500 g chudej młodej wołowiny
słoiczek marynowanych patisonów
12 pomidorów koktajlowych
10 świeżych małych pieczarek
sok z połowy cytryny
słoik miniaturowych kolb kukurydzy
puszka ananasów
nieduża cukinia
3 połówki brzoskwiń z puszki
Marynata:
pół szklanki jasnego sosu sojowego
po ćwierć szklanki oliwy i keczupu
łyżka octu balsamicznego lub winnego
3-4 ząbki czosnku
po łyżeczce soli i pieprzu
Przygotowujemy marynatę. Sos sojowy miksujemy z keczupem, oliwą, octem i posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte, osuszone i pokrojone na kawałki mięso nadziewamy na szpadki do szaszłyków na przemian z patisonami, pomidorkami, oczyszczonymi i skropionymi sokiem z cytryny pieczarkami, kolbkami kukurydzy, kawałkami ananasa, plastrami cukinii i kawałkami brzoskwiń. Obtaczamy szaszłyki w marynacie, układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i trzymamy w chłodzie ok. 90 minut. Grillujemy je ze wszystkich stron, często smarując marynatą.
![]() |
![]() |
![]() |
Happycall Patelnia grillowa... | Kela Patelnia Grillowa Kerr... | Skeepshult Patelnia Grillow... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki
2 bakłażany
3 młode małe cukinie
10 pomidorków koktajlowych
1-2 opakowania meksykańskich placków tortillas
3 łyżki oliwy
Marynata:
ząbek czosnku
ćwierć szklanki oliwy z oliwek
4-5 łyżeczek octu balsamicznego
łyżeczka suszonego oregano
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, po czym mieszamy. Warzywa myjemy, osuszamy. Z papryki usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Następnie kroimy strąki na niezbyt duże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinię na 2-3 kawałki, a pomidory na ćwiartki.
Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa wkładamy do salaterki, zalewamy przygotowaną marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 25 minut. Następnie na przemian nabijamy kawałki warzyw na metalowe albo drewniane szpadki do szaszłyków (drewniane wcześniej trzeba dość długo moczyć w wodzie!).
Tymczasem smarujemy placki z obu stron oliwą, krótko opiekamy, po czym zwijamy w rożki. Napełniamy rożki tortillas opieczonymi i zdjętymi ze szpadek warzywami.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... | KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... | Tadar Tokio Modern Komplet ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki oliwy
5 gałązek rozmarynu
4 dość grube okrągłe plastry koziego sera lub oscypka
Sok pomarańczowy mieszamy z miodem, oliwą i drobno posiekanymi igiełkami z jednej gałązki rozmarynu. Z folii aluminiowej wycinamy 4 spore kwadraty. Na każdym kawałku układamy porcję sera, a na niej ? gałązkę rozmarynu.
Skrapiamy ser i rozmaryn pomarańczowo-rozmarynową zalewą, po czym zawijamy folię, tworząc szczelną paczuszkę. Układamy pakieciki na rozgrzanym grillu i pieczemy 8-10 minut. Wyśmienicie smakuje z dipem żurawinowym na bazie jogurtu.
![]() |
![]() |
![]() |
DANCOOK Grill ogrodowy 5600 | HECHT GRILL KING MERIDA | LotusGrill G-GR-34, Zielony... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
4 sprawione pstrągi
2 cytryny
po 4 gałązki estragonu i natki pietruszki
6 liści laurowych
2 główki czosnku
łyżka ziół prowansalskich lub świeżo posiekanych listków tymianku i oregano
5-6 łyżeczek oliwy
świeżo zmielony pieprz
sól
Pstrągi posypujemy solą i pieprzem. Cytryny myjemy, sparzamy (z jednej odkrawamy 4 plasterki). Estragon i natkę myjemy i osuszamy. W miseczce kruszymy 2 listki laurowe, dodajemy obrany i zmiażdżony z solą czosnek, zioła prowansalskie, sok wyciśnięty z cytryn i oliwę, mieszamy. Smarujemy sosem ryby, także od zewnątrz. Do wnętrza każdej wsuwamy gałązkę estragonu, pietruszki, listek laurowy i plasterek cytryny. Wkładamy rybki do koszyczków i pieczemy po 10-15 minut z obu stron.
![]() |
![]() |
![]() |
Campingaz Ruszt do grillowa... | Landmann Opiekacz do ryb Ex... | Nadstawka do grilla Weber K... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
500 g mąki
łyżka soli
pół łyżki cukru
łyżeczka suszonych drożdży
4 łyżeczki oliwy
Sos czosnkowy:
główka czosnku
2-3 łyżeczki oliwy
kilka listków bazylii
sól
pieprz
Nadzienie:
100 g wydrążonych czarnych oliwek
8 serc karczochów (ze słoika)
150 g małych kuleczek mozzarelli
ew. łyżeczka octu balsamicznego
Przesianą na stolnicę mąkę mieszamy z solą, cukrem i drożdżami. Wlewamy oliwę i taką ilość ciepłej wody, by po wyrobieniu powstało plastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i bazylią. Oliwki przekrawamy na połówki, a karczochy na ćwiartki, po czym mieszamy z pokrojonymi na pół kulkami mozzarelli. Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 nieduże placki. Jedną stronę smarujemy sosem czosnkowym i tą stroną kładziemy placek na ruszcie. Grillujemy 5 minut. W tym czasie wierzchy placków smarujemy sosem czosnkowym, a potem przewracamy na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozkładamy przygotowane nadzienie z karczochów, oliwek i mozzarelli. Pieczemy kolejne 5 minut. Przed podaniem można skropić każdą pizzę octem balsamicznym.
![]() |
![]() |
![]() |
Munchkin Talerzyki 5szt 11390 | Bagstar Talerzyki białe 17c... | Dekoria Zestaw do pizzy S&P... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 banany (dokładnie umyte)
sok z połowy cytryny
po łyżeczce masła i miodu
łyżka żubrówki
szczypta cynamonu
Do podania:
lody lub bita śmietana
Banany przekrawamy wzdłuż (ze skórką!). Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy banany (skórką do dołu) na ruszcie i opiekamy 3-4 minuty. Smarujemy wierzch bananów stopionym masłem. Następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze 4-5 minut. Pozostałe roztopione masło mieszamy z resztą soku z cytryny, miodem, alkoholem i cynamonem (w wersji dla dzieci alkohol zastępujemy odrobiną przegotowanej wody). Zgrillowane banany przekładamy na talerzyki, polewamy przygotowanym
sosem i podajemy z 1-2 kulkami lodów lub z bitą śmietaną.
![]() |
![]() |
![]() |
CAMPINGAZ Grill gazowy PART... | Grill ogrodowy mini bbq róż... | Weber Grill elektryczny Q 1... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |