dla 4-6 osób
czas: 25 minut
pierś kurczaka
sól
pieprz
1 puszka cieciorki
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
4 tortille
4 garści rukoli
Pierś kroimy na paski (ok. 1,5 cm szerokości), delikatnie rozbijamy na płaskie kotleciki, nacieramy solą i pieprzem. Grillujemy na patelni, aż mięso ładnie się przyrumieni. Cieciorkę osączamy na sicie, płuczemy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, smarujemy pastą z cieciorki, na wierzchu układamy grillowanego kurczaka i listki rukoli, zwijamy. Tortillę można przekłuć wykałaczką, by się nie rozwijała.
dla 6 osób
czas: 30 minut
2 cebule
2 łyżki masła
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
100 g startego parmezanu
ewentualnie 2 kieliszki grappy (można ją zastąpić koniakiem, brandy lub armaniakiem)
6 kromek razowego chleba
Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dusimy na maśle do miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki czosnku. Zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy parmezan i grappę (lub inny alkohol). Chleb kroimy w kostkę i podprażamy na patelni. Posypujemy grzankami zupę i od razu podajemy.
dla 6 osób
czas: 20 minut
500 g makaronu tagliatelle
6 łyżek śmietany 12%
1 jajko
skórka i sok z 2 cytryn
garść szpinaku
garść startego żółtego sera (np. cheddara)
sól
pieprz
oliwa
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, lekko roztrzepane jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryn, szpinak oraz ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.
Bergner Garnek Makaronu Bg-... | Silit Garnek Vitaliano Nero... | Silit Garnek Passion 324175... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
dla 4-6 osób
czas: 35 minut
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
garść rukoli
1/2 szklanki
pesto (zielonego lub czerwonego)
2-3 łyżki startego parmezanu
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon.
Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i oprószamy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Uwaga: jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować domowe pesto, miksując 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, 1,5 szklanki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy i 4 szklanki liści bazylii.
Rady: Ciasto francuskie warto mieć zawsze w zapasie. Wystarczy wyjąć je rano z zamrażalnika, aby wieczorem mieć pod ręką doskonałą bazę do przyrządzenia różnych potraw. Niestety, jest kaloryczne, dlatego lepiej się nim nie przejadać.
Przepisy: Tessa Capponi-Borawska, Maria Szkop, Tomek Woźniak, archiwum
Zdjęcia: Marcin Klaban, BBS, Arkadiusz Ścichocki, Łukasz Zandecki