4 gruszki z syropu
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
kilka czereśni kandyzowanych do dekoracji
4 łyżki cukru pudru
po 2 łyżki likieru owocowego i adwocata
sok wiśniowy
kilka podłużnych biszkoptów lub wafelków
Gruszki osączamy z zalewy, kroimy w paski, wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem cytrynowym. Następnie oprószamy cukrem, zalewamy alkoholem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i ozdabiamy czereśniami kandyzowanymi, podłużnym biszkoptem lub rurką waflową.
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
3 goździki
350 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml wody
200 g cukru
1 cm świeżego, obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki imbiru
1 kawałek kory cynamonu
6 moreli (poza sezonem z puszki)
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
ew. gęsty jogurt
Na suchej patelni opiekamy ziarna pieprzu oraz goździki, cały czas mieszając, aż aromat stanie się wyczuwalny.
Przekładamy do moździerza i lekko miażdżymy. Do rondla o grubym dnie wlewamy wino i wodę, dodajemy cukier, zmiażdżone ziarna pieprzu i goździki, imbir oraz cynamon. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i, już nie mieszając, gotujemy przez 8 minut. Do syropu wrzucamy morele osączone z zalewy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu i przekładamy do wody z lodem, aby wystygły. Chłodne układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy startą gałkę muszkatołową do smaku.
500 g suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 litra porto
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina (najlepiej bordeaux)
1 laska wanilii
lody waniliowe
odrobinę cassisu (likier z czarnej porzeczki)
Śliwki wkładamy do garnka, zalewamy porto, odstawiamy na dobę. Dolewamy wino, wkładamy rozciętą wanilię, przykrywamy i gotujemy 2 godziny na maleńkim ogniu. Wkładamy do salaterki wraz z sosem, który powinien bardzo zgęstnieć, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy skropione cassisem, z kulką lodów waniliowych.