Dania z dyni

Quesadille z dynią, fetą i kolendrą
przystawka dla 4 osób
4 pełnoziarniste placki tortilli
3/4 szklanki (ok.190 ml) purée z dyni
1 ostra papryczka, np. jalape?o lub chilli (opcjonalnie)
100 g słonego twardego sera typu feta
1 pęczek kolendry
sól
Do purée z dyni dodaj posiekaną papryczkę i dopraw solą. Na 2 plackach rozsmaruj doprawione purée, posyp pokruszonym serem feta i posiekaną kolendrą (odłóż trochę do posypania gotowych tortilli), przykryj pozostałymi plackami i lekko dociśnij.
Na dużej suchej patelni (możesz użyć np. grillowej) podgrzej lekko skropione wodą placki, aż się zrumienią i będą złocistobrązowe - po kilka minut z każdej strony.
Gorące tortille pokrój w trójkąty i podawaj na przystawkę posypane pozostałą kolendrą. Opcjonalnie możesz przygotować do nich sos, np. z gęstego naturalnego jogurtu doprawionego świeżą kolendrą lub skropić cytryną.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Home& You Komplet Noży ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z dyni, soczewicy i koziego sera
przystawka dla 4 osób
3/4 szklanki brązowej soczewicy
1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
1 opakowanie (100 g) rukoli
1 opakowanie (200 g) koziego twarożku
3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
kilka gałązek mięty
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz
Soczewicę przesyp do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i wsyp do gotującej się wody. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia.
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w ósemki. Kawałki dyni rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopraw kuminem, papryką i solą. Skrop 2 łyżkami oliwy, wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec) i piecz 20 minut, następnie odwróć kawałki dyni i piecz jeszcze 10-15 minut, aż miąższ będzie miękki. Przestudź.
Rukolę umyj i osusz. Na talerzach rozłóż soczewicę, nałóż po porcji rukoli, na to pokruszony kozi ser i kawałki dyni. Wszystko skrop pozostałą oliwą wymieszaną z octem winnym i posyp posiekaną miętą.
![]() |
![]() |
![]() |
French Home Ściereczki Kuch... | DUKA Ręczniki kuchenne 2 sz... | Euromat Ścierki Kuchenne Fr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
1/2 l bulionu drobiowego
3/4-1 dyni piżmowej (ok. 750 g)
2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
4 szalotki lub cebulki dymki
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek kolendry
sól
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. W dużym rondlu rozgrzej olej i dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulki. Przesmażaj, aż zmiękną, ale się nie zrumienią, następnie dodaj bulion, mleko kokosowe i kostki dyni.
Całość zagotuj, dodaj posiekaną kolendrę i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodaj sos rybny i ewentualnie dopraw solą.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender SENCOR SHB 4360 | Blender Bosch MSM 87130 | Blender GOTIE GHB-1000 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
1 i 1/2 szklanki (375 ml) purée z dyni
3 łyżki oliwy
1 kolba kukurydzy (lub 1 mała puszka kukurydzy konserwowej)
1 zielona papryka
1 pomidor malinowy
2 cebule
1 łyżeczka curry
100 g sera typu cheddar lub innego ostrego żółtego sera
sól
pieprz
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojone warzywa. Przesmażaj, aż zmiękną, przez 8-10 minut - nie powinny się zrumienić. Dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj bulion i ściętą z kolby kukurydzę (jeśli używasz kukurydzy z puszki, dodaj ją po dodaniu pomidora). Zagotuj i dodaj purée z dyni.
Pomidora sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender ADLER AD 4054 | Rondel Silit 4216185001 | Gerlach Zestaw noży 955 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem
1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka (400 g) pomidorów
1 opakowanie (250 g) szpinaku baby
olej
sól
pieprz
Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co dynia.
W dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż na złoto kawałki wieprzowiny. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Uzupełnij ewentualnie olej i zrumień na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, wlej 1 i 1/2 szklanki wody i włóż do garnka przesmażoną wieprzowinę. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie - ok. 1 godziny.
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, miąższ obierz i pokrój w dużą kostkę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 25-30 minut, aż dynia zmięknie. W połowie czasu duszenia dodaj do garnka umyty i osuszony szpinak. Gulasz podawaj z kaszą lub ryżem.
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff komplet zestaw gar... | Ambition Barton komplet gar... | Ambition INTENSO KREMOWE ko... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Makaron z sosem dyniowym i grzybami
4-6 osób
500 g makaronu rurki
sos:
3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
100 g śmietankowego gładkiego twarożku typu serek mascarpone
200 g pieczarek, świeżych podgrzybków lub kurek
1/2 ostrej papryczki, np. chilli
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól
4 łyżki startego sera typu parmezan do posypania
1 garść pestek dyni do posypania
Na dużej patelni roztop masło i dodaj umyte, osuszone i pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz kurek, większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości). Smaż grzyby na złoty kolor 5-8 minut, mieszając dopiero pod koniec czasu smażenia - grzyby muszą mieć czas, żeby się przysmażyć. Następnie dodaj purée z dyni, bulion, serek, dopraw posiekanym chilli i startą gałką muszkatołową. Ewentualnie dopraw solą.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem.
Podawaj posypane parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
![]() |
![]() |
![]() |
kilo Zestaw do robienia mak... | Orion Maszynka do makaronu ... | Marcato 8000011002057 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Keks dyniowy
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) cukru + 1 łyżka
2 jajka
80 g miękkiego masła
2/3 szklanki (ok. 170 ml) maślanki
1 szklanka (250 ml) purée z dyni
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika (lub do piernika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
masło do natłuszczenia foremki
bułka tarta lub mąka do wysypania foremki
Suche składniki: mąkę, przyprawę do jabłecznika, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i sodę wymieszaj w dużej misce.
W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodaj jajka, purée z dyni i esencję waniliową. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj połowę miksu mąki, potem maślankę i pozostałą mąkę. Dodaj żurawinę i orzechy i wymieszaj.
Masę przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub mąką) foremki keksówki - jeśli używasz foremki z nieprzywierającą powłoką, nie musisz tego robić. Wyrównaj powierzchnię i wierzch ciasta posyp cukrem (możesz też użyć cukru cynamonowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy - około 70 minut. Wystudź i wyjmij z formy.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Keksówka zamykana 637... | Florina Keksówka SYNTHIA 25... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ciasto dyniowo-jabłkowe
farsz:
3 łyżki masła
4 duże jabłka, najlepiej kwaskowate
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) brązowego cukru
2 jajka
1/2 kostki (100 g) masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
3 łyżki śmietany 18-22 proc.
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
gałka muszkatołowa
Przygotuj farsz: masło roztop na dużej patelni, dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka i przesmażaj, aż lekko zbrązowieją - ok. 5 minut. Następnie dodaj cukier i cynamon, przesmażaj jeszcze 3-4 minuty. Przestudź.
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Ucieraj palcami, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Odsyp ok. 2/3 szklanki - wykorzystasz ją za chwilę. Pozostałe ciasto zmiksuj z purée dyniowym, śmietaną, przyprawami i sodą oczyszczoną na gładką masę. Na koniec dodaj jajka. Przełóż masę do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Na cieście rozłóż równomiernie jabłka i posyp odłożoną kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 70 minut.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
![]() |
![]() |
![]() |
Kenwood KMX50 | Clatronic KM 3632 | Russell Hobbs 18511 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |