dla 6 osób
1 i 1/2 kg marchewek
3 cebulki dymki bez szczypioru
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu warzywnego lub drobiowego
4 łyżki (ok. 65 g) masła
1 opakowanie (0,12 g) nitek szafranu
1 łyżeczka cukru
3/4 opakowania (150 g) śmietany 18-22 proc.
4 łyżki świeżej kolendry
sól
Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i pokrój w plasterki. Nitki szafranu zalej 1/3 szklanki ciepłego bulionu.
W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj cebulę i marchewkę i przesmażaj ok. 5 minut. Dodaj cukier, szafran z bulionem, wlej 2/3 bulionu. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż bulion wyparuje (co jakiś czas mieszaj, aby marchew się nie przypaliła).
Wymieszaj śmietanę z bulionem i dolej do marchewki, dopraw solą, dodaj 3 łyżki kolendry i zagotuj. Przelej do talerzy, udekoruj pozostałą kolendrą i podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Zestaw Garnków Passio... | Silit Zestawy garnków 21092... | Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 6 osób
8 podudzi kurczaka
1 papryczka chili
2 łyżki startego korzenia imbiru
5 ząbków czosnku
5 cebulek dymek
400 g łuskanego żółtego grochu
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu drobiowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (in. kuminu)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki posiekanych listków kolendry
1/2 pęczka cebulki dymki ze szczypiorem
1/3 szklanki fistaszków
Papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, pokrój w plasterki. Czosnek i cebulki obierz, pokrój w plasterki. Groch kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie.
Z podudzi kurczaka zdejmij skórę, oprósz je solą i pieprzem, obsmaż w rondlu na rozgrzanym oleju i wyjmij. Zmniejsz ogień i dodaj do rondla imbir, chili, cebulki i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj przyprawy, groch, kurczaka i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 45 minut, aż groch będzie miękki, a mięso zacznie odstawać od kości (mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby groch nie przywarł do dna garnka).
Kawałki kurczaka przełóż na deskę, a gdy przestygną, oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do zupy, wlej mleko kokosowe, ponownie zagotuj, dopraw cytryną, solą i pieprzem.
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni. Kolendrę, dymkę i orzechy posiekaj.
Zupę rozlej do talerzy, dodaj kolendrę, dymkę i orzechy, podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
GIARDINO 13209 Waza 2l | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | VERONI AMELIA Waza 4 L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 6 osób
800 g buraków
6 szklanek (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego
5 łyżek (ok. 80 g) masła
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
1 pęczek cebulki dymki
6 łyżek (90 ml) śmietany 30-36 proc.
sól
pieprz
Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki.
W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj.
Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Concept TM-4720 | Blender Lauson Abl 110 | Blender Siemens MQ 67170 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 6 osób
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
1 seler naciowy
2 pory
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
sól
pieprz
grzanki:
4 kromki bagietki
4 plasterki sera pleśniowego typu camembert
1 duża łyżka (ok. 20 g) masła
1 łyżka suszonego estragonu
Selera i pora obierz i pokrój w plasterki. W rondlu roztop masło, dodaj warzywa i smaż, mieszając, aż będą szkliste i miękkie - 10-15 minut. Dolej wino, odparuj do połowy, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.
Przygotuj grzanki: bagietki posmaruj masłem, posyp estragonem, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż się lekko zezłocą. Następnie ułóż na nich plasterki sera i piecz jeszcze kilka minut, aż ser zacznie się topić.
Przed podaniem do każdego talerza włóż gotową grzankę i wokół dolej zupę.
![]() |
![]() |
![]() |
Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Luminarc serwis obiadowy Ky... | WAZA AMELIA PLATYNOWA KOSTK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 4-6 osób
1 duży lub 2 małe bakłażany
3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste)
2 czerwone papryki
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek (75 ml) oliwy
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżych listków oregano
sól
pieprz
kilkanaście listków bazylii do dekoracji
Warzywa umyj, nie obieraj. Bakłażany nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Wyjmij pomidory i czosnek, przełóż pozostałe na drugą stronę i opiekaj dalej ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ostudź je, obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystkie przełóż do rondla i zmiksuj. Dodaj oregano, wlej bulion i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z listkami bazylii.
![]() |
![]() |
![]() |
D2 Drewniany stół do jadaln... | Inter Link Sas REBECCA eleg... | Profeos stół szklany Promex |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 6 osób
200 g zielonej soczewicy
500 g pomidorów malinowych (lub innych mięsistych)
2 łyżki (30 ml) oliwy
150 g chudego boczku
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
2/3 opakowania (300 g) świeżego szpinaku
4 szklanki (1 l) bulionu drobiowego
6 łyżek natki pietruszki
sól
pieprz
Soczewicę ugotuj i odcedź. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, łyżką cedzakową przełóż do miseczki. Do rondla dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli - ok. 10 minut - i dodaj czosnek. Przesmażaj dalej, a gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj boczek, pomidory i gotuj około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zalej winem i odparuj połowę płynu. Dodaj szpinak i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zwiędnie. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki. Podawaj np. z grzankami.
![]() |
![]() |
![]() |
Andropol Bawełniany obrus N... | Dizeno Creative Obrus Hayka | HAFT Obrus gipiurowy 020030 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 4-6 osób
800 g białej cebuli
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
1 kieliszek (125 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
2 l bulionu wołowego (najlepiej domowego)
1 bagietka
150 g tartego sera żółtego typu gruyere lub ulubionego do grzanek
Cebulę obierz i pokrój w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzej 2/3 masła, dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając, aż się zrumieni, 15-20 minut. Jeśli używasz, pod koniec smażenia dolej wino (opcjonalnie). Dodaj bulion i zagotuj.
Zupę przelej do żaroodpornego naczynia do zapiekania (lub do mniejszych, nie przykrywaj), wstaw na 45-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj pozostałym masłem, posyp tartym serem i ułóż je na wierzchu zupy. Zapiekaj kolejne 15 minut - ser powinien się roztopić.
Zupę podawaj od razu w naczyniu do zapiekania.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach Celestia NK 04A Zes... | Gerlach Horizon NK 11 Zesta... | Starke SZTUĆCE ARTISTO TENS... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 4 osób
200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 łyżki tymianku
1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz
Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
Warzywa obierz. Cebulę, czosnek i tymianek posiekaj, marchewkę i selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem.
Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dopraw tylko pieprzem (od soli fasola stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www. marcinurban.pl
![]() |
![]() |
![]() |
Euromat Rękawice kuchenne L... | Ladelle POSTCARDS Rękawice ... | Pikselowe Rękawice Kuchenne |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |