Zapiekanki na co dzień

Naprawdę niewiele trzeba, żeby z kilku składników powstało smaczne danie. Rumiana skórka i apetyczny zapach sprawiają, że zapiekanki cieszą się wzięciem w prawie każdym domu.
Pieczone ziemniaki Pieczone ziemniaki Fot. Jacek Ura

Pieczone ziemniaki

dla 6-8 osób
czas: 90 minut


50 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki
2,5 kg umytych i pokrojonych na połówki ziemniaków
2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę
listki oberwane z 2 pęczków szałwii
2 łyżki stopionego masła
gruba sól morska
grubo mielony pieprz


Plasterki boczku kroimy w paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki
przekładamy do miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę wylewamy), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i zmiękną.
Przed podaniem posypujemy resztą szałwii.

Zdjęcie Emile Henry MINI COCOTTE Garnuszek - Naczynie do Zapiekania - Czerwone Zdjęcie Guardini Naczynie do zapiekania tarty WHITE Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Emile Henry MINI COCOTTE Ga... Guardini Naczynie do zapiek... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Flan porowy Flan porowy Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Flan porowy

dla 6 osób
czas: 35 minut


200 g porów (tylko białe części)
400 ml mleka
3 jajka
2 łyżeczki
oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Umyte pory kroimy najpierw wzdłuż, a potem na drobne kawałki. Dusimy na oliwie około 10 minut. 
Rozkładamy do foremek. Jaja ubijamy z mlekiem i przyprawami i zalewamy tą masą pory. Pieczemy 20 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Suflety z koziego sera Suflety z koziego sera Fot. Szymon Roginski / Agencja Wyborcza.pl

Suflety z koziego sera

dla 6 osób; po 2 na porcję
czas: 35 minut


2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki kremówki
2 łyżeczki dobrej musztardy
2 duże jajka
1/2 szklanki świeżo startego sera bursztyn (może być również parmezan, pecorino, warto spróbować z oscypkiem)
150 g miękkiego koziego twarożku


Masło roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, zasmażamy na małym ogniu na bladozłoty kolor, stale mieszając (2-3 minuty). Wlewamy mleko lub śmietankę, stale mieszając, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 5 minut, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia dodajemy musztardę, żółtka i połowę startego sera, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypujemy pokruszony kozi twarożek, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-210°C (bez termoobiegu). Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem porcjami, ostrożnie i delikatnie mieszając, dodajemy do masy serowej.
Masą napełniamy foremki żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Sufletów nie można upiec wcześniej, bo opadają bardzo szybko po wyjęciu z piekarnika! Podpieczone kubeczki z ciasta filo posypujemy resztą startego bursztynu. Pieczemy jakieś 15 minut ? w tym czasie bacznie obserwujemy suflety: kiedy wyrosną i ładnie się przyrumienią, są gotowe.

Cottage pie Cottage pie Fot. Bogdan Biały

Cottage pie

dla 4-6 osób
czas: 65 minut


1 łyżka oleju
1 posiekana cebula
2 marchewki (pokrojone w kostkę)
60 dag mielonej wołowiny
1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie
1 łyżka koncentratu
300 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy
1 gałązka tymianku
sól
pieprz

Masa ziemniaczano-pietruszkowa:
80 dag ziemniaków purée
20-25 dag korzeni pietruszki purée
5 łyżek masła
50-60 ml mleka
2 łyżeczki chrzanu
sól
pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy, po 5 minutach dodajemy mięso, po chwili ? osączone pomidory, koncentrat, bulion, lisć laurowy i listki tymianku. Przykrywamy, dusimy pół godziny, przyprawiamy. Gorące purée ziemniaczane mieszamy z pietruszkowym, dodajemy masło i mleko, przyprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Masę mięsną rozsmarowujemy w formie, przykrywamy warstwą purée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zrobi się złoty.


Warto wyposażyć kuchnię w naczynia do zapiekania. Doskonałe są formy na tarty i tartaletki, a także mniejsze naczynia żaroodporne. Do kupienia są formy w różnych kształtach i kolorach. Są nie tylko praktyczne. Mogą być także ozdobą stołu.

 

Przepisy: Dorota Biały, Anna Wrońska, archiwum
Zdjęcia: BBS, Krzysztof Duklas, Paulina Kolondra, Jacek Ura

Więcej o:
Copyright © Agora SA