Kanapka nie musi być nudna

To danie idealne dla początkującego kuchcika. Wystarczy posmarować kromkę chleba masłem lub margaryną i poukładać na niej ulubione dodatki. Wędlinę i ser żółty zastąpią tym razem pasty, warzywa i kiełki. Niech odmienią oblicze tradycyjnej kanapki.
Z kozim serem i musem z moreli Z kozim serem i musem z moreli Fot. Marcin Klaban

Z kozim serem i musem z moreli

garść suszonych moreli
1 łyżka orzechów włoskich
sól morska
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
kilka kromek chleba litewskiego
100 g kremowego serka koziego
kilka listków natki pietruszki
sól


Miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy morele z orzechami, solą, musztardą i oliwą. Pieczywo opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serem. Na każdej kromce kładziemy mus morelowy, posypujemy natką i odrobiną soli.

Zdjęcie Domowy wyrób nabiału Zdjęcie CAPRA CAMPINOS KULKI Z SERA KOZIEGO Z CZOSNKIEM I Z ZIOŁAMI W OLEJU BIO 380 g Zdjęcie CAPRA CAMPINOS SER KOZI DOJRZEWAJĄCY BIO (ok. 0,20 kg)
Domowy wyrób nabiału CAPRA CAMPINOS KULKI Z SERA i CZOSNKU CAPRA CAMPINOS SER KOZI DOJRZEWAJACY BIO
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Z grillowanymi warzywami Z grillowanymi warzywami Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Z grillowanymi warzywami

2 papryki
4 pieczarki
1 bakłażan pokrojony na plasterki
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
1/4 szklanki octu balsamicznego
150 g owczego twarożku
8 kromek ciabatty
garstka świeżej bazylii


Papryki, grzyby i bakłażana smarujemy oliwą. Paprykę układamy na grillu, pieczemy 2 minuty, następnie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i skórkę. Dodajemy grzyby i bakłażany, grillujemy 8-10 minut z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy octem. Pieczywo smarujemy twarożkiem, układamy na kromkach warzywa, listki bazylii, przykrywamy pozostałymi.

Kiełki na waflu Kiełki na waflu Fot. MARCIN URBAN

Kiełki na waflu

4 cienkie wafle ryżowe
8 rzodkiewek
1 mały ogórek
garść dowolnych kiełków
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego


Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórek wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle smarujemy grubą warstwą serka, układamy na niej zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przecinamy je na pół). Między paseczkami ogórka układamy plasterki rzodkiewek. Posypujemy obficie kiełkami.

 

Przepisy: Tomek Woźniak, Anna Wrońska
Zdjęcia: Marcin Klaban, Łukasz Zandecki, Marcin Urban

Więcej o:
Copyright © Agora SA