Pastitsio
dla 6-8 osób
500 g makaronu spaghetti lub wstążki
650 g mielonej wołowiny
650 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
150 g masła
4-5 łyżek mąki pszennej
1 i 1/2 l mleka
sól
pieprz
250 g startego sera mozzarella lub innego ulubionego sera
Przygotuj beszamel: w rondlu na niewielkim ogniu roztop masło, dodaj mąkę, delikatnie mieszając, przesmaż, ale nie rumień. Następnie, cały czas mieszając masę trzepaczką, wlewaj mleko. Nie przerywając mieszania, zagotuj sos i podgrzewaj, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw.
Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Następnie całość zalej pozostałym sosem, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut, aż sos będzie złocistobrązowy. Podawaj na ciepło.
Dakos
dla 4 osób
4 okrągłe bułki grahamki
2 duże pomidory malinowe
3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy
300 g sera typu feta lub koziego
kilkanaście listków oregano i bazylii
sól
1-2 garście czarnych oliwek
Grahamki przekrój na pół, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podpiekaj ok.15 minut. Wyjmij i wystudź. Jeśli używasz oliwek z pestkami, przed podaniem usuń z nich pestki.
Pomidory umyj, usuń szypułkę i zdrewniałą część, następnie zmiksuj na pastę.
Przestudzone grzanki skrop oliwą i po łyżeczce wody każdą, nałóż masę pomidorową, posyp posiekanymi ziołami, oprósz solą (jeśli używasz słonej fety, sól nie będzie potrzebna) i posyp pokruszonym serem. Na wierzchu ułóż oliwki.
Rada: Dakos to grzanki z typowego dla Krety jęczmiennego chleba, który przypomina nasz chleb graham.
GERLACH Komplet 5 noży kuch... | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Komplet 5 noży w czerwonym ... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
dla 4 osób
1 kg surowych krewetek w całości, w skorupkach (najlepiej świeżych, ale można użyć mrożonych)
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka do kawy soli
olej lub oliwa do głębokiego smażenia
limonka lub cytryna do podania
Krewetki, jeśli były zamrożone, rozmroź, przepłucz zimną wodą i osusz.
Mąkę, zioła i sól przełóż do mocnego worka spożywczego, wymieszaj, potrząsając, a następnie wsyp tam osuszone krewetki i potrząśnij torebką tak, aby mąka obsypała krewetki.
W dużym rondlu lub we frytownicy rozgrzej olej i ostrożne wkładaj krewetki, wcześniej delikatnie otrzepując je z nadmiaru panierki. Smaż ok. 3 minut, przekładaj na ręcznik wyłożony ręcznikiem papierowym i podawaj z ćwiartkami cytryny.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia Głęboka z... | Pentolpress Patelnia Głębok... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Melitzanes Imam
dla 4 osób
4 średniej wielkości bakłażany
4 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 pomidor malinowy
200 g sera typu feta lub miękkiego koziego
gałka muszkatołowa
cukier
sól
pieprz
oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia)
Bakłażany przekrój na pół i lekko ponacinaj miąższ wzdłuż. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż połówki bakłażanów po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły. Przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i uduś cebulę z czosnkiem, często mieszając, aż cebula zmięknie i będzie złocistobrązowa (15-20 minut). Na koniec dodaj zmiksowanego pomidora i duś jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż połówki bakłażanów skórką do dołu, lekko oprósz solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Na bakłażanach rozłóż uduszoną cebulę, posyp pokruszonym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz, aż ser się lekko zrumieni - około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Dziękujemy przemiłej rodzinie Kouridakis, a w szczególności ich synowi Vangelisowi, za podzielenie się rodzinnymi przepisami z Tawerny Thalassa w Rapanianie na Krecie.
Wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Wojciech Wiciejowski
Florina Naczynie do zapieka... | Vogue Okrągłe Naczynie do Z... | Da&Ga Naczynie do Zapiekani... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |