Pasty nie tylko do kanapek

Awanturka
Ta pasta sprawdza się idealnie jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Przyrządza się ją błyskawicznie ze składników, które zazwyczaj są w spiżarni.
1 mała cebula
1 puszka (125 g) sardynek w oliwie
7 łyżek majonezu
5 łyżek oliwy + oliwa z sardynek
4 gałązki natki pietruszki
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy lub miksujemy. Sardynki wraz z olejem przekładamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Łączymy z cebulą. Wlewamy oliwę, dodajemy majonez i mieszamy, aby powstała gładka masa. Dodajemy drobno posiekaną natkę oraz paprykę, sól i pieprz do smaku. Wierzch pasty posypujemy słodka papryką. Podajemy z tostami lub sucharkami.

Góralska
pół dużego oscypka
miękka gruszka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki twarożku (typu Twój Smak, Président, Bieluch)
Ścieramy na tarce o małych oczkach oscypek i gruszkę (wcześniej umytą, ale niekoniecznie obraną ze skórki). Łączymy jogurt z twarożkiem. Dodajemy starty ser i gruszkę, dokładnie mieszamy.
Rada: Jeśli gruszka jest bardzo soczysta, przed dodaniem jej do twarożku, po utarciu, odsączmy ją na sitku.

Z pieczonej papryki z fetą
3 strąki czerwonej papryki
kostka greckiego sera feta
ząbek czosnku
papryka w proszku
sok z cytryny
sól
pieprz
Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy, aż skórka ze wszystkich stron sczernieje (kilka razy obracamy w trakcie pieczenia). Gorące strąki wkładamy do papierowej torby, którą szczelnie zakręcamy. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki, kroimy i czyścimy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Miksujemy fetę z papryką, czosnkiem i przyprawami oraz sokiem z cytryny.

Słonecznikowa
szklanka łuskanego słonecznika
sól
pół łyżeczki przyprawy curry
łyżeczka oliwy
Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (mają być lekko przykryte) i miksujemy. Dodajemy sól, curry, oliwę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy trochę więcej ziaren słonecznika. Pasta dobrze komponuje się z surowymi warzywami.