150 g cukru w kostkach
1/2 łyżeczki soku z cytryny
50 g migdałów bez skórki
100 g łuskanych orzeszków pistacjowych
1 łyżka oleju
12 łyżek płynnego miodu
500 g naturalnego serka homogenizowanego
4 gałązki mięty
Rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się zrumieni i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane migdały oraz orzeszki, mieszamy, wylewamy na posmarowaną olejem folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do pucharków wlewamy po 3 łyżki miodu, posypujemy orzeszkami i migdałami w karmelu, układamy warstwę serka, posypujemy resztką orzeszków i migdałów, przybieramy miętą.
150 g miękkich owoców truskawek lub malin (mogą być mrożone)
odrobina cukru pudru
łyżeczka żelatyny
200 g serka waniliowego
Owoce myjemy, odsączamy. Mrożone trzeba lekko przesypać cukrem pudrem i odstawić na pół godziny, by zmiękły. Namaczamy żelatynę w łyżce zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z twarożkiem, dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce, tak aby serek zastygł.
6 gruszek
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek białego cukru
szczypta cynamonu
200 g serka homogenizowanego
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Trzy gruszki obieramy, dzielimy na pół, usuwamy pestki. Połówki gruszek kroimy wzdłuż. Układamy je na folii aluminiowej, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Pozostałe gruszki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy i dusimy 10 minut w garnku z białym cukrem i cynamonem. Mieszamy, aby otrzymać purée, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Łączymy z serkiem homogenizowanym. Rozlewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy przypieczonymi gruszkami i posypujemy resztą brązowego cukru.
4 cienkie wafle ryżowe
8 rzodkiewek
1 mały ogórek
garść dowolnych kiełków
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórek wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle smarujemy grubą warstwą serka, układamy na niej zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przecinamy je na pół). Między paseczkami ogórka układamy plasterki rzodkiewek. Posypujemy obficie kiełkami.