Zdrowe i szybkie dania na jesień

Na śniadanie owoce z owsianymi ciasteczkami, na obiad zupa z kurczakiem lub z dynią, razowy makaron z grzybami albo schab z masłem ziołowym. Na deser zapiekane gruszki pod kakaową pierzynką. Polecamy lekkie i smaczne dania na jesień
Ciasteczka owsiane z jogurtem Ciasteczka owsiane z jogurtem Fot. MARCIN URBAN

Ciasteczka owsiane z jogurtem

4 porcje

200 g ciasteczek owsianych
400 g jogurtu naturalnego light
4 łyżki miodu
8 śliwek węgierek   
200 g ulubionych owoców (np. maliny i jabłka)


Ze śliwek usuń pestki. Owoce (z wyjątkiem malin) pokrój w kawałki. Ciasteczka pokrusz i przełóż do czterech miseczek. Każdą porcję zalej 100 g jogurtu, dodaj po jednej łyżce miodu i posyp owocami.

Zdjęcie Darymex Fartuch kuchenny Fruits Zdjęcie Euromat Fartuszek kuchenny Łowicka Zdjęcie NOW DESIGNS Fartuch kuchenny Słodycze 16465213
Darymex Fartuch kuchenny Fr... Euromat Fartuszek kuchenny ... NOW DESIGNS Fartuch kuchenn...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
dieta 2000 kcal dieta 2000 kcal dieta 2000 kcal

Pomidory nadziewane jajecznicą z łososiem

4 porcje

4 pomidory
4 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g łososia
1 łyżeczka świeżego koperku
1 łyżka masła
sól
pieprz


Pomidory umyj, z każdego odetnij górną część (zachowaj ją) i wydrąż środki. Wszystkie części pomidorów ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill i opiekaj 2-3 minuty
Jajka wymieszaj z mlekiem i delikatnie ubij trzepaczką. Dodaj koperek i pokrojonego w paski łososia. Dopraw solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, wlej jajka i podgrzewaj, aż się zetną. Jajecznicę nałóż do ciepłych pomidorów, przykryj czapeczkami i podawaj.

Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749 Zdjęcie DUKA Naczynie do zapiekania 23cm z pokrywką 1210182 Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800
Duka Forma do Zapiekania 12... DUKA Naczynie do zapiekania... Skeppshult Forma do zapieka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa z kurczakiem i miętą Zupa z kurczakiem i miętą Fot. MARCIN URBAN

Zupa z kurczakiem i miętą

4 łyżki oliwy z oliwek
3 piersi z kurczaka
50 g ryżu basmati
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
6 łyżek świeżej mięty
2 żółtka
1 łyżka mąki
1 op. (450 g) jogurtu greckiego
słodka papryka do posypania
sól
pieprz


Mięso oprósz solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i delikatnie obsmaż kurczaka. Następnie wlej 1 litr wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Ryż wsyp do miski, zalej taką ilością wody, by go przykryła, odstaw na 30 minut, a następnie odcedź. Ugotowane piersi wyjmij, ostudź i pokrój w cienkie paski.
Miętę posiekaj. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i przez 5 minut smaż posiekaną cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodaj posiekany czosnek, połowę mięty i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, następnie przełóż do ryżu, wymieszaj i całość przełóż do rondla z wywarem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodaj kurczaka. W misce roztrzep żółtka z mąką, dodaj 1 łyżkę jogurtu i wymieszaj. Jogurt z jajkiem i mąką dodaj do pozostałego jogurtu, następnie dolej 3-4 łyżki gorącego wywaru, dobrze wymieszaj i całość wlej do zupy. Zupę podgrzej, ale już nie gotuj. Na koniec dodaj pozostałą miętę i dopraw solą. Zupę podawaj z dodatkiem słodkiej papryki.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Zdjęcie Villeroy & Boch - New Wave - waza
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Villeroy & Boch - New Wave ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni Fot. Marcin Urban

Zupa krem z dyni

2 kg dyni w całości
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak   
sól
pieprz
rukola do podania


W rondlu podgrzej oliwę i smaż posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Ziemniaka obierz i pokrój w ćwiartki. Dynię obierz i potnij na mniejsze kawałki. Dynię z ziemniakiem dodaj do cebuli i podsmażaj 5 minut, następnie wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż je do blendera i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem listków rukoli.

Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Blender Concept tm4730
Blender GOTIE GHB-1000 Blender Bosch MSM 6150 Blender Concept tm4730
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Razowe penne z prawdziwkami Razowe penne z prawdziwkami Fot. MARCIN URBAN

Razowe penne z prawdziwkami

4 porcje

300 g świeżych lub mrożonych prawdziwków (lub 20 g suszonych)
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml bulionu warzywnego
300 g makaronu razowego penne
60 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżych listków tymianku
1 cebula
4 łyżki startego sera parmezan do posypania
sól
pieprz


Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (czyli lekko twardawy). Na suchej, mocno rozgrzanej patelni upraż posiekane orzechy i wystudź. Następnie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista, ale nie zarumieniona. Dodaj grzyby, wino i podgrzewaj 1 minutę. Następnie dolej bulion i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Dodaj orzechy i tymianek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przed podaniem makaron polej sosem i posyp parmezanem.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Duo Serwis obiadowy KWADRAT... Duo Serwis obiadowy PORTO 5...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Schab z masłem ziołowym Schab z masłem ziołowym Fot. MARCIN URBAN

Schab z masłem ziołowym

4 porcje

4 plastry schabu (o grubości 1,5 cm)
90 g masła
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek


Masło utrzyj na krem, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodawaj po kropelce sok z cytryny, cały czas mieszając. Potem wstaw do lodówki, by stwardniało. Ze stwardniałego masła uformuj wałek i ponownie wstaw do lodówki.
Kawałki schabu oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż plastry z obu stron na złoty kolor.
Masło pokrój w plasterki. Na ciepłym kawałku mięsa układaj po kilka plasterków masła i od razu podawaj.

Zdjęcie Brytfanna Fissler COUNTRY - brytfanna owalna 36cm 6.6l Zdjęcie Granchio Natura Olivia 88517 Zdjęcie THK Brytfanna Culinaria OPT12253
Brytfanna Fissler COUNTRY -... Granchio Natura Olivia 88517 THK Brytfanna Culinaria OPT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gruszki pod czekoladową pierzynką Gruszki pod czekoladową pierzynką Fot. MARCIN URBAN

Gruszki pod czekoladową pierzynką

4 porcje

4 dojrzałe, średniej wielkości gruszki
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru (5 + 1)
2 łyżki likieru amaretto   
1 łyżka gorzkiego kakao
25 g mielonych migdałów
2 białka  


Gruszki obierz i pokój w drobną kostkę. Włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę cukru pudru i gotuj na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie polej gruszki likierem i przełóż wraz z sokiem do czterech kokilek.
Przygotuj masę: w misce wymieszaj pozostały cukier, kakao i migdały. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Czekoladową masę nałóż na gruszki i wyrównaj łyżeczką. Kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 20 minut, aż wierzch stwardnieje. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T390
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Küchenprofi Kokilki PLUM W.M. Bartleet & Sons T390
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka owocowa w pikantnym syropie Sałatka owocowa w pikantnym syropie Fot. MARCIN URBAN

Sałatka owocowa w pikantnym syropie

4 porcje

5 i 1/2 łyżki (55 g) cukru pudru
4 plasterki świeżego imbiru (o grubości 5mm)
1 papryczka chili
starta skórka i sok z dwóch limonek
dowolne owoce na 4 porcje (np. kawałek arbuza, 2 mango, 2 kiwi, 4 śliwki, 2 banany, 2 nektarynki)


Do rondla wsyp cukier, wlej 1/2 szklanki wody, dodaj imbir i przeciętą na pół papryczkę chili. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i odstaw. Z przestudzonego syropu usuń chili i imbir i dodaj sok oraz skórkę z limonek. Owoce pokrój w kawałki lub plasterki, polej przygotowanym syropem i wstaw do lodówki na 30 minut.


Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie LAWENDA Salaterka 410 ml Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie Świat AGD Salaterka 19706
LAWENDA Salaterka 410 ml Lubiana Salaterka HEL 00043 Świat AGD Salaterka 19706
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: