przepis na 9 szt.
2 tabliczki (200 g) gorzkiej, dobrej czekolady
1/4 kostki (50 g) masła
20 g cukru pudru
20 g posiekanych pistacji
20 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki kakao
Czekoladę zetrzyj na tarce, przełóż do miski i roztop nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska z czekoladą nie dotykała lustra parującej wody. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier oraz masło, wymieszaj i włóż do lodówki na około godziny.
Po schłodzeniu oprósz dłonie kakao. Łyżeczką nabieraj masę czekoladową i dłońmi uformuj kulki. Trzy z nich obtocz w posiekanych pistacjach, kolejne trzy w wiórkach kokosowych, a ostatnie w kakao. Włóż do papierowych muffinkowych foremek i przechowuj w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Forma MUFFINKI | Invotis Foremki na muffinki... | La Cucina 094261-czerwony |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
przepis na 6 porcji
4 jaja
500 g serka mascarpone lub innego kremowego serka śmietankowego
200 g biszkoptów
2 łyżki (30 ml) likieru kawowego
1 szklanka (250 ml) mocnej, ostudzonej, dobrej kawy
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
kakao lub kawa granulowana do dekoracji
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, wmieszaj esencję waniliową i serek. Osobno ubij białka i delikatnie wmieszaj je do masy serowej. Wlej kawę do podłużnego głębokiego naczynia, dodaj brandy i wymieszaj. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w pucharkach na przemian z 1-2 łyżkami masy serowo-jajecznej. Deser zakończ masą na górze. Przechowuj w lodówce, przed podaniem posyp wierzch deseru kakao, do dekoracji użyj kawałka biszkopcika.
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... | VIALLI DESIGN Livio 5901387... | Luminarc 2 Pucharki do Dese... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
przepis na 20 szt.
2 białka
200 g mielonych migdałów ze skórką
200 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
masło do natłuszczenia formy
Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier puder, cynamon i sól. Odłóż 1/3 masy białkowej do osobnego naczynia. Do pozostałej masy dodaj zmielone migdały. Blachę posmaruj masłem i nakładaj na nią masę, używając łyżki oprószonej cukrem pudrem.
Odłożoną masę białkową włóż do szprycy i wyciskaj paseczek na wierzchu każdego ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut na dolnej półce, zaglądając pod koniec pieczenia.
Po wystudzeniu każde ciasteczko posyp szczyptą cynamonu.
Kaiser La Forme Plus Blacha... | ELECTROLUX Blacha do piecze... | Bourgeat Blacha do Pieczeni... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
przepis na 30 szt.
80 g mąki pszennej
80 g miałkiego cukru
80 g masła
2 duże jajka
1 laska wanilii
Masło roztop w rondelku i odstaw. Rozbij jajka i żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, a pod koniec ubijania dodaj ostrożnie roztrzepane żółtka oraz stopniowo dosypuj mąkę. Nożem rozkrój wanilię i zeskrob do masy drobne ziarenka. Następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Foremkę do magdalenek lekko natłuść masłem, do każdej włóż ciasto do ok. 2/3 objętości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 8-10 minut.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Dorota Biały, zdjęcia Bogdan Biały
Duo Serwis kawowy PORTO 50823 | Karolina Serwis kawowy AMEL... | DUO WHITE Serwis kawowy 15/... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |