5 ziemniaków
1/2 kalafiora
100 g mąki z ciecierzycy lub pszennej
3 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
garam masala
olej do smażenia
Ziemniaki i kalafiora gotujemy na półtwardo (w osobnych garnkach). Ścieramy warzywa na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z resztą składników, wyrabiamy dwie minuty. Z masy formujemy kulki, smażymy je w głębokim oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem pomidorowym.
Ta potrawa wywodzi się z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Kulki warzywne to w oryginale alu kofty.
![]() |
![]() |
![]() |
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... | Duo Talerze PORTO 50516 | EASY LIFE Mediterraneo 4 PŁ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 cukinie
2 mięsiste pomidory
150 g pieczarek
cytryna
szklanka ryżu ugotowanego na sypko
łyżka masła
łyżeczka świeżego lub ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
Sos:
łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cukier
pieprz
sól
Cukinie myjemy i na kilka minut wkładamy do gotującej się posolonej wody. Przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy miąższ z nasionami. Sparzone pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy ryż z łyżką stopionego masła, skórką otartą z cytryny, pieczarkami, pomidorami i tymiankiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki cukinii. Robimy sos, mieszając wszystkie składniki, i polewamy nim cukinie.
![]() |
![]() |
![]() |
Done By Deer Sztućce Dzieci... | Label Tour Dziecięce sztućc... | Tescoma Sztućce dziecięce r... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
miseczka ugotowanego makaronu orkiszowego (wstążki lub świderki)
marchewka
pół małej cukinii
łyżeczka oliwy z oliwek
Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą. Podajemy z paskami mięsa usmażonymi lub ugotowanymi na parze.
![]() |
![]() |
![]() |
WMF Mały Książę 12/9405/996... | WMF Świat Zwierząt 12/8962/... | Wmf Sztućce i Naczynia Dzie... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 małe chlebki pita
żółta i czerwona papryka
mała cukinia
3 czerwone cebule
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól
pieprz
250 g mozzarelli
łyżka kaparów
łyżka soku z cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
sałata rzymska
Cukinię oraz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paseczki. Dodajemy obrane i pokrojone cebule, 2 łyżki oliwy, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni. Mozzarellę drobno kroimy, mieszamy z kaparami, resztą oliwy, sokiem i skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Chlebki pita na krótko wkładamy do piekarnika, wyjmujemy, napełniamy sałatą, warzywami i marynowaną mozzarellą.
Atrakcyjnie podane danie potrafi zdziałać cuda, np. zachęcić warzywoodporne dzieci do zjedzenia listka sałaty.
![]() |
![]() |
![]() |
KEM Podkładka na stół autom... | Podkładka na stół Disney Fr... | Tum Tum Duża Podkładka na S... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 filety z łososia
sól
biały pieprz
2 jajka
2 łyżki mleka
mąka do panierowania
150 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Filety z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i białym pieprzem. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w masie jajecznej i panierujemy w drobno posiekanych orzechach włoskich. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i smażymy filety na złocisty kolor z obydwu stron.
![]() |
![]() |
![]() |
BEAR PORCELAIN talerzyk dla... | DISNEY Naczynia dla dzieci ... | HABA Naczynia nakładanka Fa... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |