2 duże pomarańcze
25 g masła
4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej
pieprz
6 łyżek bulionu wołowego
1 łyżka octu balsamicznego
liście szałwii do przybrania
sól
Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy na nim steki na średnim ogniu przez około 1 min z każdej strony, aż się zrumienią i zetną. Zdejmujemy steki z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, bulion i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do niego steki i ostrożnie podgrzewamy przez 2 minuty.
Przekładamy na ciepłe talerze i podajemy przybrane plasterkami pomarańczy, skórką pomarańczową i liśćmi szałwii.
Rada: Grubsze steki po obsmażeniu można zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Chasseur Grill do steków Cl... | Patelnia do steków, żeliwna... | Tescoma Premium 26 x 26 cm ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
łyżka masła
700 g ziemniaków
1,5 l wywaru warzywnego
czubata łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
cebula
czubata łyżka startego chrzanu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy przez 15 minut. Dodajemy wywar, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksowaną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli. Gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender BOSCH MSM67140 | Blender BOTTI BW-6335 | Blender TEFAL HB866 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
duża główka kapusty białej lub włoskiej
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki masła
250 g białego zmielonego sera
jajko
2 szklanki bulionu grzybowego
łyżeczka mąki
majeranek
pieprz
sól
Z głowy kapusty wykrawamy głąb. Kapustę wkładamy do osolonego wrzątku. Stopniowo zdejmujemy mięknące liście i ścinamy z nich grube nerwy. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżki masła. Studzimy. Dodajemy ser, jajko, mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą. Na duże liście kładziemy porcje nadzienia, zwijamy gołąbki.
Dno rondla wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie układamy na nich gołąbki. Przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Zalewamy wrzącym bulionem grzybowym i dusimy 25 minut (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła robimy białą zasmażkę i zagęszczamy nią sos. Podajemy gorące.
![]() |
![]() |
![]() |
KORKMAZ Garnek duży Astra M... | SKK - Titanium 2000 plus - ... | SKK - Titanium Induction - ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 pory (białe części)
2 jabłka odmiany szara reneta
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz
Pory przecinamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie półplasterki, osączamy na sitku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Rozdzielamy plasterki pora na pojedyncze piórka, mieszamy je z utartym jabłkiem. Polewamy oliwą, solimy, oprószamy pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
KAPP Tarka 44013300 | Leifheit 23206 Tarka Signature | Lurch VARIO tarka 00010012 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła
szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka ryżu brązowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wrzątku
1 czerwona cebula
sól i pieprz
Czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy kmin, koncentrat pomidorowy i łyżkę wody. Mieszamy. Dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy soczewicę, mieszamy, solimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu 25 minut, sprawdzając, czy ryż nie przywiera do patelni. W razie potrzeby dodajemy trochę wrzątku. Na talerzach przybieramy cieniutkimi krążkami cebuli i posypujemy pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Serwis obiadowy KU... | Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | RENBERG Serwis obiadowy RB-... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
70 g cukru pudru
2 białka
200 g śmietany kremówki (30-%)
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki likieru pomarańczowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
Sos:
4 pomarańcze
1 łyżka cukru
cynamon
odrobina wódki
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy ziarenka i ucieramy z gęstą śmietaną oraz cukrem pudrem. Ubijamy (oddzielnie) białka i kremówkę. Podgrzewamy sok cytrynowy z likierem, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Nie gotujemy! Jogurt łączymy ze śmietaną waniliową, a gdy masa będzie gładka, mieszamy trzepaczką, cienkim strumyczkiem wlewając rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła. Musem napełniamy pucharki, wstawiamy na 5 godzin do lodówki. W tym czasie robimy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, zagotowujemy z cukrem i szczyptą cynamonu, gotujemy bez przykrycia, aż zgęstnieje. Przyprawiamy wódką. Polewamy sosem porcje musu i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Pucharek do... | Bormioli Rocco Ypsilon Puch... | Vialli Design Livio 5901638... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Do głównego dania proponowanego menu, steku w sosie pomarańczowym, tradycyjnie zaproponowałbym czerwone wino. Dobrym wyborem będzie argentyńskie ze szczepu malbec. Charakteryzuje się owocowym aromatem i umiarkowaną zawartością taniny, która odpowiada za cierpki smak.
Równie dobrą propozycją będzie cabernet sauvignon z Nowego Świata lub z Bordeaux. Gdybyśmy jednak mieli do czynienia z cieniutkim stekiem, w Anglii określanym jako "one minutesteak", grillowanym bez dodatku żadnego sosu, zaryzykowałbym z białym winem o wysokiej kwasowości (riesling, sauvignon blanc, chenin blanc) albo dobrze zbudowanym z mocną domieszką dębiny (australijskie chardonnay, dobry biały burgund typu Meursault bądź Puligny Montrachet).
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff Orion korkociąg 11... | Bezwstydny korkociąg 8953 | POLIFLAME Korkociąg |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |