Menu w kolorze słońca

Sałatka z pomarańczy
(dla 4 osób)
5 pomarańczy (najlepiej czerwonych)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki pestek dyni
0,5 kg świeżego szpinaku
Sos:
oliwa
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni.
Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.
![]() |
![]() |
![]() |
Krosno Salaterka ELEGANCE 5... | PASABAHCE MEZZE Salaterka 5... | Salaterka 96048 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Delikatna zupa czosnkowa
(dla 4 osób)
1 l osolonej wody
5-8 obranych ząbków czosnku
mała garść listków świeżej szałwii
kilka gałązek świeżego tymianku
1 liść laurowy
sól
świeżo mielony pieprz
4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego czosnkiem)
20 g żółtego sera, oliwa
Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je startym serem, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.
Rada: W dialekcie prowansalskim zupa ta nazywa się l?aigo boulido, czyli wrząca woda. Jest prosta i szybka ? przygotujesz ją ze składników, które zawsze są w domu.
![]() |
![]() |
![]() |
La Cartuja de Sevilla Pickm... | Waza 3l 118125 | Waza Trójkąt |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym
(dla 4 osób)
2 filety z indyka (ok. 1 kg)
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
1 szklanka oleju z pestek winogron
1 szklanka sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
6 małych cebul
Myjemy filety z indyka, osuszamy i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę karmelową: rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy cukier. Dolewamy wodę i podgrzewamy, mieszając.
Mieszamy, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodajemy powoli olej i nadal intensywnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Do masy stopniowo dodajemy sos sojowy, posiekany imbir, zmiażdżony czosnek i cynamon. Nacieramy marynatą filety, zalewamy je resztą płynu, który nam pozostał, i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc.
Następnego dnia składamy oba filety razem i owijamy mocną bawełnianą nicią, by uformować pieczeń. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę. Obieramy cebule i dodajemy je do pieczeni w całości lub podzielone na połówki. Pieczemy indyka pod przykryciem w 200 st. C przez godzinę i kwadrans. Pieczeń powinna być z wierzchu chrupiąca i mieć brązową skórkę.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tarta migdałowa z dżemem malinowym
(dla 6 osób)
Ciasto:
125 g mąki
75 g zimnego masła
25 g cukru
sól
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
1 białko
Masa:
3 łyżki dżemu malinowego
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
1 żółtko
150 g mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
Oraz:
cukier puder do posypania
Robimy ciasto: miksujemy mąkę z masłem i cukrem oraz szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i wodę. Miksujemy, aż powstanie ciasto. Spłaszczamy je, zawijamy w przezroczystą folię i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwiema warstwami folii ? nie będzie się kleiło do wałka) na grubość 2-3 mm. Wykładamy ciastem dno i boki formy o średnicy 20 cm i głębokości 3-4 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 20 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 20 minut "na biało". Zdejmujemy groch i pergamin, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 2 minuty, lekko studzimy i smarujemy spód dżemem.
Robimy masę: miksujemy masło z cukrem, porcjami dodajemy roztrzepane jajka, a na koniec żółtko. Mieszamy z migdałami i skórką cytrynową, rozsmarowujemy masę na dżemie. Pieczemy 35-40 minut. Oprószamy cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
Lekue Forma do tarty 241232... | Lurch FlexiForm forma na ta... | Pavoni FRT052MRAS.2 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Rybna zapiekanka z cykorią
(dla 4 osób)
3 cykorie
1 łyżka oliwy
300 g filetów z dorsza
100 g wędzonego łososia
2/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
100 g ostrego żółtego sera (np. ementaler)
po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
gotowe ciasto francuskie
Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Bulion warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. C.
![]() |
![]() |
![]() |
Banquet for home KOMPLET OB... | TADAR DOLCE VITA KOMPLET OB... | Zestaw obiadowy Vialli Desi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak
Mięso indyka jest dosyć delikatne i ma łagodny smak. Zastanawiam się więc, jakie wino będzie odpowiednie o tej porze roku. Wiosną czy latem wybór z pewnością padłby na subtelne, ale dość aromatyczne białe wino z dużą kwasowością. Dobrze balansowałoby słodycz karmelizowanego sosu. Jednak teraz lepszym wyborem wydaje się sauvignon blanc z Górnej Addygi albo bardziej neutralne włoskie pinot grigio, a nawet alzackie pinot gris. Lekkie i rześkie, niebeczkowane chardonnay z Chile będzie przyjemnym dodatkiem.
Jeśli chcesz być trochę bardziej ryzykowny, to ciekawym winem może być viognier. Ma kwiatowy aromat, który wsparty owocami z przewagą brzoskwini, moreli i gruszki może być trafionym partnerem do karmelizowanego indyka z dodatkiem wyrazistych przypraw. Zimą ? choć nie tylko ? pokusiłbym się o pełniejsze, krąglejsze wino, ale pamiętajmy, że nie powinno być zbyt mocne. Najlepiej z delikatną taniną i w miarę wysoką kwasowością, która będzie równoważyła słodycz sosu, z którym podaje się indyka.
Wydaje mi się, że to doskonała okazja, aby wyciągnąć butelkę pinot noir. Istnieje wiele dobrych marek pinot noir z Kalifornii, Burgundii i Nowej Zelandii. Znajdź znaną markę w cenie, która ci odpowiada, i ciesz się posiłkiem. Polecam przed podaniem lekko schłodzić to wino.
Środkowa Loara ? region Andegawenii, to również ciekawe wino do prezentowanego dania. Polecam świeże owocowe wino ze szczepu gamay oraz cabernet franc ? troszkę pełniejsze, z dodatkiem delikatnych przypraw korzennych. Oba podkręcą trochę danie i sprawią, że jego smak będzie pełniejszy.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust kończąc Level 4 Diploma.
![]() |
![]() |
![]() |
KIELISZKI DO WINA La Rocher... | Libbey WINE Karafka + 4 Kie... | Rosendahl Grand Cru 2 kieli... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |