4 czerwone, mięsiste papryki
2 ząbki czosnku
1 opakowanie (200 g) sera typu feta
oliwa
Papryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki przełóż do plastikowej torby, zawiń i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, a miąższ wystudź i zmiksuj z pokruszonym serem. Dolej tyle oliwy, aż pasta będzie miała ulubioną konsystencję.
Baba Ghanoush
2 bakłażany
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka pasty tahini (z ziaren sezamu)
1 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól
Bakłażany umyj, osusz i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 40 minut, aż bakłażany będą miękkie. Ostudź, obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i pastą tahini, dopraw solą.
Rada: pasta tahini otrzymywana jest z prażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego. Dodaje ją się też do popularnego hummusu. Można ją znaleźć w sklepach na półkach z produktami orientalnymi. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dopraw bakłażany 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, zmniejszając odpowiednio ilość dodanej oliwy.
250 g wędzonego łososia
1/2 szklanki (125 ml) gęstej śmietany 22 proc.
1 opakowanie (180 g) gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
sól
pieprz
Jogurt, śmietanę i chrzan wymieszaj w miseczce. Dodaj drobno posiekanego łososia, szczypiorek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Blender Clatronic SM 3577 | Blender GOTIE GHB-1000 | Blender Bosch MSM 6700 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
3 czerwone, mięsiste papryki
1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 szklanki oliwy
sól
mielona ostra papryka
Papryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki przełóż do plastikowej torby, zawiń i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, a miąższ wystudź i zmiksuj. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj, dopraw solą i niewielką ilością ostrej papryki.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049442 | Seletti Miseczka Despina |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
250 g liści szpinaku
1 opakowanie (125 g) kremowego białego serka
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
2 fileciki anchois
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego tymianku
sól
pieprz
Na dużej patelni rozgrzej masło i przesmaż posiekane cebulki i fileciki anchois, dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodaj serek, sok z cytryny, tymianek i dokładnie wymieszaj.
Aladdin 10-01956-006 | Black + Blum Forminimal FCD001 | Joseph Joseph Triple Dish 7... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Skordalia
3 ziemniaki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 żółtko
12 czarnych oliwek
1/2 szklanki mielonych migdałów
sok z 1 cytryny
około 3/4 szklanki (185 ml) oliwy
sól
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, odlej, odparuj i ostudź. Obierz, a następnie przeciśnij przez praskę lub utłucz. Mielone migdały lekko upraż na suchej patelni.
Do ziemniaków dodaj roztarty z solą czosnek, żółtko, posiekane oliwki i migdały. Wymieszaj, dodaj sok z cytryny i tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pasty.
Rada: jeśli nie masz mielonych migdałów, możesz użyć blanszowanych migdałów w całości lub płatków migdałowych, uprażyć je, a następnie zmiksować.
Pojemniki 65981 | Tescoma SEASON 657020 | Tomorrows Kitchen Pojemniki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 szklanki (125 ml) majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka (15 ml) octu ryżowego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
2 cm świeżego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżka świeżego szczypiorku
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zioła umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj majonez (lub jogurt) z octem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i olejem sezamowym. Na koniec dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.
Blender Bosch MSM 87180 | Blender MPM MBL-13 | Blender Philco PHHB 6603 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 puszka (ok. 400 g) białej fasoli w zalewie
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz wodą. Następnie zmiksuj na gładką pastę z oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Rada: do pasty możesz dodać kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio
Adler AD 4210 | Bosch MUM 4405 | Clatronic KM 3632 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |