4 porcje
200 g ciasteczek owsianych
400 g jogurtu naturalnego light
4 łyżki miodu
8 śliwek węgierek
200 g ulubionych owoców (np. maliny i jabłka)
Ze śliwek usuń pestki. Owoce (z wyjątkiem malin) pokrój w kawałki. Ciasteczka pokrusz i przełóż do czterech miseczek. Każdą porcję zalej 100 g jogurtu, dodaj po jednej łyżce miodu i posyp owocami.
Darymex Fartuch kuchenny Fr... | Euromat Fartuszek kuchenny ... | NOW DESIGNS Fartuch kuchenn... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 porcje
4 pomidory
4 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g łososia
1 łyżeczka świeżego koperku
1 łyżka masła
sól
pieprz
Pomidory umyj, z każdego odetnij górną część (zachowaj ją) i wydrąż środki. Wszystkie części pomidorów ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill i opiekaj 2-3 minuty
Jajka wymieszaj z mlekiem i delikatnie ubij trzepaczką. Dodaj koperek i pokrojonego w paski łososia. Dopraw solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, wlej jajka i podgrzewaj, aż się zetną. Jajecznicę nałóż do ciepłych pomidorów, przykryj czapeczkami i podawaj.
Duka Forma do Zapiekania 12... | DUKA Naczynie do zapiekania... | Skeppshult Forma do zapieka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
4 łyżki oliwy z oliwek
3 piersi z kurczaka
50 g ryżu basmati
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
6 łyżek świeżej mięty
2 żółtka
1 łyżka mąki
1 op. (450 g) jogurtu greckiego
słodka papryka do posypania
sól
pieprz
Mięso oprósz solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i delikatnie obsmaż kurczaka. Następnie wlej 1 litr wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Ryż wsyp do miski, zalej taką ilością wody, by go przykryła, odstaw na 30 minut, a następnie odcedź. Ugotowane piersi wyjmij, ostudź i pokrój w cienkie paski.
Miętę posiekaj. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i przez 5 minut smaż posiekaną cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodaj posiekany czosnek, połowę mięty i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, następnie przełóż do ryżu, wymieszaj i całość przełóż do rondla z wywarem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodaj kurczaka. W misce roztrzep żółtka z mąką, dodaj 1 łyżkę jogurtu i wymieszaj. Jogurt z jajkiem i mąką dodaj do pozostałego jogurtu, następnie dolej 3-4 łyżki gorącego wywaru, dobrze wymieszaj i całość wlej do zupy. Zupę podgrzej, ale już nie gotuj. Na koniec dodaj pozostałą miętę i dopraw solą. Zupę podawaj z dodatkiem słodkiej papryki.
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 | Villeroy & Boch - New Wave ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 kg dyni w całości
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak
sól
pieprz
rukola do podania
W rondlu podgrzej oliwę i smaż posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Ziemniaka obierz i pokrój w ćwiartki. Dynię obierz i potnij na mniejsze kawałki. Dynię z ziemniakiem dodaj do cebuli i podsmażaj 5 minut, następnie wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż je do blendera i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem listków rukoli.
Blender GOTIE GHB-1000 | Blender Bosch MSM 6150 | Blender Concept tm4730 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
4 porcje
300 g świeżych lub mrożonych prawdziwków (lub 20 g suszonych)
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml bulionu warzywnego
300 g makaronu razowego penne
60 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżych listków tymianku
1 cebula
4 łyżki startego sera parmezan do posypania
sól
pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (czyli lekko twardawy). Na suchej, mocno rozgrzanej patelni upraż posiekane orzechy i wystudź. Następnie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista, ale nie zarumieniona. Dodaj grzyby, wino i podgrzewaj 1 minutę. Następnie dolej bulion i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Dodaj orzechy i tymianek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przed podaniem makaron polej sosem i posyp parmezanem.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Duo Serwis obiadowy KWADRAT... | Duo Serwis obiadowy PORTO 5... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 porcje
4 plastry schabu (o grubości 1,5 cm)
90 g masła
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Masło utrzyj na krem, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodawaj po kropelce sok z cytryny, cały czas mieszając. Potem wstaw do lodówki, by stwardniało. Ze stwardniałego masła uformuj wałek i ponownie wstaw do lodówki.
Kawałki schabu oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż plastry z obu stron na złoty kolor.
Masło pokrój w plasterki. Na ciepłym kawałku mięsa układaj po kilka plasterków masła i od razu podawaj.
Brytfanna Fissler COUNTRY -... | Granchio Natura Olivia 88517 | THK Brytfanna Culinaria OPT... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 porcje
4 dojrzałe, średniej wielkości gruszki
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru (5 + 1)
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżka gorzkiego kakao
25 g mielonych migdałów
2 białka
Gruszki obierz i pokój w drobną kostkę. Włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę cukru pudru i gotuj na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie polej gruszki likierem i przełóż wraz z sokiem do czterech kokilek.
Przygotuj masę: w misce wymieszaj pozostały cukier, kakao i migdały. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Czekoladową masę nałóż na gruszki i wyrównaj łyżeczką. Kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 20 minut, aż wierzch stwardnieje. Podawaj na ciepło.
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 | Küchenprofi Kokilki PLUM | W.M. Bartleet & Sons T390 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 porcje
5 i 1/2 łyżki (55 g) cukru pudru
4 plasterki świeżego imbiru (o grubości 5mm)
1 papryczka chili
starta skórka i sok z dwóch limonek
dowolne owoce na 4 porcje (np. kawałek arbuza, 2 mango, 2 kiwi, 4 śliwki, 2 banany, 2 nektarynki)
Do rondla wsyp cukier, wlej 1/2 szklanki wody, dodaj imbir i przeciętą na pół papryczkę chili. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i odstaw. Z przestudzonego syropu usuń chili i imbir i dodaj sok oraz skórkę z limonek. Owoce pokrój w kawałki lub plasterki, polej przygotowanym syropem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl
LAWENDA Salaterka 410 ml | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Świat AGD Salaterka 19706 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |