4 kruche cukierki krówki
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g brązowego cukru
1 jajko
1 dojrzały banan
Do dekoracji:
1 dojrzały banan
2/3 szklanki bitej śmietanki
3-4 łyżki gotowego kremu karmelowego
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, banana, a następnie mąkę i pokruszone krówki. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto, wypełniając papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na wystudzone muffiny nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę karmelu i po dwa plasterki banana.
Lekue Zestaw do muffinów MU... | Lekue Foremki do muffinów C... | Swift Patera na 15 muffinów... |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
150 g mielonych orzechów włoskich
150 g cukru pudru
4 białka
Masa bananowa:
mały jogurt bananowy
300 ml śmietanki kremówki
2 dojrzałe banany
4 żółtka
5 łyżek cukru pudru
Białka ubijamy, mieszamy z orzechami i cukrem. Przelewamy powstałe ciasto do dużej tortownicy wyłożonej folią. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Żółtka ucieramy z cukrem. Banany miksujemy. Śmietankę ubijamy. Następnie wszystkie składniki masy bananowej mieszamy i wykładamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Przed podaniem lekko rozmrażamy.
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... | Florina Tortownica SYNTHIA ... | Spinwar Tortownica KLASYCZN... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 banany
łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30-proc.
2 opakowania fiksu do śmietanki
polewa czekoladowa (gotowa lub domowej roboty)
Roztapiamy tłuszcz, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka jajek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40 minut w 150°C. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Banany obieramy i kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, wsypując cukier puder wymieszany z fiksem. Na koniec dodajemy pokrojone banany, mieszamy. Na dolnej części ciasta rozsmarowujemy krem bananowy i przykrywamy go częścią wierzchnią. Pokrywamy torcik polewą czekoladową. Ozdabiamy plasterkami banana.
Przepisy: archiwum
Zdjęcia: Łukasz Kozyra, Marcin Urban, Łukasz Zandecki
Bosch MUM 4405 | Clatronic KM 3632 | Kenwood KMX60 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka (200 g) cukru
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/4 kostki (50 g) masła
75 g orzechów pekan lub włoskich
50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao)
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do wysypania formy
Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj.
Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej natłuszczać i wysypywać bułką tartą).
Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Florina Keksówka i różga ku... | Lekue Classic keksówka 1210... | Silit Keksówka zamykana 637... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |