garść suszonych moreli
1 łyżka orzechów włoskich
sól morska
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
kilka kromek chleba litewskiego
100 g kremowego serka koziego
kilka listków natki pietruszki
sól
Miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy morele z orzechami, solą, musztardą i oliwą. Pieczywo opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serem. Na każdej kromce kładziemy mus morelowy, posypujemy natką i odrobiną soli.
Domowy wyrób nabiału | CAPRA CAMPINOS KULKI Z SERA i CZOSNKU | CAPRA CAMPINOS SER KOZI DOJRZEWAJACY BIO |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 papryki
4 pieczarki
1 bakłażan pokrojony na plasterki
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
1/4 szklanki octu balsamicznego
150 g owczego twarożku
8 kromek ciabatty
garstka świeżej bazylii
Papryki, grzyby i bakłażana smarujemy oliwą. Paprykę układamy na grillu, pieczemy 2 minuty, następnie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i skórkę. Dodajemy grzyby i bakłażany, grillujemy 8-10 minut z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy octem. Pieczywo smarujemy twarożkiem, układamy na kromkach warzywa, listki bazylii, przykrywamy pozostałymi.
4 cienkie wafle ryżowe
8 rzodkiewek
1 mały ogórek
garść dowolnych kiełków
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórek wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle smarujemy grubą warstwą serka, układamy na niej zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przecinamy je na pół). Między paseczkami ogórka układamy plasterki rzodkiewek. Posypujemy obficie kiełkami.
Przepisy: Tomek Woźniak, Anna Wrońska
Zdjęcia: Marcin Klaban, Łukasz Zandecki, Marcin Urban