dla 6-8 osób
czas: 90 minut
50 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki
2,5 kg umytych i pokrojonych na połówki ziemniaków
2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę
listki oberwane z 2 pęczków szałwii
2 łyżki stopionego masła
gruba sól morska
grubo mielony pieprz
Plasterki boczku kroimy w paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki
przekładamy do miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę wylewamy), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i zmiękną.
Przed podaniem posypujemy resztą szałwii.
Emile Henry MINI COCOTTE Ga... | Guardini Naczynie do zapiek... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
dla 6 osób
czas: 35 minut
200 g porów (tylko białe części)
400 ml mleka
3 jajka
2 łyżeczki
oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Umyte pory kroimy najpierw wzdłuż, a potem na drobne kawałki. Dusimy na oliwie około 10 minut.
Rozkładamy do foremek. Jaja ubijamy z mlekiem i przyprawami i zalewamy tą masą pory. Pieczemy 20 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
dla 6 osób; po 2 na porcję
czas: 35 minut
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki kremówki
2 łyżeczki dobrej musztardy
2 duże jajka
1/2 szklanki świeżo startego sera bursztyn (może być również parmezan, pecorino, warto spróbować z oscypkiem)
150 g miękkiego koziego twarożku
Masło roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, zasmażamy na małym ogniu na bladozłoty kolor, stale mieszając (2-3 minuty). Wlewamy mleko lub śmietankę, stale mieszając, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 5 minut, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia dodajemy musztardę, żółtka i połowę startego sera, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypujemy pokruszony kozi twarożek, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-210°C (bez termoobiegu). Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem porcjami, ostrożnie i delikatnie mieszając, dodajemy do masy serowej.
Masą napełniamy foremki żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Sufletów nie można upiec wcześniej, bo opadają bardzo szybko po wyjęciu z piekarnika! Podpieczone kubeczki z ciasta filo posypujemy resztą startego bursztynu. Pieczemy jakieś 15 minut ? w tym czasie bacznie obserwujemy suflety: kiedy wyrosną i ładnie się przyrumienią, są gotowe.
dla 4-6 osób
czas: 65 minut
1 łyżka oleju
1 posiekana cebula
2 marchewki (pokrojone w kostkę)
60 dag mielonej wołowiny
1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie
1 łyżka koncentratu
300 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
Masa ziemniaczano-pietruszkowa:
80 dag ziemniaków purée
20-25 dag korzeni pietruszki purée
5 łyżek masła
50-60 ml mleka
2 łyżeczki chrzanu
sól
pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy, po 5 minutach dodajemy mięso, po chwili ? osączone pomidory, koncentrat, bulion, lisć laurowy i listki tymianku. Przykrywamy, dusimy pół godziny, przyprawiamy. Gorące purée ziemniaczane mieszamy z pietruszkowym, dodajemy masło i mleko, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Masę mięsną rozsmarowujemy w formie, przykrywamy warstwą purée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zrobi się złoty.
Warto wyposażyć kuchnię w naczynia do zapiekania. Doskonałe są formy na tarty i tartaletki, a także mniejsze naczynia żaroodporne. Do kupienia są formy w różnych kształtach i kolorach. Są nie tylko praktyczne. Mogą być także ozdobą stołu.
Przepisy: Dorota Biały, Anna Wrońska, archiwum
Zdjęcia: BBS, Krzysztof Duklas, Paulina Kolondra, Jacek Ura