Pyszne naleśniki

Z kremem waniliowym
Krem:
3-4 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Naleśniki:
4-5 żółtek
5 łyżek cukru
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
3 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki mleka
3-4 białka
olej do smażenia
Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2-5 minut).
Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godziny. Robimy naleśniki: ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy.
Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią ilość kremu waniliowego, składamy na pół.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia do naleśni... | Kinghoff PATELNIA DO NALEŚN... | Tadar Patelnia do naleśnikó... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Buraczkowe ruloniki
Naleśniki:
50 ml koncentratu buraczanego
jajko
100 ml mleka
150 ml wody
150 g mąki
sól
50 ml oleju
Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150 g małych krewetek
80 ml śmietany 30-proc.
pieprz
sól
Sos serowy:
100 g sera camembert
80 ml śmietany 12-proc.
łyżeczka zielonego pieprzu
duże krewetki do dekoracji
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, solimy, odstawiamy na 15 minut. Smażymy cienkie naleśniki. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, dodajemy krewetki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, odparowujemy, przyprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony. Robimy sos serowy: kroimy w kostkę camembert, wkładamy do rondla, wlewamy śmietanę i, mieszając, zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Dodajemy zielony pieprz. Naleśniki podgrzewamy w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Polewamy sosem, dekorujemy krewetkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Gambini Serwis Obiadowy Kwa... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | Luminarc Serwis obiadowy Ar... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Ze szpinakiem pod beszamelem
10 naleśników
2 łyżki parmezanu
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
800 g szpinaku
150 g bryndzy lub koziego twarogu
3 łyżki startej goudy
po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu
Serowy beszamel:
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki
1/2 l mleka
100-150 g startej goudy
pieprz y sól
Szpinak płuczemy, blanszujemy, odciskamy i siekamy (mrożony rozmrażamy i też odciskamy). Dodajemy roztartą widelcem bryndzę lub kozi twaróg oraz startą goudę, mieszamy, przyprawiając farsz gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
Mieszamy, powoli wlewamy zimne mleko i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem.
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Patisse Forma do tarty meta... | PYREX Forma ASIMETRIA 30x24 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Naleśniki pomarańczowe
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
4 jajka
szklanka mleka
3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
30 g roztopionego masła
W dużej misce trzepaczką lub ręcznym mikserem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj roztopione i przestudzone masło. Jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać więcej soku pomarańczowego albo mleka. Odstaw na 20-30 minut.
Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, przyrumieniając je z dwóch stron. Podawaj z ulubionym dżemem lub polane roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i kulką lodów.
![]() |
![]() |
![]() |
Chasseur Patelnia do Naleśn... | Skeppshult Patelnia Natural... | Tadar Patelnia do Naleśnikó... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |