Placki słodkie i wytrawne

Racuszki z ricottą i jabłkami
na 12 placków
czas: 35 minut
4 jaja
175 g mąki
375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
1 łyżka miodu
1 łyżka siekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Podajemy ze śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnia CAMRY CR 6687 | Patelnia CAMRY CR 6689 | Tefal Patelnia A1960782 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Placuszki z miodem
(dla 4 osób)
czas: 20 minut
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
płynny miód
owoce, np. jabłka, maliny (do dekoracji)
Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę.
Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane miodem, z dodatkiem owoców.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MFQ 4070 | BOTTI HM0101 | Ravanson MR-7010 SET Life |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Placki z boczkiem i boczniakami
(dla 4-6 osób)
czas: 25 minut
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżeczki roztopionego masła
1 szklanka maślanki
Farsz:
50 g boczku wędzonego w plastrach
50 g boczniaków
sól
pieprz
oliwa
syrop klonowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i łączymy z rozpuszczonym masłem i maślanką. Łączymy zawartość obu misek. Pankejki smażymy na gorącej patelni na złoto. Boczek i grzyby pocięte w paski i skropione oliwą pieczemy na blasze 5-7 minut w piekarnika rozgrzanym do 180°C. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy upieczone grzyby i boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops 12-1662 | KingHoff Przesiewacz stalow... | Patisse Przesiewacz do mąki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym
(dla 6 osób)
czas: 45 minut
1 kg ziemniaków
1 biała cebula
2 czerwone cebule
25 g masła
100 ml 30% śmietanki
100 ml wywaru warzywnego
50 ml zakwasu na żurek
2 jajka
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
majeranek
Ziemniaki i białą cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
Przepisy: Joseph Seeletso, Tomek Wojda, Anna Włodek, archiwum
Zdjęcia: BBS, Shutterstock, Robert Sobociński, Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
DOMOTTI Tarka 67757 | Kuchenprofi Obrotowa tarka ... | Leifheit 23120 - Tarka czwo... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |