Może śledzika?

Śledzie po sycylijsku
1 kg świeżych śledzi
1/4 kg filetu z dorsza
oliwa do smażenia
1 średnia cebula
szczypta przyprawy korzennej
sól, pieprz
1/2 kg pomarańczy
1 jajko
Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulą. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy (umytej i sparzonej) i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi, które układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160°C. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | CERAMIKA TUŁOWICE Serwis ob... | Serwis obiadowy, porcelanow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Przekąska z ziemniaków i śledzi
300 g młodych ziemniaków
450 g filetów z matiasa
2?3 cebule
por (tylko biała część)
ogórek małosolny
1/2 szklanki oleju
sok z 1 cytryny
Filety moczymy (najlepiej 2-3 godziny) i płuczemy. Osączamy, kroimy, dokładamy obraną, drobno posiekaną oraz przelaną wrzątkiem i osączoną cebulę oraz olej i sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy do szerokiego słoja z zakrętką. Wstawiamy na dobę do lodówki.
Następnie myjemy ziemniaki, gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w grube plastry. Białą część pora i ogórek kroimy w plastry. Na każdym krążku ziemniaków kładziemy plasterek ogórka, kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.
Spinamy stosiki wykałaczkami, układamy na półmisku. Podajemy na przekąskę.
![]() |
![]() |
![]() |
Duka Półmisek Biały 1210370 | HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... | Karolina Półmisek Hiruni 20... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie
400 g solonych filetów ze śledzia
150 ml soku z kiszonych ogórków
50 g masła
3 gruszki
50 g miodu lipowego
Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze.
Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.
![]() |
![]() |
![]() |
Dizeno Creative Obrus Hayka | DUKA Obrus 1213409 | Elvang Obrus Moon Stalowy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |