Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Krem cytrynowy:
250 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
Masa bezowa:
2 białka
120 g cukru
Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.
FlexiForm Silikonowa forma ... | Kitchen Craft MASTER CLASS ... | Kitchen Craft KCMCHB55 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Confit:
6 małych pomarańczy
5 szklanek cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
Sorbet:
2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego)
1/4 szklanki białego deserowego wina
Robimy confit: Z każdej pomarańczy odkrawamy czubek i spód (1,5 cm u góry i 5 mm od dołu). Wbijamy nóż w środek owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, uważając, by nie uszkodzić albedo (białej błonki) i skórki.
W owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, starając się nie naruszyć skórki.
W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zmiękną, około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Robimy syrop: w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, około 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 minut). Studzimy. Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet: mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.
Rondel Fissler Intensa 1615... | Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 | Silit Rondel NATURE BLACK 4... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciastka:
2 szklanki mąki
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
15 dag masła
1 szklanka cukru
1 jajko
kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
cukier puder do obtoczenia ciastek
Masa:
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
10 dag masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
4 żółtka
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Ucieramy masło z cukrem, wbijamy jajko i dodajemy wanilię. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąkę. Z ciasta lepimy 2 wałki o średnicy 5-6 cm, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.
W rondelku podgrzewamy sok i skórkę z cytryny z masłem, cukrem, mąką i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia. Ubijamy lekko żółtka, dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, ucieramy i dodajemy do reszty kremu. Na małym ogniu, stale ucierając, podgrzewamy masę 2-3 minuty ? do zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią (inaczej zrobi się kożuch). Studzimy. W tym czasie kroimy wyjęte z lodówki wałki ciasta w półcentymetrowe plasterki (resztki ciasta wkładamy do lodówki), układamy je na dwóch blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami, bo trochę urosną. Blachy wsuwamy na dolny i środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciastka 10 minut. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami. Gotowe ciastka studzimy na blasze. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Ostudzone ciastka przekładamy porcjami masy cytrynowej.
Belldeco Patera Azzurro Old | EWAX PATERA 20389 | Patera szklana trzypoziomow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |