4 filety z soli
sól
3 łyżki oliwy (najlepiej cytrynowej)
cebula cukrowa
ew. świeża kolendra
Marynata:
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka oliwy (najlepiej cytrynowej)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
Filety oprószamy solą. Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nią rybę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy cytrynowej. Układamy na niej obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, a na nich rybę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem możemy posypać kolendrą.
Najłatwiej kupić solę w postaci mrożonych filetów. Świeża ryba byłaby smaczniejsza i zdrowsza, ale wymagałaby pracochłonnej obróbki. Poza tym trudno ją dostać.
4 cebule
3-4 łyżki oliwy
50 ml brandy
1 łyżka mąki
spora szczypta gałki muszkatołowej
parę gałązek majeranku
750 ml wody
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.
4-5 łyżek oliwy
po 1 papryce czerwonej i żółtej
1 puszka pomidorów w całości bez skóry
2 łodygi selera naciowego
garść czarnych oliwek
700 ml wody
pół puszki cieciorki
ewentualnie ser typu feta
Smażymy na oliwie pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości 1 cm, oliwki oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec wsypujemy cieciorkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Potrawę możemy posypać przed podaniem pokruszoną fetą. Podajemy z chrupiącą bagietką.
2 bakłażany
12 pomidorków koktajlowych
250 g fety
6 plasterków szynki parmeńskiej
czerwona sałata strzępiasta,
kilka listków świeżej bazylii
oliwa
sól
pieprz
Bakłażany grillujemy w mocno rozgrzanym piekarniku. Pomidorki również grillujemy w całości, ale krócej, tak by zachowały swój kształt. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki układamy na talerzu razem z sałatą, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.
400 g ziemniaków
sok z 1 cytryny
1 gałązka świeżego tymianku
sól
Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanym tymiankiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do ryby.
500 ml kremówki
90 g brązowego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
6 żółtek
6 łyżeczek cukru do posypania
listki mięty
Zagotowujemy śmietankę z cukrem i wanilią. Odstawiamy, aby trochę przestygła. Żółtka lekko ubijamy mikserem, nie powinny być puszyste. Powoli wlewamy je do śmietanki, mieszając. Staramy się nie napowietrzyć kremu. Masa nie może być puszysta, tylko gładka i błyszcząca. Do niedużych płaskich kokilek wlewamy przez sitko krem (to pozwoli nam uniknąć grudek w deserze) do wysokości mniej więcej 2-2,5 cm. Pieczemy przez 60-90 minut w piekarniku nagrzanym do 90°C. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, potem wyjmujemy, posypujemy cukrem i karmelizujemy (fachowcy robią to palnikiem lub specjalnym żelazkiem do crema catalana).
Charakterystyczną dla tego deseru skorupkę z karmelizowanego cukru można uzyskać, wkładając foremki z kremem, posypanym cukrem, pod mocno rozgrzany grill w piekarniku na około 15 sekund. Cukier nie może się przypalić ? wtedy krem będzie gorzki.
Lekki aromatyczny riesling czy maślane chardonnay? A może neutralne trebbiano? Zacząłem szukać dobrego połączenia do intensywnych aromatów trawy cytrynowej, czosnku i słodkiego chilli. Wydaje się, że najciekawsze zestawienie uzyskamy, podając białe wina z wyrazistymi aromatami.
Wspomniany wcześniej riesling z Nowej Zelandii, mocno cytrusowy, o intensywnym smaku, z przyjazną, orzeźwiającą kwasowością, dobrze współgrał z kolejnymi kęsami. Równie trafnym wyborem okazał się austriacki grüner veltliner, który często polecam do kuchni orientalnej. Na koniec spróbowałem również bardzo ciekawej krzyżówki, jaką jest müllerthurgau.
Krzyżówka to winogrodnicze połączenie dwóch różnych szczepów z gatunku vitis vinifera w jedną roślinę. Do krzyżówek zaliczamy na przykład słynne cabernet sauvignon, które jest połączniem czerwonego cabernet franc z białym sauvignon blanc. Müller-thurgau, zwany również rivaner, to połączenie rieslinga i sylvanera.
Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma