1/2 kg mielonej jagnięciny
300 g mielonej wołowiny
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 kieliszek czerwonego wina
1 puszka pomidorów pelati
1 duży bakłażan
200 g sera feta
Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy roztarty czosnek, tymianek i pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na nim kładziemy warstwę mięsno-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą.
Musakę zapiekamy 10 minut w temp. 180°C. Jeśli wierzch będzie się za szybko rumienił, przykrywamy całość płatem folii aluminiowej. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Rada: Jagnięcinę najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach mięsnych, które zaopatrują się u hodowców. Informacje o nich można znaleźć w internecie.
![]() |
![]() |
![]() |
Le Creuset Patelnia grilowa... | Patelnia Fissler 5910324100 | Silit Forma do pieczenia 63... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 i 1/2 kg drobnych cukinii
3 cebule
2 połówki suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1/2 strączka ostrej papryki
2 kostki bulionowe
pieprz
sól
bazylia
Cebule obieramy, siekamy. Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Pomidory osączamy, drobniutko siekamy, odkładamy. Na rozgrzanym w rondlu maśle smażymy posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dokładamy cukinię, drobno pokrojoną papryczkę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie wlewamy litr wrzącej wody, wrzucamy kostki bulionowe, zagotowujemy, po czym wszystko miksujemy. Jeśli trzeba, solimy. Rozlewamy do talerzy, do każdej porcji wkładamy trochę suszonych pomidorów, dekorujemy listkami bazylii i podajemy z grzankami z bagietki posmarowanymi masłem czosnkowym.
![]() |
![]() |
![]() |
BLENDER HENDI | Alessi Czajnik 9091 FM | Sagaform - Oval Oak - nóż i... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Spód:
2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
180 g masła
kilka łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Wierzch:
3/4 szklanki zielonej soczewicy
marchewka
3 cebule
kawałek strączka chilli
200 g śmietany 22-proc.
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanych listków kolendry
cukier
sól
pieprz
Zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Soczewicę moczymy 30 minut w gorącej wodzie, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, tak by przykryć ziarna. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plasterki, układamy na sitku i zanurzamy we wrzątku na 5 minut, odcedzamy. Cebule siekamy, smażymy na oleju, dodajemy marchewkę, drobno posiekane chilli i chwilę smażymy. Następnie dokładamy ugotowaną soczewicę, doprawiamy, studzimy. Jajka mieszamy ze śmietaną i kolendrą, a potem z nadzieniem. Dno i boki tortownicy wylepiamy ciastem (trochę zostawiamy), nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, po czym wyjmujemy i studzimy. Rozkładamy na cieście farsz, a odłożone ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy z nich kratkę na farszu i smarujemy ją białkiem. Wstawiamy quiche do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut, a potem obniżamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Blomus Tacka (65220) | THK Pędzelek silikonowy do ... | Wałek do ciasta nieprzywier... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
główka karbowanej sałaty
dojrzały owoc awokado
puszka mandarynek
Sos:
2 łyżki oleju
limonka
po łyżce miodu i octu balsamicznego lub winnego
Sałatę myjemy i suszymy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy porwane liście sałaty i osączone z zalewy mandarynki. Polewamy sosem z oliwy wymieszanej z sokiem z limonki, miodem i octem.
![]() |
![]() |
![]() |
BRABANTIA Nóż do owoców i w... | Nuance łyżka chochelka do m... | Seletti Miseczka Despina |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
200 g obranych migdałów
4 łyżki oliwy
400 g drobnej białej fasoli z puszki
sól
Panierka do migdałów:
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta ostrej papryki w proszku
sól
Fasolkę obieramy (to trwa chwilę ? końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni ? migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Sztućce 24cz. SARA... | Tefal Patelnia C2100752 | CS Solingen STILO cedzak |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
30 g masła
3 łyżki brązowego cukru
kilka kropli esencji waniliowej
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
500 g brzoskwiń (mogą być z puszki)
4 kulki lodów waniliowych
garść uprażonych migdałów lub orzechów włoskich
Masło roztapiamy na małym ogniu, wsypujemy cukier, mieszamy. Dodajemy wanilię, kardamon i gałkę, mieszając, podgrzewamy około minuty. Wkładamy brzoskwinie i delikatnie mieszamy, aby pokryły się sosem. Gotujemy na średnim ogniu, aż owoce będą miękkie, ale wciąż jędrne (brzoskwinie z puszki tylko lekko podgotowujemy). Studzimy je, przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Podajemy z lodami, posypane prażonymi orzechami lub migdałami.
Musaka to urozmaicone danie, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i bukiet aromatów. Z tego względu dobranie do niej wina jest ciekawym wyzwaniem. Zgodnie z zasadą łączenia lokalnego wina z lokalną kuchnią zacząłem od win greckich i najbardziej znanego specjału - żywicznej białej Retsiny.
Przyjemnie odświeżająca kwasowość oraz lekko słony smak sprawiają, że to wino dobrze zagrało z potrawą. Bardzo miło zaskoczył mnie również marokański syrah. Mocny, dojrzały, ciemny owoc z zarysowaną kwasowością oraz silną nutą świeżo mielonego pieprzu pasował do musaki doskonale. Na koniec spróbowałem wina z południowych Włoch, było to aglianico, oraz północnoamerykańskiego cabernet sauvignon ze stanu Waszyngton.
Oba okazały się równie ciekawymi kompanami dla musaki. Ciepły, dojrzały charakter tych win sprawił, że kolejne kęsy tworzyły z pitym winem idealną harmonię.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma