Tradycyjne obiady

Zestaw 1: kopytka, zrazy babci Reni, sałatka z gotowanych buraczków, kompot wiśniowo-jabłkowy
Kopytka
750 g ziemniaków
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia blatu
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto.
Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na ukos w kopytka.
Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Świetnie smakują odsmażane na maśle lub oleju.
Zrazy babci Reni
8-10 zrazów
750 g mięsa wołowego bez kości, np. udziec
2 małe cebule
2 ogórki kiszone
1 listek laurowy
ok. 1/2 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
olej do smażenia
Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 1-cm plastry. Cienko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, następnie oprósz mąką.
Ogórki kiszone pokrój wzdłuż w ćwiartki. Na każdy plaster mięsa nałóż kawałek ogórka, zawiń mięso w rulon i zepnij wykałaczkami lub specjalnym szpikulcem.
Każdy zraz zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do rondla. Na patelni, na tym samym tłuszczu, przesmaż drobno pokrojoną cebulę, gdy się zrumieni, przełóż wszystko do rondla, a patelnię zalej 1 szklanką wody (250 ml), wymieszaj, żeby złapać smak, i przelej do zrazów, dodaj liść laurowy.
Rondel postaw na małym ogniu, przykryj pokrywką i duś ok. godziny, w razie potrzeby podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.
Rada: do środka do zrazów możesz też dodać musztardę, piórka cebuli, kawałek boczku, paprykę etc.
Sałatka z gotowanych buraczków
2 duże buraki
1 łyżka chrzanu
sól
pieprz
Buraki umyj, nie obieraj i ugotuj w wodzie do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Kompot wiśniowo-jabłkowy
4 jabłka
400 g wiśni
3 łyżki cukru
1 i 1/2 litra wody
Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Przełóż do garnka, dodaj wiśnie, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition komplet garnków z ... | Ambition Toronto komplet ga... | Ambtion DECOR komplet garnk... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zestaw 2: puree ziemniaczane, wątróbka z jabłkami i cebulką, surówka z kiszonego ogórka, kompot gruszkowo-śliwkowy
Purée ziemniaczane
500 g kremowych ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18-22 proc.
sól
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, odparuj. Następnie przeciśnij je przez praskę lub utłucz, dodając masło i śmietankę. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.
Wątróbka z jabłkami i cebulką
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
2 jabłka
1/2 łyżki mąki krupczatki
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia
Wątróbkę umyj, osusz i oczyść z błon. Cebulę pokrój w grube plasterki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Osuszoną wątróbkę oprósz mąką krupczatką.
Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju i obsmażaj wątróbkę na rumiano po około 2 minut z każdej strony, zdejmuj z patelni na talerz. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż będzie złocistobrązowa, dopraw solą i pieprzem. Następnie na patelni przesmaż na rumiano ósemki jabłek, tak by się nie rozpadły. Pod koniec posyp jabłka majerankiem. Podawaj wątróbkę z jabłkami i cebulką.
Surówka z kiszonego ogórka
4 kiszone ogórki
1 mała cebulka
1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Ogórki pokrój w cienkie plasterki, odcedź, przełóż do miski, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i majonez, wymieszaj.
Kompot gruszkowo-śliwkowy
4 gruszki
1/2 kg śliwek
1-2 łyżki cukru
1 i 1/2 litra wody
Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Przełóż owoce do garnka, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Komplet garnków IN... | Lamart Komplet garnków 5 el... | WMF komplet garnków 17/8803... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zestaw 3: kotlety z piersi kurczaka, pomidory z cebulą, kompot z mieszanki owoców
Kotlety z piersi z kurczaka
2 duże piersi z kurczaka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Kurczaka oczyść, umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki, aby otrzymać cztery kotlety. Mięso lekko rozbij i oprósz solą i pieprzem.
W płaskiej misce roztrzep jajka, do drugiej nasyp bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż na złocisty kolor z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.
Pomidory z cebulką
4 pomidory malinowe
1 szalotka lub cebulka dymka
1 łyżka soku z cytryny
Cebulę pokrój w plasterki, przełóż do miseczki i zalej sokiem z cytryny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. przełóż do miski i dodaj cebulkę wraz z sokiem. Wymieszaj.
Kompot z miksu owoców
1 opakowanie (400 g) mieszanki kompotowej
2 łyżki cukru
1 litr wody
Owoce zalej wodą, dopraw cukrem, zagotuj, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką, ma pod nią stygnąć.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach KOMPLET PATELNI 20,... | Mango-Media Zestaw garnków ... | RENBERG KOMPLET PATELNI 1012 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Desery: ciasto ze śliwkami i glazurą morelową, kisiel żurawinowo-malinowy, jabłka w cieście
Kisiel żurawinowo-malinowy
100 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
100 g malin (mrożonych, a w sezonie - świeżych)
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 l wody
Żurawiny i maliny przełóż do rondelka, zalej 1 i 1/2 szklanki wody, dopraw cukrem, delikatnie wymieszaj, aby owoce się nie rozpadły. W pozostałej wodzie (uwaga - nie może być ciepła, bo się zrobi krochmal) rozprowadź mąkę ziemniaczaną.
Owoce zagotuj, zmniejsz ogień i wlej zawiesinę z mąki. Delikatnie wymieszaj, zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jabłka w cieście
2 kwaśne jabłka
ciasto:
1 jajko
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (125 ml) mleka
1/4 szklanki (ok. 63 ml) śmietany 30 proc.
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotuj ciasto, miksując wszystkie jego składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 min w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie jabłka obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki, usuwając gniazda nasienne.
Jabłka wymieszaj z ciastem.
Rozgrzej olej na patelni (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) i smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor. Zdejmuj łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową
5 dużych okrągłych śliwek lub 1/2 kg śliwek węgierek
1 kostka (200 g) miękkiego masła
2/3 szklanki (135 g) cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1/3 szklanki (85 ml) mleka
1 słoiczek (100 g) dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cynamon utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka (najlepiej o temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), przesianą mąkę i miksuj dalej. Na koniec do ciasta dodaj mleko i ubij całość na gładką masę.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie powtykaj w nie połówki śliwek przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Piecz ok. 50 minut.
W tym czasie podgrzej w rondelku dżem. Jeśli masz taki z kawałkami owoców, wcześniej go zmiksuj na gładką masę, a dopiero potem podgrzej.
Ciepłym dżemem posmaruj wierzch ciasta i piecz jeszcze 10 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Komplet deserowy F... | Amefa Komplet deserowy Whis... | Serwis Kawowy Deserowy 18 e... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |