kruche ciasto (wg Neli Rubinstein):
115 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki
1/2/ łyżeczki soli
drobno starta skórka z jednej cytryny
masa do napełniania:
100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello
sok z 1 cytryny
Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj kawałki białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Przygotuj tartaletki: masło zmiksuj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Powinno się kleić, ale jeśli jest zbyt suche dodaj kilka kropli wody. Z ciasta uformuj kulę, podziel je na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj na grubość 1 cm, wyłóż nimi małe foremki do tartaletek i zrób wgłębienia na środku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... | FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... | PORCELANOWE TALERZE DESEROW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
200 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.
Florina Blacha do pieczenia... | Kaiser La Forme Plus Blacha... | Tescoma Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
600 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku malinowego
konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia.
Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij, posyp cukrem pudrem.
MSC - Słoiczek na dżem | Tadar Słoik do dżemu z łyże... | WMF Słoik do dżemu / sera K... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
220 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 4 cytryn
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
Masło zmiksuj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, sok i esencję. W drugiej misce wymieszaj mąki i sól i dodaj do masy maślanej. Ponownie zmiksuj.
Ciasto przełóż na pergamin, uformuj z niego rulonik (taki jak na leniwe) i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie pokrój rulon na krążki o grubości 1 cm i układaj je w odstępach około 4 cm na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 minut na złoty kolor.
Rady: zamiast cytryn możesz użyć innych cytrusów, np. skórki i soku z pomarańczy lub limonek. Herbatniki cytrynowe dobrze komponują się z serkiem mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru i sokiem z 1 cytryny.
Emako słój na ciasteczka B0... | Holmegaard CHRISTMAS 2015 4... | Kitchen Craft LNBISCBLU |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |