Co jeść we wrześniu?

Grzanki z ricottą, szynką i gruszką
12 plasterków ciabatty
1 dojrzała gruszka
150 g sera ricotta
4 plasterki prosciutto (lub innej szynki sezonowanej)
miód
sok z 1/2 cytryny
2 gałązki świeżego tymianku
Ugrilluj bez tłuszczu lub podpiecz w piecu plasterki ciabatty (możesz też użyć tostera). Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Każdą kromkę posmaruj ricottą. Plasterki szynki podrzyj na mniejsze kawałki i rozłóż na grzankach. Grzanki polej miodem i rozłóż na nich plasterki gruszki. Posyp listkami tymianku.
Przepis: Zuzanna Wiciejowska
![]() |
![]() |
![]() |
Siemens TT 61103 | Morphy Richards 44742 | ELECTROLUX EAT 7100 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tarta ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
65 g mąki pszennej
65 g mąki krupczatki
75 g zimnego masła
1 czubata łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
400 g śliwek (możesz użyć mrożonych)
1 łyżka cukru
Kruszonka:
115 g mąki krupczatki
150 g cukru
50 g zimnego masła
1/2 szklanki płatków migdałowych
szczypta soli
lody z białej czekolady
Z podanych składników szybko zagnieć elastyczne, dość zwarte ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Dodaj cukier, wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy ok. 26 cm lub kilka mniejszych (jak na zdjęciu). Przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało, usuń wystające ponad brzeg formy ciasto. Ułóż na cieście jedną niezbyt ścisłą warstwę śliwek.
Do dużej miski przesyp mąkę, cukier, migdały i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców utrzyj na kruszonkę. Posyp nią wierzch tarty (niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika lub torebki i zamroź). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady.
![]() |
![]() |
![]() |
Fartuszek Mistrza Gotowania | AG Fartuszek Sexy - Sunny B... | Euromat Fartuszek kuchenny ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tarta z jabłkami i kajmakiem
Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
ok. 2 łyżek zimnej wody
Farsz:
1 kg obranych jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka płatków migdałowych
Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne). Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i skrop sokiem z cytryny. Ciasto zalej schłodzonym gotowym sosem kajmakowym i posyp płatkami migdałowymi, a na wierzchu ułóż jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z gałką lodów.
Przepis: Junona Lamcha-Grynberg
![]() |
![]() |
![]() |
Lurch FlexiForm forma na ta... | Kaiser 637457 | Kitchen Craft MASTER CLASS ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zupa krem z dyni z konfiturą żurawinową
przepis dla 4 osób
340 g pieczonej dyni (około 300 g surowej dyni ze skórką)
1 litr wywaru warzywnego
2 ziemniaki
1 cebula
skórka otarta z 1 cytryny
100 g konfitury żurawinowej
150 ml śmietany 36 proc.
50 g miodu
50 ml oleju
sól
pieprz
Umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 35 minut. Następnie wystudź i wydrąż miąższ.
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Skarmelizuj miód: wlej go do naczynia i zagotuj. Kontroluj, żeby się nie przypalił, ma tylko lekko zbrązowieć. Na karmel ostrożnie wrzuć pokrojone warzywa i chwilę podsmażaj. Następnie zalej wywarem i zagotuj. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj miąższ z dyni. Całość ponownie zagotuj, potem ostrożnie zmiksuj i dopraw śmietanką, skórką i sokiem z cytryny. Podawaj z konfiturą żurawinową.
Przepis: Łukasz Pielak
![]() |
![]() |
![]() |
Blender MPM MBL-04 | BLENDER HENDI | Blender Lauson Abl 110 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
70 g masła
farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
50 g suszonych grzybów
2 łyżki smalcu
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
jajko do posmarowania ciasta
Przygotuj farsz: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj łyżką razem z cukrem i mlekiem oraz 1/4 mąki na jednolitą masę. Masę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, wlej go do pozostałej mąki, a następnie dodaj jajko, rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiaj ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania będzie już odstawać od ręki, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Trwa to około godziny - półtorej.
Gdy ciasto będzie gotowe, wyrób je ponownie, a następnie rozwałkuj na placek grubości około 0,5 centymetra i wykrój z niego trójkąt. Na ciasto wzdłuż jednego z boków ułóż farsz z kapusty i zawijaj identycznie jak rogale.
Kulebiak przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor.
Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym.
Przepis: Jerzy Pasikowski
![]() |
![]() |
![]() |
Electrolux EKM4100 | KOHERSEN 8001 | Bosch MUM58020 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Barszcz czerwony
1 litr bulionu wołowego
1-2 suszone grzyby
1 kg czerwonych buraków
250 ml kwasu buraczanego
1 cebula
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
sól
pieprz
Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar. Buraki umyj i ugotuj w łupinach do miękkości (lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C - ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów, pół łyżeczki majeranku, kwas buraczany i bulion. Całość powoli podgrzewaj, ale nie gotuj, a następnie odstaw. Po mniej więcej godzinie spróbuj i dopraw. Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny, dodaj trochę miodu gryczanego lub cukru, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj czerwonego octu winnego. Pamiętaj, aby przy podgrzewaniu nie gotować barszczu, bo straci kolor.
Podawaj czysty w kubeczkach albo z krokietami lub uszkami.
Przepis: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka
![]() |
![]() |
![]() |
Waza 100039 | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Placuszki z koprem włoskim
1 duża bulwa kopru włoskiego
3 dymki
1 marchewka
3 plasterki boczku
2 jajka
75 g sera ricotta
35 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Koper, zieloną natkę kopru i dymkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, boczek pokrój w drobną kostkę. Wszystkie te składniki włóż do dużej miski.
Dodaj roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ser ricotta, sól i wszystko wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, ciasto nakładaj łyżką, formując niewielkie placuszki i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Przepis: Zuzanna Wiciejowska
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia Patelnia G... | Le Creuset Patelnia Black 2... | Ambition Patelnia Eco Cook ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Błyskawiczna lasagne z karczochami
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
200 g karczochów w zalewie
200 ml sosu beszamel (50 g maki, 50 g masła, 1 l mleka, 2 goździki, gałka muszkatołowa)
50 g parmigiano reggiano (parmezan)
pieprz czarny
sól
natka pietruszki
ok. 250 g świeżego makaronu lasagne*
Przygotuj ciasto na makaron wg połowy ilości składników z przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: płaty lasagne). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj (nie pozwól, żeby zasmażka ściemniała). Dolej mleko, dodaj goździki i trochę startej gałki muszkatołowej. Gotuj sos przez ok.10 minut często mieszając, żeby sos się nie przypalił na dnie i nie powstały grudki. Następnie dodaj pokrojone w plastry karczochy. Ponownie gotuj przez ok.5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente. Płaty lasagne przekładaj sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu.
Przepis: Giancarlo Russo
![]() |
![]() |
![]() |
Maszynka do makaronu - ręczna | kilo Zestaw do robienia mak... | Westmark 61302260 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka na liściach cykorii
3 cykorie
2 jajka ugotowane na twardo
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1/2 puszki groszku konserwowanego
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, oregano w proszku
Cykorie umyj i osusz. Z każdej cykorii zdejmij po 4-5 dużych liści i odłóż. Resztę liści drobno pokrój. Dodaj do nich pokrojone w kostkę papryki oraz jajka, odsączony groszek i posiekaną cebulę. Dopraw majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki.
Przepis: Zuzanna Wiciejowska
![]() |
![]() |
![]() |
Salaterka Roman 90789 | LAWENDA Salaterka 410 ml | Lubiana Salaterka HEL 00043 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Naleśniki z figami i serem pleśniowym
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże figi
50g sera typu roquefort
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka.
Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.
Przepis: Joseph "Józek" Seeletso
![]() |
![]() |
![]() |
Kenwood HM790 | Bosch MUM 54 D 00 | Kenwood HM221 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |