2-3 pomidory
6 kromek chleba żytniego z prostokątnej formy
18 szparagów ugotowanych
6 plastrów sera tylżyckiego
3 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki majonezu
12 zielonych oliwek
natka pietruszki
2 łyżki sklarowanego masła
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Kromki chleba rumienimy z jednej strony na maśle. Z drugiej cienko smarujemy musztardą. Układamy na blasze (zrumienioną stroną do dołu), przykrywamy plastrami pomidora. Na nich układamy po 3 szparagi i przykrywamy je plastrem sera.
Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i zapiekamy, aż ser się roztopi. Przed podaniem każdą kanapkę dekorujemy przekrojonymi na pół oliwkami, majonezem i natką pietruszki.
Adler AD35 | PHILIPS HD2628/00 | Severin AT 2514 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
250 g mąki
łyżeczka proszku
do pieczenia
sól
100 g schłodzonego masła
pół szklanki śmietany
200 g żółtego sera, np. tylżyckiego
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
10 średnio grubych zielonych szparagów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 100 ml śmietany, mieszamy, szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta toczymy gruby wałek, kroimy go na 10 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na podłużny placek, oprószamy serem wymieszanym z gałką muszkatołową.
Na środku placka układamy obrany szparag, zawijamy w ciasto, dokładnie zlepiając je w miejscu złączenia. Układamy "paluszki" na wyścielonej pergaminem blasze, smarujemy pozostałą śmietaną i pieczemy około 30 minut (180°C).
Aby szparagi ugotowały się równomiernie, ustawiamy je w wysokim garnku w pozycji pionowej, tak by główki wystawały z wody.
Ambition Blacha Do Pieczeni... | Florina Blacha do pieczenia... | SNB Blacha do pieczenia CIA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
800 g szparagów
4 żółtka
2 łyżki musztardy
4 łyżki octu winnego
niepełna szklanka oliwy z oliwek
sól
pieprz
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
po kilka gałązek bazylii i estragonu
Szparagi gotujemy. Żółtka miksujemy z musztardą i octem, dodajemy po trochu oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy szparagi sosem, posypujemy posiekaną natką i ziołami.
Elo-Pol Garnek do Szparagów... | Lurch Obierak do Szparagów | Odelo Garnek do Szparagów 4... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g szparagów (białych i zielonych)
250-300 g zielonego groszku cukrowego
3 średnie ogórki wężowe
1 łyżka dobrej oliwy
sos czosnkowy:
2 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
garść świeżych listków natki pietruszki
1 łyżka posiekanego estragonu
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotuj sos: zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki.
Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Groszek oczyść z twardych włókien.
Zagotuj osoloną i lekko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której gotowały się szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a następnie osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku postaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą.
Blender BRAUN MQ 325 | Blender Camry CR 4612 | Blender Zelmer 491.5 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |