1 litr bulionu wołowego
1-2 suszone grzyby
1 kg czerwonych buraków
250 ml kwasu buraczanego
1 cebula
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
sól
pieprz
Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar.
Buraki umyj i ugotuj w łupinach do miękkości (lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C ? ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny.
Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów, pół łyżeczki majeranku, kwas buraczany i bulion. Całość powoli podgrzewaj, ale nie gotuj, a następnie odstaw.
Po mniej więcej godzinie spróbuj i dopraw. Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny, dodaj trochę miodu gryczanego lub cukru, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj czerwonego octu winnego. Pamiętaj, aby przy podgrzewaniu nie zagotować barszczu, bo straci kolor.
Podawaj czysty w kubeczkach z krokietami albo z uszkami
Berghoff Garnek Bistro | Garnek Berghoff Neo | Garnek Elo Rubin |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 kg dyni
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sok i skórka starta z pomarańczy
150 ml mleka
2?3 łyżki świeżego tymianku
sól
pieprz
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i duś 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Duś 2 minuty, mieszając. Wlej podgrzany bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaj otartą skórkę i tymianek. Podgrzewaj 20 minut, aż dynia zmięknie.
Zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź mlekiem, podgrzewaj 2?3 minuty, nie gotuj.
Blender Alessi | Blender Bosch | Blender Bugatti Eva EVACR |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(przepis Tomasz Woźniak)
400 g groszku
łyżka sosu sojowego
4 plasterki szynki parmeńskiej
pieprz
sól
Mus z suszonych pomidorów:
60 g pomidorów suszonych ze słoika
oliwa
Groszek rozgotuj w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedź (wywar zostaw) i zmiksuj z sosem sojowym, a następnie wymieszaj z wywarem ? zupa powinna mieć konsystencję kremu. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj mus z suszonych pomidorów: zmiksuj je z 6?7 łyżkami oliwy na gładką emulsję.
Zupę udekoruj łyżką musu (powinien mieć temperaturę pokojową) oraz kawałkami szynki.
Blender ARIETE 560 | Blender CAMRY CR 4050 | Blender Severin SM 3718 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
(przepis Ludwik Lewin)
2 awokado
4 jajka
4 plastry wędzonego łososia
cytryna
6 łyżeczek majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu oddziel żółtka od białek ? białka drobno posiekaj i zmieszaj z trzema łyżeczkami majonezu, żółtka rozgnieć na miazgę i wymieszaj z pozostałym majonezem. Pasty z białek i żółtek lekko posól (uważaj, bo łosoś już jest słony).
Awokado przetnij wzdłuż na dwie połówki, usuń pestkę. Delikatnie, by nie uszkodzić skórek, wydobądź miąższ, rozgnieć go, podziel na dwie równe części i zmieszaj jedną z białkami, drugą z żółtkami.
Plastry łososia smaruj w połowie masą z białek, od drugiej strony ? masą z żółtek. Posyp wierzch pieprzem. Zwiń plastry w trzech czwartych, tak by rulon kończył się wystającym językiem. Włóż łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.
Severin urządzenie do gotowania jajek | Unold urządzenie do gotowania jajek | Unold urządzenie do gotowania jajek |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
100 g sera z niebieską pleśnią
3 łyżki gęstego półtłustego twarogu
2 łyżki soku z pomarańczy
duża garść rzeżuchy
2 średniej wielkości gruszki (mogą być świeże, marynowane lub z syropu)
8 kromek pieczywa tostowego
pieprz kajeński
sól
Ser pleśniowy utrzyj z twarogiem na gładką masę, przypraw solą, pieprzem kajeńskim i sokiem z pomarańczy. Rzeżuchę umyj i osusz. Gruszki pokrój wzdłuż na ósemki (ze świeżych owoców usuń gniazda nasienne i ogonki).
Z pieczywa obetnij skórkę, połowę kromek posmaruj masą serową, wszystkie kromki pieczywa pokrój na ćwiartki. Na każdą posmarowaną ćwiartkę kładź trochę rzeżuchy, kawałek gruszki i znów nieco rzeżuchy, przykryj suchym kawałkiem pieczywa. Zepnij warstwy kanapeczek drewnianą wykałaczką.
Joseph Deska do krojenia | Lurch Deska do krojenia | Sagaform Deska do krojenia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
20 skrzydełek kurczaka
20 plastrów chudego boczku
20 dużych suszonych śliwek bez pestek
przyprawa do kurczaka
olej do wysmarowania formy
Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie końcówki. Posyp przyprawą do kurczaka, włóż do salaterki, przykryj i na godzinę wstaw do lodówki. Następnie mniej więcej na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę (możesz ją przekroić na pół i ułożyć połówki w niewielkich odstępach) i ciasno owiń całość plastrem boczku. Zepnij roladki wykałaczką.
Dno formy do pieczenia natłuść, luźno ułóż zawinięte skrzydełka, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut).
Podawaj na gorąco z pieczywem i ostrym dipem pomidorowym.
Karolina Salaterka Alba | Salaterka | Salaterka |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę
200 g dojrzałych mięsistych pomidorów
200 g mozzarelli
150 g pieczarek
mała puszka (125 g) sardynek w sosie własnym lub oleju
puszka filetów anchois
ew. oliwki lub kapary
sól
pieprz
oliwa
oregano
Z cienko rozwałkowanego ciasta na pizzę wykrój naczyniem o średnicy ok. 10 cm okrągłe placki. Ułóż je w odstępach na posmarowanej oliwą blasze. Na placki nałóż nadzienie, zaczynając od obranych ze skórek i pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli. Pozostałe składniki ułóż wg uznania i w dowolnej kolejności. Każdą dopraw pieprzem, solą, oregano i skrop oliwą. Piecz 10?15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C.
Możesz również użyć gotowych blatów do pizzy.
Electrolux COTRGR-AP blacha | Guardini Blacha do pieczenia | Miele Blacha do pieczenia |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
5 dużych cebul
1 i 1/2 szklanki piwa
szklanka mąki pszennej
1 jajko
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia
Cebule obierz, opłucz, pokrój w grube plastry, podziel na pierścionki. Włóż do miski, zalej 1/2 szklanki piwa i odstaw na godzinę. Osącz.
Szklankę piwa zmiksuj z mąką i jajkiem, dopraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej olej. Każdy pierścionek cebuli zanurz w cieście i usmaż na złoto. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Do momentu podania trzymaj w cieple.
FISKARS Nóż do warzyw | Gerpol Nóż do warzyw | Nóż do warzyw |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę
5 dużych cebul
3 duże filety anchois
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
gałka muszkatołowa
sól
masło do foremek
Cebulę obierz, pokrój na plasterki i zrumień na oliwie. Cienko (na 3?4 mm) rozwałkowanym ciastem drożdżowym wylep natłuszczone masłem formy do tartaletek.
Na cieście rozłóż przesmażoną cebulę i pomidorki koktajlowe, a na wierzchu ? po jednym filecie anchois, i posyp solą oraz gałką muszkatołową. Wstaw foremki na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 35?40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp tartaletki tymiankiem.
Możesz użyć gotowych foremek do tartaletek.
Guardini Foremki do tartalek | Lekue forma na tartaletki | Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 kg papryki żółtej, czerwonej i pomarańczowej
1 mała ostra papryczka
oliwa extra vergine
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
listki bazylii do dekoracji
Górny opiekacz w piekarniku rozgrzej do 200 st. C i tuż pod nim ułóż na ruszcie papryki. Piecz je około pół godziny. Możesz je w trakcie pieczenia obrócić, aby skórka sczerniała równomiernie ze wszystkich stron.
Gorące papryki wrzuć do papierowej torby, zamknij ją szczelnie, a kiedy całkiem ostygną, obierz ze skórki ? powinna bardzo łatwo odchodzić ? i usuń gniazda nasienne oraz białe membrany.
Obrane papryki pokrój w szerokie paski i ułóż na talerzu. Skrop je oliwą i posyp posiekaną ostrą papryczką, posiekanym czosnkiem, kaparami i listkami bazylii.
Cobb Ruszt do pieczenia | Cuisipro Ruszt do pieczenia | Weber uchylny ruszt do pieczenia |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 dojrzały melon
12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
grubo zmielony pieprz
Umyj i osusz melon, włóż go na kilka godzin do lodówki. Przekrój na połowę, usuń pestki. Pokrój połówki na sześć cząstek, z każdej zetnij skórkę. Ułóż plasterki szynki na cząstkach melona. Posyp pieprzem.
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI | Sagaform PAUS Półmisek | Stelton - Półmisek mały |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 filety z piersi kaczki
sól
świeżo mielony pieprz
miska liści różnych rodzajów sałaty (np. dębolistna, rukola, roszponka, rzymska, karbowana)
ziarna granatu lub sezamu
Sos:
łyżka octu winnego
łyżeczka ostrej musztardy
4 łyżki oleju słonecznikowego lub orzechowego
łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
Przygotuj kaczkę: skórę na filetach ponacinaj na krzyż. Filety oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową, najpierw obsmaż z każdej strony po 2 minuty, a następnie dosmaż 7?10 minut.
Przygotuj sos: musztardę połącz z octem winnym i sosem sojowym, dodaj sól i pieprz, wlej olej i mieszaj, aż powstanie jednolita emulsja.
Liście sałat umyj i odsącz w wirówce albo dokładnie osusz.
Usmażone filety pokrój na cienkie plastry. Liście sałat porozkładaj na talerzach, na nich ułóż kawałki kaczki, polej wszystko sosem i udekoruj ziarnami granatu (lub sezamu).
Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem.
Cool Cooking Patelnia teflonowa | STALGAST Patelnia | Tescoma Głęboka patelnia teflonowa |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
750 g ziemniaków sałatkowych
1/4 szklanki dobrej oliwy
2 cebule
mały słoik kaparów
koperek
sok z 2 cytryn
100 g oliwek zielonych
100 g czarnych oliwek
oregano
sól
pieprz
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Obierz, a gdy lekko przestygną, pokrój na duże kawałki lub na połówki, jeśli są małe. Osączone z zalewy kapary, oliwki, pokrojoną w talarki lub ósemki cebulę wymieszaj z ziemniakami. Zalej wszystko sosem z soku z cytryn wymieszanego z oliwą, posiekanym czosnkiem, koperkiem i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Berghoff Garnek Bistro | Garnek Berghoff Virgo | Garnek LAMART |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g makaronu fusilli (świderki)
50 g świeżego lub mrożonego groszku
1/3 szklanki oliwy
1 i 1/3 łyżki musztardy
60 g orzechów laskowych
garść startego sera pecorino
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana natka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem.
W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy laskowe, posyp startym serem, jeszcze raz wymieszaj.
Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu | Koziol sito do makaronu | Zestaw do makaronu Kinghoff |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Owoce świeże lub mrożone:
100 g czarnych porzeczek
150 g czerwonych porzeczek
100 g borówek amerykańskich
350 g truskawek
200 g malin
2 łyżeczki żelatyny instant
250 ml różowego wina
2 łyżki drobnego cukru
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki przecieru z malin przetartego przez sito
Do dekoracji:
różne miękkie owoce
gęsta śmietana lub jogurt naturalny
Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie wymieszaj, uważając, by żadnego nie uszkodzić (mrożonych nie rozmrażać). Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody.
Przygotuj dwie formy do pieczenia o takich samych wymiarach: 13x23x7 cm. Ostrożnie przełóż owoce do jednej z nich. Zagotuj połowę wina, zdejmij naczynie z ognia i dodaj cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Wlej pozostałe wino i dodaj przecier malinowy. 2/3 szklanki płynu zachowaj, resztą polej owoce. Przykryj je przezroczystą folią i lekko dociśnij od góry drugą formą tak, by jej dno dotykało folii. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia usuń formę i folię. Wolno podgrzewaj pozostałą zaprawę winną, gdy będzie letnia, polej nią galaretkę. Ponownie przykryj ją folią i schładzaj do zastygnięcia.
Tuż przed podaniem wyłóż galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad półmiskiem. Pokrój na plastry i ozdób owocami i śmietaną lub jogurtem.
Rada: wersja dla młodszych gości ? zamiast wina możesz użyć soku winogronowego lub jabłkowego.
GUARDINI | GUARDINI Forma | Guardini Juliette Silicon |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1/2 litra wody
1/2 szklanki cukru
kawałek kory cynamonowej
łyżka goździków
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant
600 ml czerwonego wytrawnego wina
6 łyżek bitej śmietany
cynamon
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cynamon, goździki, gałkę i skórki cytrusów. Zagotuj płyn i zdejmij garnek z ognia. Dodaj żelatynę, rozpuść i odstaw na 10?15 minut. Wyjmij przyprawy i skórki, dodaj wino i wymieszaj. Wlej galaretkę do małych szklanek lub filiżanek. Kiedy wystygnie, wstaw do lodówki.
Galaretki podawaj z bitą śmietaną oprószone cynamonem. Możesz je wyjąć na talerzyki, zanurzając szklaneczki na chwilę w gorącej wodzie.
Garnek Fissler | SKK - Titanium | TESCOMA Garnek PRESTO |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 łyżek mielonej kawy
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant
kilka kropli aromatu waniliowego
1/4 szklanki brązowego cukru
szklanka śmietanki 36-proc.
1/4 łyżeczki curry
Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie) 2 szklankami wody.
Cukier wsyp do rondelka, dodaj 1/4 szklanki gorącej wody, postaw na małym ogniu, a gdy się rozpuści, zdejmij z ognia.
Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę. Połącz kawę, syrop cukrowy, aromat waniliowy i żelatynę, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Przelej galaretkę do 6 małych szklaneczek. Schładzaj około 8 godzin.
Podawaj ze śmietanką ubitą z brązowym cukrem i curry.
Kela KERROS Rondel | Rondel Scanpan | Rondel Scanpan |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |