaparz szklankę bardzo mocnej kawy, dodaj likier i odstaw do ostudzenia
Na dnie i bokach płaskiego pucharka ułóż biszkopty nasączone uprzednio w naparze z kawy.
Następnie nałóż lody tiramisu i oprósz je kakao. Ułóż porcję sorbetu. Całość udekoruj połówką biszkopta i świeżymi malinami.
1 gruszka
50 g orzechów włoskich
cukier puder
1 kulka lodów orzech włoski
1 kulka sorbetu z gruszek
Ćwiartkę gruszki pokrój w cienkie plastry i ułóż je na talerzu.
Przygotuj orzechy w karmelu: cukier puder podgrzewaj w rondelku, aż się roztopi, zacznie wrzeć i zmieni kolor na bursztynowy. Zdejmij z ognia, odczekaj chwilę, żeby przestał wrzeć, ale będzie jeszcze gorący. Dolej łyżkę wody, wsyp orzechy i jeszcze chwilę podgrzewaj mieszając, aż orzechy połączą się z powstałym wcześniej karmelem.
Na talerzu obok gruszek ułóż lody. Po drugiej stronie talerza ułóż skarmelizowane orzechy.
1/2 kiwi
1 pomarańcza
4 truskawki
listki mięty do dekoracji
1 kulka sorbetu z mango
1 kulka sorbetu z kiwi
1 kulka sorbetu z truskawek
Owoce pokrój drobno w kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Na dnie pucharu ułóż owoce warstwami: truskawki, pomarańcze a na koniec kiwi. Wlej sok z pomarańczy. Na wierzchu ułóż porcje sorbetów. Udekoruj cząstkami truskawek. Możesz dodać listek mięty.
50 g skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
50 g rodzynek
50 g orzechów arachidowych
1 łyżka rumu lub spirytusu
rurka waflowa do dekoracji
2 kulki lodów bakaliowych
1 kulka sorbetu z mango
Przygotuj mix bakaliowy: skórkę pomarańczową rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem (wymieszanym z rumem lub spirytusem). Gdy przestygną, odcedź. Na dno pucharka ułóż bakalie. Następnie nałóż lody i udekoruj połówkami rurki waflowej, od razu podawaj.
15-20 truskawek
1 łyżka cukru
200 ml jogurtu naturalnego
1 kulka lodów śmietankowych
2 kulki sorbetu z truskawek
Przygotuj mus truskawkowy: zmiksuj truskawki (zostaw dwa duże owoce do dekoracji) z łyżką cukru i 3-4 łyżkami wody.
Na dno pucharka wlej mus. Na mus ułóż porcję lodów śmietankowych. Następnie pokrój 2 duże truskawki w plasterki i ułóż je nad musem, przyklejając do ścianek pucharka. Wlej jogurt, a na koniec dodaj sorbet z truskawek, udekoruj świeżą truskawką i od razu podawaj.
100 g rodzynek
1 łyżka rumu
1/4 tabliczki (25 g) ciemnej czekolady
5-6 gronek winogrona jasnego
2 kulki lodów malaga
1 kulka sorbetu z wiśni
Rodzynki zalej wrzątkiem z dodatkiem rumu. Odstaw na około godzinę, aby zrobiły się miękkie, następnie odcedź.
Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść połamaną czekoladę z 3-4 łyżkami wrzącej wody i ostudź.
Ułóż rodzynki na dnie pucharka lub miseczki i polej je delikatnie polewą czekoladową.
Na rodzynki ułóż lody. Udekoruj połówkami jasnego winogrona i podawaj.
Przepisy Małgorzata Grycan, wykonanie Zespół lodziarni Grycan, stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl