Sezon na jagody

Jagodzianki
1/2 szklanki (125 ml) mleka
20 g świeżych drożdży
75 g roztopionego masła
75 g cukru
2 żółtka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
około 200 g jagód
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
80 g zimnego masła
szczypta soli
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem.
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Przepis: Maria Szkop
![]() |
![]() |
![]() |
Clatronic DM 3495 | Clatronic MM 3496 | Łucznik WM2339 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Naleśniki z maślanki z serem i jagodami
naleśniki:
250 ml maślanki
250 g mąki pszennej
1 jajko
20 g cukru
5 g sody oczyszczonej
5 g proszku do pieczenia
40 g masła
masło klarowane do smażenia
nadzienie:
150 g twarogu
100 g jagód
10 g cukru waniliowego
Maślankę wymieszaj z jajkiem, a następnie z pozostałymi suchymi produktami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą). Wszystko dobrze wymieszaj (możesz użyć miksera), dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut.
Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami.
Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik.
Przepis: Marcin Budynek
![]() |
![]() |
![]() |
Hendi Patelnia do Naleśnikó... | Łopatka do naleśników 1078 | Patelnia do Naleśników Czer... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sernik na zimno z jagodami
konfitura:
100 g jagód
łyżka cukru
ciasto:
2 jajka
30 g cukru
40 g mąki pszennej
masa sernikowa:
400 g tłustego białego sera
300 ml śmietany 36-proc.
1 torebka cukru waniliowego
300 g cukru pudru
400 g jagód
4 żółtka
10 g żelatyny
Przygotuj konfiturę: w rondelku zagotuj 100 g jagód wymieszanych z łyżką cukru. Ostudź.
Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Gotową pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami i dodaj przesianą mąkę.
Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 8 minut na słomkowy kolor. Gotowy biszkopt ostudź w formie, otwórz tortownicę i zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zamknij brzeg tortownicy.
Przygotuj masę sernikową: w misce utrzyj ser ze 150 g cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i pilnuj, by dno miski nie stykało się z powierzchnią wody), a następnie wlej do masy serowej. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i dodaj do masy serowej. Następnie połącz z jagodami i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą.
Rada: spód sernika możesz też zrobić z gotowych biszkoptów lub herbatników. Jeśli używasz mrożonych owoców, koniecznie przestrzegaj kolejności łączenia składników.
Przepis: Maria Szkop
![]() |
![]() |
![]() |
Kaiser Tortownica 2300658100 | Kitchenform Tortownica nieb... | Spinwar Tortownica KLASYCZN... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kaszubska szpajza z sosem leśnym
10 jaj
15 łyżek cukru
po 1 opakowaniu galaretki w trzech kolorach (żółta, zielona, czerwona)
1 cytryna
goździki
cynamon
mięta do dekoracji
sól
Sos:
200 g czarnego bzu
200 g czarnej jagody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
200 g cukru
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Masę żółtkowo-cukrową dodawaj stopniowo do białek, delikatnie ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Każdą galaretkę osobno rozpuść w 3/4 szklanki wody. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną podziel na 3 części, do każdej dodaj inny kolor galaretki i wymieszaj. Do kokilek wlewaj warstwami kolorowe masy (żółtą, zieloną, czerwoną), wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj sos: w garnku wymieszaj czarny bez z jagodami i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie dodaj wino i zredukuj, by uzyskać konsystencję sosu. Na koniec przetrzyj przez sito. Przed podaniem wyjmij szpajzę z kokilek na talerze i udekoruj i udekoruj miętą, goździkami, cynamonem i sosem.
Autorzy Natalia Domaszek, Piotr Kożyczkowski
![]() |
![]() |
![]() |
BOSCH MUM57830 | Bosch MUM58020 | ZELMER ZFP1100C |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |