Obiad na niedzielę

Dorsz zapiekany
500 g filetów z dorsza
4 cebule
2 ząbki czosnku
8 pomidorów
kilkanaście czarnych oliwek
2 cytryny
puszka ciecierzycy
4 liście laurowe
3/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
Filety myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Na 2 łyżkach oliwy szklimy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodajemy oliwki, obrany, pokrojony w plasterki czosnek, obrane, pokrojone na ćwiartki pomidory i obraną, pokrojoną w plasterki cytrynę. W formie do zapiekania układamy kawałki ryby, posypujemy odsączoną ciecierzycą, dodajemy sos z patelni oraz liście laurowe. Polewamy resztą oliwy, zapiekamy 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Rada: Pierwsze pół godziny zapiekajmy potrawę pod folią ? wówczas ani ryba, ani dodatki nie wyschną.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Roemertopf Naczynie do piec... | THK Porcelanowe naczynie do... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zielona zupa z groszku i pesto
3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
3 szklanki mrożonego groszku
2 dymki pokrojone na kawałki
sól
pieprz
1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)
Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Adler AD 4610 | Blender Severin SM 3798 | Blender TEFAL HB 850 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Mus z brokuła i cebuli
1 brokuł (średniej wielkości)
1 cebula
120 g śmietanki 36%
3 jajka
sól, pieprz
W osolonej wodzie gotujemy obraną ze skórki nogę brokuła i cząstki cebuli. Gdy noga jest miękka, dorzucamy brokułowe różyczki. Po 2 minutach odcedzamy, odkładamy 6 różyczek, a resztę miksujemy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do foremek i do każdej wkładamy po jednej różyczce brokuła. Pieczemy 20 min w temp. 180°C w kąpieli wodnej.
Kąpiel wodna, inaczej zwana bain marie, polega na pieczeniu potrawy w formie wstawionej do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą. Dzięki temu potrawa nie wysycha ani nie przypala się w czasie pieczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Koziol Miseczka Aroma | Koziol, Miseczka oliwka | MISECZKA La Rochere - Sator... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Surówka 3 kolory
1 seler
4 marchewki
1 jabłko odmiany szara reneta
sok z 1/2 cytryny
pęczek pietruszki
szczypta soli
2-4 łyżki oliwy
Selera, marchew i jabłko obieramy, ścieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli. Kroimy drobno umytą i osuszoną natkę pietruszki. Posypujemy surówkę, polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Home& You Komplet Noży ... | MELCHERS Komplet noży w dre... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 średnie marchewki
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki czerwonej soczewicy
po 1/2 łyżeczki cynamonu i tymianku
szczypta mielonych goździków
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 duże jajko
bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
sól, pieprz
olej do smażenia
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Patelnia Eco Cook ... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Szarlotka fitness
2 i 1/2 szklanki mąki razowej
250 g masła
jajko
1 kg jabłek
2 banany
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych
Z mąki, masła i jajka szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki. Owoce obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z rodzynkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wykładamy nim natłuszczoną blachę. Owoce układamy na cieście, posypujemy je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM58020 | Clatronic KM 3632 | OPTIMUM RK-0888 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak
Dorsz ma białe delikatne mięso. Piszę o tym, bo dobierając wino do ryby, trzeba właśnie na to zwracać uwagę. Im ryba bardziej mięsista, tym wino powinno być pełniejsze. Im bardziej oleista, tym wino powinno mieć wyższą kwasowość i ciężar. Jak ocenić wagę wina? Najlepiej posłużyć się przykładem wody i śmietany. Gdy wypijemy szklankę wody, nie czujemy sytości, z chęcią wypijemy kolejną. Natomiast po wypiciu szklanki śmietany o dużej zawartości tłuszczu będziemy mieć uczucie pełności w żołądku.
Do proponowanej potrawy z dorsza dobre będzie białe wino z francuskiej Alzacji, ze szczepów germańskich: riesling, gewürztraminer, pinot blanc, sylvaner czy pinot gris. Szczególnie polecałbym pinot gris, które ma odpowiedni ciężar i kwasowość, przyjemny charakter z delikatną dozą mineralności (smak, zapach przypominający wygrzewane na słońcu kamienie). Równie interesujące połączenie da nam białe wino na bazie szczepu alvarinho, z północy Portugalii. W kraju, gdzie dorsz jest rybą narodową, podaje się go zawsze w towarzystwie lokalnego białego wina.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
![]() |
![]() |
![]() |
Eva Trio Kieliszek do czerw... | VOYAGER Akcesoria do wina V... | Zestaw do wina - gotowy pre... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |