2 butelki (po 1/2 litra) jasnego piwa
kawałek cynamonu
3-4 goździki
2-3 żółtka
3-4 łyżki cukru
Mocno podgrzej (ale nie gotuj!) piwo z cynamonem i goździkami. Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż napój lekko zgęstnieje. Podawaj w porcelanowym dzbanku lub w kubkach albo filiżankach z grubego szkła. Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.
butelka czerwonego wytrawnego wina, np. cabernet sauvignon, zinfandel, merlot
1/4 szklanki brandy
2/3 szklanki cukru lub miodu
1 pomarańcza
8-10 goździków
3 kawałki cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru
Wino wlej do garnka, dodaj pokrojoną na cienkie plasterki pomarańczę, brandy, cukier i przyprawy. Powoli podgrzewaj, mieszając czasami i uważając, aby nie zagotować (podgrzewaj nie krócej niż 20 minut). Wlej do grubej szklanki i podawaj, póki gorące.
1 pomarańcza
1 kawałek imbiru
po 1 litrze wytrawnego i słodkiego czerwonego wina
1 szklanka słodkiego wermutu
1 łyżka angostury (gorzkiej wódki)
150 ml wódki
200 g rodzynek
kardamon
kawałek cynamonu
5 goździków
200 g cukru
200 g obranych migdałów
Sparzoną pomarańczę pokrój w plastry. Zetrzyj imbir. Wymieszaj wino wytrawne, słodkie, wermut i angosturę, dodaj rodzynki, pomarańczę i przyprawy. Przykryj, odstaw na 12 godz. Następnie dodaj wódkę, cukier i zagotuj, mieszając. Wsyp migdały i podawaj.
1 butelka czerwonego wina (dowolnego ? słodkiego, półsłodkiego lub wytrawnego)
3 łyżki porto lub madery
2 pomarańcze
1 cytryna
kawałek cynamonu
3 goździki
cukier
Pomarańczę i cytrynę sparz, osusz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej czerwonym winem. Dodaj porto lub maderę, laskę cynamonu, goździki i cukier do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.
20 g gorzkiej czekolady
szczypta mielonego cynamonu
25 ml gorącej mocnej kawy
40 ml likieru kawowego
2 laski cynamonu
Do dwóch kubków włóż kawałki czekolady i posyp szczyptą cynamonu.Kawę wymieszaj z likierem kawowym i zalej nią czekoladę. Ostrożnie mieszaj łyżką, aż czekolada się roztopi. Podawaj z laską cynamonu.
500 ml mleka
250 ml śmietanki 30 proc.
150 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
kilka płatków suszonego chili
Do rondelka wlej śmietankę i mleko, podgrzej na małym ogniu i do ciepłego roztworu dodaj posiekaną czekoladę. Dopraw solą, dodaj płatki chili i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a płyn trochę zgęstnieje ? około 10 minut.