Cytrusy na deser

Sezon na cytrusy trwa. Żółte skórki cytryn i krągłe kształty pomarańczy przyciągają wzrok. Sięgnijmy po nie teraz, gdy brakuje innych świeżych owoców. I zróbmy z nich coś pysznego na podwieczorek.
Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa Fot. Marcin Klaban

Tarta cytrynowa

Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Krem cytrynowy:
250 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Masa bezowa:
2 białka
120 g cukru


Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB55
FlexiForm Silikonowa forma ... Kitchen Craft MASTER CLASS ... Kitchen Craft KCMCHB55
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Confit z pomarańczy z sorbetem z wina Confit z pomarańczy z sorbetem z wina Fot. Łukasz Zandecki

Confit z pomarańczy z sorbetem z wina

Confit:
6 małych pomarańczy
5 szklanek cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu

Sorbet:
2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
1/4 szklanki białego deserowego wina


Robimy confit:
Z każdej pomarańczy odkrawamy czubek i spód (1,5 cm u góry i 5 mm od dołu). Wbijamy nóż w środek owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, uważając, by nie uszkodzić albedo (białej błonki) i skórki.
W owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, starając się nie naruszyć skórki.
W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną, około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Robimy syrop: w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 minut). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet: mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.

Zdjęcie Rondel Fissler Intensa 1615816100 Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Zdjęcie Silit Rondel NATURE BLACK 4004633291480
Rondel Fissler Intensa 1615... Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Silit Rondel NATURE BLACK 4...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Markizy z kremem cytrynowym Markizy z kremem cytrynowym Fot. Jarosław Madejski

Markizy z kremem cytrynowym

Ciastka:
2 szklanki mąki
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
15 dag masła
1 szklanka cukru
1 jajko
kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
cukier puder do obtoczenia ciastek

Masa:
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
10 dag masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
4 żółtka


Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Ucieramy masło z cukrem, wbijamy jajko i dodajemy wanilię. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąkę. Z ciasta lepimy 2 wałki o średnicy 5-6 cm, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.
W rondelku podgrzewamy sok i skórkę z cytryny z masłem, cukrem, mąką i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia. Ubijamy lekko żółtka, dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, ucieramy i dodajemy do reszty kremu. Na małym ogniu, stale ucierając, podgrzewamy masę 2-3 minuty ? do zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią (inaczej zrobi się kożuch). Studzimy. W tym czasie kroimy wyjęte z lodówki wałki ciasta w półcentymetrowe plasterki (resztki ciasta wkładamy do lodówki), układamy je na dwóch blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami, bo trochę urosną. Blachy wsuwamy na dolny i środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciastka 10 minut. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami. Gotowe ciastka studzimy na blasze. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Ostudzone ciastka przekładamy porcjami masy cytrynowej.

Zdjęcie Belldeco Patera Azzurro Old Zdjęcie EWAX PATERA 20389 Zdjęcie Patera szklana trzypoziomowa 69897
Belldeco Patera Azzurro Old EWAX PATERA 20389 Patera szklana trzypoziomow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA