dla 4 osób
400 g makaronu bezglutenowego gryczanego, świderki
1/2 kg obranej dyni (np. pół niewielkiej dyni hokkaido)
6 łyżek (90 ml) oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
10 całych świeżych listków szałwii
sól
Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne, pokrój ją w plasterki.
W rondlu rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, następnie dodaj papryczkę i dynię. Przesmażaj wszystko ok. 10 minut, dopraw solą.
Gdy dynia się dusi, w dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, zachowaj 1/2 szklanki (125 ml) wody z gotowania.
Makaron przełóż do rondla z sosem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dolej wody z gotowania makaronu. Dodaj listki szałwii i podawaj.
Camry CR 6403 | Morphy Richards Intelli | Zelmer parowar |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 4 osób
kopytka:
750 g ziemniaków
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki z prosa (jaglanej) lub mąki bezglutenowej na naleśniki, pierogi
ok. 1/2 szklanki (60 g) łuskanego słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia blatu
sos:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 szklanki (500 ml) pulpy pomidorowej (przecieru)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego majeranku
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
sól
pieprz lub mielona papryka
Przygotuj kopytka: obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Nasiona słonecznika upraż na patelni i zmiel.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj zmielony słonecznik, mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój w kopytka, z każdego uformuj owalny kształt i lekko spłaszcz widelcem (powstanie ładny wzorek).
Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Odsączone z wody kopyta rozłóż na talerzach.
Przygotuj sos: papryki umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i paski papryki. Gdy papryka zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem (lub mieloną papryką) oraz majerankiem. Jeśli sos jest bardzo gesty, dolej trochę wody. Do sosu dodaj kopytka, chwilę podgrzewaj i podawaj.
Banquet szybkowar | LAMART Szybkowar | Silit Econtrol Szybkowar |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 4 osób
4 tuszki świeżego pstrąga
6 gałązek świeżego rozmarynu
8 ząbków czosnku
8 łyżek (120 ml) oliwy lub oleju
1 cytryna
gruba sól morska
1 opakowanie (ok. 150 g) rukoli
1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
1 główka sałaty radicchio
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki (60 ml) oliwy lub oleju
sól
pieprz
Oczyszczone, umyte i osuszone tuszki natnij ukośnie z obu stron, w nacięcia włóż po połówce czosnku i gałązce rozmarynu. Przełóż ryby na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz grubą solą morską i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Gdy ryba się piecze, przygotuj sałaty: umyj je, osusz, większe liście porwij, przełóż do miski. Tuż przed podaniem skrop je sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą i pieprzem, przemieszaj.
Upieczoną rybę podawaj z sałatą i ćwiartkami cytryny.
BOSCH MUM 54420 | ETA 0028 GRATUS | Kenwood KMM 020 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 4 osób
1 opakowanie (450 g) mrożonej fasolki szparagowej
1 i 1/2 opakowania (300 g) sera typu feta
4 łyżki płatków migdałowych
sos:
6 łyżek (90 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki (45 ml) soku z cytryny
1 łyżka świeżych listków mięty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku i odsącz - uważaj, ta mrożona szybciej się gotuje od świeżej. Migdały upraż na suchej patelni. Ser pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: posiekaj miętę i czosnek, połącz z pozostałymi składnikami sosu i energicznie wymieszaj - możesz użyć niewielkiego słoiczka z zakrętką.
Rozłóż fasolkę na talerzach, dodaj ser i płatki, skrop sosem i podawaj.
Rada: do przygotowania sałatki możesz użyć też fasolki żółtej. W sezonie oczywiście używaj świeżej, poza sezonem - mrożonej lub w zalewie. Spróbuj też zastąpić sok z cytryny pół na pół z sokiem z pomarańczy. Dodaj też do sosu 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.
Blender Clatronic SM 3577 | Blender BOSCH | Blender Bugatti Vela |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 4 osób
3/4 szklanki (ok. 160 g) ziaren amarantusa
1 i 2/5 szklanki (350 ml) bulionu warzywnego
500 g pieczarek
300 g pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów
1/4 kostki (50 g) masła
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
Ziarno amarantusa podgrzej na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalej bulionem i gotuj 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Jeśli używasz tych z puszki, odsącz je z soku. Pomidory pokrój w plastry.
Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i przesmażaj je na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje, 15-20 minut. Nie mieszaj ich za często, bo się uduszą, a nie zrumienią. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj amarantusa, przez chwilę przesmażaj z pieczarkami, na koniec dodaj zioła i pomidory. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Philips HR1459/00 | MPM Product XB-896 | Zelmer 481.6 Ecru |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
na 1 keksówkę 25 cm
1 i 1/2 szklanki (225g) mąki bezglutenowej na chleb
1 torebka (8 g) suszonych drożdży
5 jajek
2/5 szklanki (100 ml) białego wytrawnego wina
2/5 szklanki (100 ml) oliwy lub oleju, może być aromatyzowany
1 szklanka (80 g) orzechów włoskich
3-4 plasterki suszonych pomidorów
10 zielonych oliwek bez pestek
10 czarnych oliwek bez pestek
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
oliwa do natłuszczenia formy
mielone orzechy do wysypania formy
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dolej wino i olej. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni, przestudź i grubo posiekaj. Umytą paprykę pokrój w niewielką kostkę, oliwki i pomidory posiekaj.
Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrób z pojedynczo dodawanymi jajkami i solą, a następnie dodaj pozostałe składniki. Keksówkę o długości ok. 25 cm natłuść olejem (lub oliwą) i wysyp mielonymi orzechami. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.
Keksówkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz godzinę. Po tym czasie wyjmij formę z pieca, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij chlebek.
Clatronic EK 3497 | Severin EK 3127 | Severin EK 3156 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 4 osób
1 litr ulubionego mleka
2 łyżki (40 g) cukru pudru
4 łyżeczki brązowego cukru
1 torebka (125 g) ryżu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki (45 ml) likieru amaretto (migdałowego)
4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków, lub posiekanych blanszowanych migdałów)
Migdały upraż na suchej patelni, odstaw.
W garnku zagotuj mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Dodaj wówczas wanilię i likier, zdejmij z ognia i rozłóż do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posyp migdałami i brązowym cukrem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podawaj na ciepło.
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na stronę zdrowie.gazeta.pl
Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl
Amica AMG17E70GV | Candy EGO-G25DCO | Zelmer 29Z021 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |