Serek z pomysłem

Must have w domu, w którym mieszkają dzieci. Jadany chętnie i często. Podpowiadamy, jak podać go w nowy intrygujący sposób. Tak aby smakował maluchom jeszcze bardziej.
Serek z miodem i orzechami w karmelu Serek z miodem i orzechami w karmelu Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Serek z miodem i orzechami w karmelu

150 g cukru w kostkach
1/2 łyżeczki soku z cytryny
50 g migdałów bez skórki
100 g łuskanych orzeszków pistacjowych
1 łyżka oleju
12 łyżek płynnego miodu
500 g naturalnego serka homogenizowanego
4 gałązki mięty


Rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się zrumieni i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane migdały oraz orzeszki, mieszamy, wylewamy na posmarowaną olejem folię aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do pucharków wlewamy po 3 łyżki miodu, posypujemy orzeszkami i migdałami w karmelu, układamy warstwę serka, posypujemy resztką orzeszków i migdałów, przybieramy miętą.

Mus malinowo-waniliowy Mus malinowo-waniliowy Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Mus malinowo-waniliowy

150 g miękkich owoców truskawek lub malin (mogą być mrożone)
odrobina cukru pudru
łyżeczka żelatyny
200 g serka waniliowego


Owoce myjemy, odsączamy. Mrożone trzeba lekko przesypać cukrem pudrem i odstawić na pół godziny, by zmiękły. Namaczamy żelatynę w łyżce zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z twarożkiem, dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce, tak aby serek zastygł.

Mus gruszkowy Mus gruszkowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Mus gruszkowy

6 gruszek
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek białego cukru
szczypta cynamonu
200 g serka homogenizowanego


Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Trzy gruszki obieramy, dzielimy na pół, usuwamy pestki. Połówki gruszek kroimy wzdłuż. Układamy je na folii aluminiowej, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Pozostałe gruszki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy i dusimy 10 minut w garnku z białym cukrem i cynamonem. Mieszamy, aby otrzymać purée, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Łączymy z serkiem homogenizowanym. Rozlewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy przypieczonymi gruszkami i posypujemy resztą brązowego cukru.

Kiełki na waflu Kiełki na waflu Fot. MARCIN URBAN

Z warzywami

4 cienkie wafle ryżowe
8 rzodkiewek
1 mały ogórek
garść dowolnych kiełków
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego


Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórek wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle smarujemy grubą warstwą serka, układamy na niej zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przecinamy je na pół). Między paseczkami ogórka układamy plasterki rzodkiewek. Posypujemy obficie kiełkami.

Więcej o: