Wakacyjne smaki: egzotyczna Jamajka

Kuchnia Jamajki to połączenie smaków wszystkich narodów żyjących na tej tropikalnej wyspie, wpływów z Afryki, Europy i Azji. A umieszczone w herbie Jamajki słowa "z wielu narodów - jeden naród" podkreślają wielokulturowość tej wyspy. Państwa, które 6 sierpnia świętować będzie 50. rocznicę swojej niepodległości
Jamajska słoneczna sałatka Jamajska słoneczna sałatka Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajska słoneczna sałatka

dla 6 osób

2 duże marchewki
200 g rodzynek
50 g niesolonych orzechów nerkowca
1-2 cm korzenia imbiru
2 listki mięty
1 szklanka (250 ml) soku z pomarańczy
1 łyżka (15 ml) miodu
sól
6 liści sałaty


Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odsącz. Orzechy posiekaj. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew, orzechy i rodzynki wymieszaj i odstaw.
Przygotuj sos: do soku z pomarańczy dodaj posiekaną miętę, starty imbir, szczyptę soli i miód.
Sałatkę polej sosem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty.

Jamajska zupa z dyni Jamajska zupa z dyni Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajska zupa z dyni

dla 6-8 osób

1/2 kg dyni
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula
1-2 cm korzenia świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 szklanka pokrojonej włoszczyzny
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
kilka listków kolendry do dekoracji
grzanki


Dynię i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż warzywa do garnka, dodaj obrane ząbki czosnku, włoszczyznę, gałkę muszkatołową, tymianek, ziele angielskie i sól. Dolej 2 szklanki wody, zagotuj i duś pod przykryciem ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie zmiksuj zupę na krem, dolej mleko kokosowe i gotuj kolejne pół godziny. Na koniec dolej sok z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Zupę podawaj z grzankami, w miseczkach lub na talerzu, ozdobioną kolendrą.

Jamajska ryba w marynacie (Escovetched fish) Jamajska ryba w marynacie (Escovetched fish) Fot. www.smolarekstudio.p

Jamajska ryba w marynacie (Escovetched fish)

dla 6 osób

6 całych ryb (np. pstrąg) lub filetów z ryby
1/2 szklanki (ok. 75 g) mąki pszennej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki (185 ml) oleju

sos:
1 duża cebula
2 papryki (zielona i żółta)
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki zgniecionych ziaren ziela angielskiego
1/3 szklanki (80 ml) octu winnego
2 łyżki (30 ml) oleju
sól


Przygotuj rybę: wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Oczyszczone, umyte i osuszone tuszki ryb lub filety obtocz w panierce, a następnie smaż partiami przez ok. 4 minuty z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Potem odsącz ryby z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i przełóż do półmiska.
Przygotuj sos:
cebulę obierz i pokrój w talarki, z papryk wytnij gniazdo nasienne i pokrój w talarki. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne i drobno ją posiekaj. Ziele angielskie utłucz w moździerzu.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i ziele angielskie. Przesmażaj ok. 2 minut, następnie dolej ocet i smaż kolejne 5 minut. Sos przełóż na półmisek z rybą.
Danie podawaj z bułeczkami "festival" (patrz przepis) bądź z ryżem z czerwoną fasolą (patrz przepis).

Jamajskie bułeczki 'Festival' Jamajskie bułeczki 'Festival' Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajskie bułeczki "Festival"

6-7 porcji

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 szklanka (150 g) mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
sól
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 1/2 szklanki (125 ml) mleka
olej do głębokiego smażenia


Wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, gałką muszkatołową i ekstraktem z wanilii. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby suche składniki połączyły się w zwarte, sztywne ciasto.
Z porcji ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm i długości ok. 8 cm i smaż je na rozgrzanym głębokim tłuszczu (we frytkownicy lub w głębokim rondlu), obracając, by się zrumieniły ze wszystkich stron. Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Placuszki podawaj z mięsem lub rybą i warzywami.

Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas) Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas) Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajski ryż z fasolą (Rice and peas)

dla 6 osób

2 szklanki ryżu basmati
1 puszka czerwonej fasoli Kidney
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula albo szalotka
1 gałązka tymianku albo 1/2 łyżeczki suchego tymianku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru


Ryż namocz w wodzie przez dwie godziny, następnie dokładnie przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą, odstaw.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Fasolę odcedź na sicie z zalewy - zalewę przelej do miski, dodaj do niej mleko kokosowe i tyle wody, aby otrzymać 3 szklanki (ok. 750 ml) płynu.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Dolej mieszaninę mleka kokosowego, dodaj ryż i fasolę. Całość zamieszaj, dodaj cukier i sól, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut, aż ryż będzie miękki.
Ryż z fasolą podawaj jako dodatek do mięs lub ryb (patrz przepis).

Karaibski ryż z kokosem Karaibski ryż z kokosem Fot. www.smolarekstudio.pl

Karaibski ryż z kokosem

dla 6 osób

2 szklanki ryżu basmati albo jaśminowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (250 g)
2 łyżki (30 ml) oliwy
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
150 g rodzynek
2 łyżeczki soli


Ryż namocz w wodzie przez dwie godziny, następnie dokładnie przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą, odstaw. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odsącz.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Wlej mleko kokosowe i 1 i 1/2 szklanki wody, dodaj ryż i półtorej łyżeczki soli. Zamieszaj, dodaj rodzynki, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut, aż ryż będzie miękki.
Ryż z kokosem podawaj jako dodatek do mięs lub ryb.

Jamajski napój sorrel Jamajski napój sorrel Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajski napój sorrel

dla 6-8 osób

1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa
2 cm korzenia imbiru
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki (150 g) cukru
3 litry przegotowanej wody


Obrany imbir pokrój w plasterki, przełóż do garnka razem z hibiskusem. Zalej je wrzątkiem, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw. Kiedy napar ostygnie, dodaj sok z cytryny, zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na noc.
Następnego dnia napar przecedź, usuwając kwiaty i imbir. Podawaj w szklankach z dodatkiem lodu (możesz też dodać po 1/2 kieliszka rumu).

Rada:
choć napój Sorrel jest przede wszystkim nieodzowną częścią menu na Boże Narodzenie, zawsze doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Suche kwiaty hibiskusa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, można je zastąpić malwą sudańską.

Jamajskie ciasto bananowe z sosem Jamajskie ciasto bananowe z sosem Fot. www.smolarekstudio.pl

Jamajskie ciasto bananowe z sosem

brytfanka

ciasto:
1 i 1/4 kostki (250 g) masła
1 jajko
1 szklanka (200 g) białego cukru
2 szklanki (300 g) mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 duże bardzo dojrzałe banany
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sól
1/2 szklanki (125 ml) mleka
100 g uprzednio namoczonych rodzynek
100 g orzechów włoskich

krem:
2 bardzo dojrzałe banany
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
cukier


Przygotuj ciasto:
do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i szczyptę soli, wymieszaj. Banany obierz i widelcem rozgnieć na papkę. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odsącz. Orzechy posiekaj.
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, po kolei dodaj: roztrzepane jajko, mleko i wanilię oraz banany. Mokre składniki połącz z suchymi i delikatnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem brytfanki o wymiarach 23x23 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45-60 minut, aż ciasto będzie rumiane. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni, przykryj wierzch papierem do pieczenia i piecz dalej.
Przygotuj sos: zmiksuj banany z gałką muszkatołową i wanilią. 15 minut przed podaniem ciasta dodaj śmietanę (lub jogurt) i wymieszaj.
Ciasto podawaj z sosem.

 

Tekst i przepisy Maria Dembowska i Dawn Grant-Skiba, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Więcej o: