200 g makaronu świderki (najlepiej razowego)
kawałek (5 cm) białej części pora
po 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w zalewie i czarnych oliwek bez pestek
łyżka pestek dyni
łyżka pestek słonecznika
łyżka płatków migdałów
łyżka suszonych żurawin
tubka pasty z tuńczyka
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pora kroimy w cienkie półplasterki, smażymy na oliwie 5-10 minut. Pomidory odsączamy na sitku, kroimy w paseczki. Oliwki przekrawamy na połówki. Warzywa dodajemy do ugotowanego makaronu, mieszamy. Na patelni prażymy pestki i migdały, wsypujemy razem z żurawiną do makarony. Pastę z tuńczyka wyciskamy do miseczki, mieszamy z 2-3 łyżkami zalewy z pomidorów. Sosem polewamy potrawę.
Hermann Garnek Miller do Ma... | Silit Garnek Vitaliano Nero... | Silit Garnek Passion 324175... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
50 g twarogu
50 g sera roquefort
2 łyżki śmietany
3 plastry wędzonego łososia
40 g mieszanki kiełków
1/2 pęczka szczypiorku
Ucieramy twaróg z serem roquefort i śmietaną na jednolitą masę. Odkładamy 6 długich i grubych łodyżek szczypiorku, resztę siekamy i dodajemy do sera. Farszem smarujemy plastry łososia, posypujemy kiełkami, zwijamy w rulony i przekrawamy na pół. Każdą porcję obwiązujemy łodyżką szczypioru.
Rada: Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba. Najlepiej jeść je na surowo, ale kiełki roślin strączkowych można również krótko podsmażyć.
Stojak na Noże - Voodoo | Eva Solo Stojak na noże poc... | Mr Gadżet Stojak na noże Se... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1/2 małego selera
2 pory
80 g kiełków (najlepiej mieszanych)
garść orzechów włoskich
400 g sera mimolette lub cheddar
Sos:
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki majonezu
2 płaskie łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
Kapustę drobno szatkujemy. Selera obieramy i ścieramy na tarce. Białą część pora przekrawamy wzdłuż, płuczemy i drobno kroimy. Mieszamy w misce razem z kiełkami i orzechami. Podajemy na talerzu z kosteczkami sera. Obficie polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Koziol Miseczka Aroma | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
500 g drobno zmielonej wołowiny
łyżka oleju
łyżeczka ziołowej przyprawy staropolskiej lub prowansalskiej
łyżka jasnego sosu sojowego
pieprz
sól
Sos:
2 małe cebule
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
cukier lub miód
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta melisy
kilka gałązek natki pietruszki
Mięso mieszamy z ziołami, olejem i sosem sojowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Moczymy dłonie i toczymy z masy nieduże kulki (mniej więcej o średnicy 2 cm). W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, szklimy posiekaną cebulę, przekładamy ją na talerzyk, odciskamy widelcem z tłuszczu, a do rondla wkładamy kulki i rumienimy je ze wszystkich stron. Wsypujemy orzechy i mieszając, chwilę razem smażymy.
Następnie wlewamy gorący bulion, mieszamy z koncentratem pomidorowym, wkładamy cebulę, przyprawiamy potrawę solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą. Przed podaniem posypujemy natką.
Lurch 10250 | Tefal NE205138 | WESTMARK e888261 rozmiar 8 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
250 g ugotowanych ziemniaków
400 g osączonego tuńczyka z puszki
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 żółtko
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z tuńczykiem, czosnkiem i natką. Dodajemy przyprawy i żółtko. Wyrabiamy masę, formujemy kotleciki i obtaczamy w mące. Dobrze je przed smażeniem schłodzić w lodówce. Kotleciki smażymy na patelni grillowej 5-10 minut.
Fissler Patelnia Patelnia d... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |