Proste przepisy na mięso wieprzowe

Żeberka po chińsku
1 i 1/2 kg żeberek
2-3 duże cebule
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka cukru
2 kieliszki wódki
1 szklanka bulionu (drobiowego lub warzywnego)
Poporcjowane żeberka umyj, dokładnie osusz, obsmaż na suchej patelni i przełóż do garnka z grubym dnem. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Do żeberek dodaj cebulę, łyżkę sosu sojowego i cukier. Wlej gorący bulion, przykryj i duś na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (30-40 minut). Pod koniec duszenia dodaj kolejną łyżkę sosu sojowego i wódkę.
![]() |
![]() |
![]() |
FLORINA WOK GREEN 24591 | Napoleon WOK 56025 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Karkówka z warzywami
800 g karkówki
3 marchewki
3 pietruszki
1 mały seler
6 łyżek majonezu
3 łyżki oleju
sól
grubo mielony pieprz
Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbij je lekko i z obydwu stron posyp obficie solą oraz pieprzem. Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki i przesmaż krótko (aby pozostały lekko twarde) na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do szklanego naczynia żaroodpornego, układając równomierną warstwą. Na warzywach ułóż plastry karkówki, a każdy posmaruj grubą warstwą majonezu. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby przyrumienić majonezową pierzynkę.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | VERONI LUCYNKA SQUARE Serwi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Polędwiczki z tymiankiem
3 długie polędwiczki wieprzowe
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki tymianku
1-2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
grubo mielony pieprz
Polędwiczki umyj, osusz, skrop łyżką oleju, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posyp obficie pieprzem i tymiankiem, zawiń w folię i włóż na 3-4 godziny do lodówki (im dłużej będą tam leżały, tym bardziej będą aromatyczne i kruche). Gdy mięso skończy się marynować, rozgrzej w garnku pozostały olej, dodaj masło i gdy zacznie się pienić, obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron. Następnie dolej pół szklanki gorącej wody, posyp polędwiczki solą według uznania i duś około 20 minut. Podawaj z żurawiną, gruszkami lub śliwkami z octu
![]() |
![]() |
![]() |
Miska kuchenna z rantem-poj... | PLAFOR Miska kuchenna plast... | Practic Miska 7615 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Schabowe paluszki w panierce z sera
500 g schabu bez kości
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki startego żółtego sera
3 łyżki oleju
sól
pierz
Schab umyj, osusz pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie na paski. Posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, w roztrzepanych jajkach i na koniec w żółtym serze. Na patelni rozgrzej olej, smaż schabowe paluszki na rumiano z każdej strony. Po smażeniu przekładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Rada: zamiast sera możesz użyć panierki z sezamu, drobno rozkruszonych płatków kukurydzianych lub płatków migdałowych.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Patelnia Eco Cook ... | Le Creuset Patelnia Płytka ... | Tescoma Patelnia Grilowa 26... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |