3 łyżki porwanych listków mięty
250 ml śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat.
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju z orzechów
łyżka soku cytrynowego
sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos co najmniej na 30 minut, by się przegryzł. Świetnie pasuje do różnych sałatek ze smażonych warzyw z dodatkiem mięs.
1 łyżka oleju
3 posiekane ząbki czosnku
3 średnie pomidory
1 szklanka bulionu drobiowego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, smażymy, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy nasionka, cząstki pomidorów kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonego czosnku, dusimy 5 minut, powoli dolewając bulion. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie dodajemy nieco wody. Ponownie mieszamy, zmniejszamy ogień, przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.
niepełna szklanka kremówki
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Ubijamy kremówkę, łączymy ją z kwaśną śmietaną, musztardą i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, znów mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 30 minut, by składniki się przegryzły.