(na 4-5 dużych ciastek)
Ciasto:
100 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
50 g kaszki kukurydzianej
120 g masła
120 g cukru trzcinowego
2 żółtka
150 g dżemu malinowego
ew. świeże maliny do dekoracji
Biały lukier:
1 białko
150 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kaszkę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Szybko zagniatamy ciasto, tak aby nie było w nim grudek masła. Dodajemy żółtka, wyrabiamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy dwa prostokąty o wymiarach 25 x 12 cm i pieczemy około 15 minut, aż będą złotawe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy lukier, przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miski. Powoli, mieszając, dodajemy białko. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, nie ubijamy, aby masa nie miała bąbelków powietrza w środku.
Na jednym prostokącie rozprowadzamy dżem, a na drugim trochę lukru. Ciastko z lukrem układamy na ciastku z malinami i lekko dociskamy. Kroimy na 4-5 kanapek (6 x 11 cm). Kanapeczki są gotowe, gdy lukier zastygnie. Można je udekorować malinami.
![]() |
![]() |
![]() |
SENCOR STM 44 RD | Clatronic KM 3632 | Bosch MUM58920 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
(na 50 sztuk)
250 g masła (o temp. pokojowej)
250 g cukru
2 jajka
600 g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka imbiru
po 1 łyżeczce cynamonu i ? opcjonalnie ? białego pieprzu
1/2 łyżeczki kardamonu
Ucieramy masło z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodajemy jajka. Przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, mieszamy ją z przyprawami i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Gdy powstanie elastyczne ciasto, formujemy z niego kilka długich i cienkich wałeczków. Kroimy je nożem na równe plasterki (ok. 1/2 cm) i każdemu nadajemy kształt kuleczki.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10-12 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Snb forma blacha do pieczen... | Florina Blacha do pieczenia... | FLORINA Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
(na 20 ciasteczek)
Ciasto:
250 g masy marcepanowej dobrej jakości
250 g cukru trzcinowego
1 białko dużego jajka
płatki migdałowe (ewentualnie)
Lukier:
100 g cukru pudru
1 białko
sok z cytryny (kilka kropli)
Marcepan, cukier i białko zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do temperatury około 50°C, ciągle mieszając. Zwilżamy dłonie zimną wodą i formujemy z ciasta kuleczki o jednakowych rozmiarach, lekko rolując końcówki, by nadać ciastkom kształt łódeczek.
Układamy je na papierze do pieczenia, możemy posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 200°C na jasnozłoty kolor. Podczas studzenia przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miski. Powoli, mieszając, dodajemy białko. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, nie ubijamy, aby masa nie miała bąbelków powietrza w środku. Ciastka dekorujemy polewą. Przechowujemy w hermetycznym pudełku.
W oryginale ciastka mają ciekawy wygląd (pierścienie ciasta tworzą stożkowatą wieżę), ale początkującym radzimy formować z marcepanu łódeczki. Idealny wypiek jest złotobrązowy, ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest wilgotny i lekko ciągnący.
![]() |
![]() |
![]() |
Karolina Serwis obiadowy CA... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | Lubiana Arianna Serwis Obia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |