Bobem lato się zaczyna

Świeży bób jest nie tylko pyszny i sycący, ale również niezwykle odżywczy. To idealna przekąska oraz składnik letnich dań
Bób z jarzynami Bób z jarzynami Fot. MARCIN URBAN

Bób z jarzynami

400 g bobu
4 pomidory
4 ziemniaki
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
600 ml wody
sól
pieprz


Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, włóż czosnek, cebulę, ziemniaki, cukinię i bakłażana. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia.

 

Autor przepisu: Aneta Kosiba

Risotto Risotto Fot. Sławomir Smolarek

Risotto z warzywami

300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
50 g chudego wędzonego boczku
1 średnia marchewka
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
1 mała cukinia
100 g groszku
100 g bobu (najlepiej już obranego, możesz użyć z puszki)
3 łyżki masła
50 g startego sera typu parmezan
2 gałązki świeżej bazylii
sól
pieprz


Marchew, cebulę i seler obierz i umyj, a następnie pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cukinię wyszoruj i pokrój na cząstki. Podgrzej bulion, żeby był gorący.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj marchew, seler oraz boczek. Całość zrumień, a następnie dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu będą szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino i mieszając, szybko odparuj.
Następnie do rondla dolej łyżkę wazową bulionu i dodaj cukinię, wymieszaj. Po trochu dodawaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj dolewanie bulionu i mieszanie. Po ok. 10 minutach dodaj groszek i bób. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło, ser i posiekane listki bazylii. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj na gorąco.

Autor przepisu: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska

Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem Fot. Marcin Klaban

Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem

Przepis dla 4 osób

400 g świeżego bobu
300 g świeżych kurek
2 łyżki wiśniówki
150 g wędzonego boczku bez kości
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany 30-proc.
1 łyżka masła
1-2 gałązki świeżego tymianku
1/4 pęczka świeżej mięty
sól
świeżo zmielony biały pieprz


Bób ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, po czym obierz z łupinek i przełóż do miski.
Kurki oczyść, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek tymianku. Pod koniec smażenia dolej wiśniówkę i odparuj, potem śmietanę i duś 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj z bobem.
Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka lub w półplasterki oraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość dodaj do bobu, dorzuć pokrojoną miętę i delikatnie wymieszaj.
Podawaj w formie ciepłej przekąski z chlebem razowym albo jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs.


Autor przepisu: Jerzy Pasikowski

Sałatka z bobu i kaparów Sałatka z bobu i kaparów Fot. Shutterstock

Sałatka z bobu i kaparów

500 g bobu
3-4 łyżki kaparów ze słoika

sos:
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz
cukier
listki rukoli do dekoracji


Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną gałki muszkatołowej.
Bób ugotuj w posolonej i lekko posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelej zimną wodą. Dokładnie odsącz i obierz ze skórki. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.

Więcej o:
Copyright © Agora SA