Zamiast tabliczki

Płynny, ciepły sos czekoladowy idealnie komponuje się zarówno z kruchą bezą, jak i z lodami czy owocami. Czekolada uroku doda każdemu deserowi. Pamiętacie czasy, gdy zamiast niej jadaliśmy blok z kakao? Ja nadal wspominam go z rozrzewnieniem i robię od czasu do czasu przez sentyment.
Beza orzechowa z czekoladą i kremem kawowym Beza orzechowa z czekoladą i kremem kawowym Fot. Bogdan Biały

Beza orzechowa z czekoladą i kremem kawowym

Beza:
8 białek (razem 240 g)
szczypta soli
200 g cukru
375 g orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)

oraz:
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru pudru
600 ml ubitej śmietanki
150 g czekolady


Białka ubijamy z solą. Stopniowo wsypujemy cukier (wciąż ubijając). Sztywną pianę mieszamy z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150°C (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i ubitą śmietanką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy czekolady i kremu.

Blok czekoladowy Blok czekoladowy Fot. Andrzej Gałązka

Blok czekoladowy

1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 szklanka mleka w proszku
garść orzechów włoskich
2 paczki herbatników
masło do smarowania formy


Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (nie zagotowujemy). Dodajemy kakao i mleko w proszku, mieszamy. Podgrzewamy masę jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wlewamy masę do formy keksowej, cienko posmarowanej masłem, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z formy kroimy na kawałki.

Pączki orzechowe z czekoladą Pączki orzechowe z czekoladą Fot. Studio Pawel Myszka

Pączki orzechowe z czekoladą

5 łyżek mleka
7 g drożdży
4 łyżki cukru
50 g orzechów laskowych
25 dag mąki
50 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier do posypania
olej do głębokiego smażenia

Sos czekoladowy:
200 ml śmietanki
50 ml mleka
200 g czarnej czekolady
50 g kakao


W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru. Siekamy orzechy, mieszamy je z mąką i resztą cukru. Dodajemy mleko z drożdżami, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je, by podrosło. Następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy foremką serduszka. Tak przygotowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos czekoladowy: do rondla wlewamy mleko i śmietankę. Gdy się zagotują, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy do gorącego płynu posiekaną czekoladę i kakao, szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści. W garnku rozgrzewamy olej do 150°C - jeżeli będzie za gorący, pączki zaczną się przypalać, nie dopiekając się w środku. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem i z sosem czekoladowym.

Więcej o: