350 g truskawek
łyżeczka cukru
500 g polędwiczek wieprzowych
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
4 łyżki białego wytrawnego wina
łyżka masła
listek szałwii
Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osączamy i, po oderwaniu szypułek, połowę kroimy w kostkę, a pozostałe w grube plastry, wkładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy cukrem. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na dość grube plastry.
Lekko je rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Wlewamy sok, który puściły truskawki, dodajemy pokrojone w kostkę owoce, podlewamy mięso winem, powoli zagotowujemy.
Dokładamy masło, ewentualnie doprawiamy solą i jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szałwię i pozostałe owoce, delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | Karolina Serwis obiadowy CA... | Świat AGD KAROLINA ALBA BIA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
600 g filetów z białej ryby morskiej (np. morszczuk, miruna, sola, dorsz)
2 łyżki soku i niepełna łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
łyżka soku z cytryny
grubo zmielony pieprz
sól
450 g truskawek
łyżeczka płynnego miodu
szczypta gałki muszkatołowej
50-80 g sklarowanego schłodzonego masła
łyżka brandy
garść płatków migdałowych
Umyte filety skrapiamy wymieszanymi sokami z cytrusów, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
1/4 truskawek odkładamy, resztę miksujemy z miodem, mieszamy z gałką muszkatołową i skórką otartą z pomarańczy.
Doprawiamy pieprzem i solą. Przelewamy powstały sos do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Układamy filety, na nich rozkładamy wiórki masła i obkładamy resztą owoców (można je pokroić na plastry).
Pieczemy 25 minut w 180°C. Skrapiamy alkoholem i pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Snb forma blacha do pieczen... | Florina Blacha do pieczenia... | FLORINA Blacha do pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
400 g mąki pszennej razowej
4 jajka
Dodatki:
500 g truskawek
4 łyżki brązowego cukru
200 g twarogu
Mąkę i jajka mieszamy, zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w szerokie tagliatelle. Gotujemy w lekko posolonej wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą. Truskawki myjemy, kroimy, zasypujemy cukrem. Twaróg kruszymy, wkładamy do miseczek, przykrywamy warstwą truskawek zmieszanych z makaronem.
Gourmetmaxx Krajarka do Mak... | Tescoma Delicia 630023 | Unold 68801 Nudelmeister |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
250 g młodych liści szpinaku
12 truskawek
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
5-6 plasterków mozzarelli
pieprz
1 łyżka konfitury z truskawek lub dzikiej róży
po łyżeczce octu balsamicznego i oliwy
Liście szpinaku i truskawki płuczemy pod bieżącą wodą.
Na dnie płaskiej salaterki rozsmarowujemy cienką warstwę jogurtu. Następnie układamy połowę liści szpinaku, lekko skrapiamy je oliwą. Na nich rozkładamy połowę mozzarelli i pokrojonych w plastry truskawek.
Oprószamy truskawki pieprzem. Układamy następną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Wierzch sałatki polewamy konfiturą zmiksowaną z octem balsamicznym.
DURALEX LYS TRANSPARENT Sal... | Lubiana Salaterka HEL 00043 | LUMINARC CARINE BLACK Salat... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g sklarowanego masła
jajko
3 łyżki cukru pudru
łyżka kremówki
aromat waniliowy
Krem:
3/4 szklanki gęstej kremówki
2 jajka
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Wierzch tortu:
700 g truskawek
słoik dżemu z truskawek
Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, odrywamy szypułki. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jajko utarte z cukrem, kremówkę, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę (22-24 cm), nakłuwamy widelcem i krótko (10-12 minut) podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kremówkę ubijamy na krem, mieszamy z jajkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym, wylewamy równą warstwą na przestudzone ciasto. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 180°C, wstawiamy ciasto i pieczemy, aż krem się zetnie. Na upieczonym i przestudzonym cieście układamy truskawki, smarujemy je glazurą z podgrzanego i zmiksowanego dżemu. Odstawiamy w chłodne miejsce, by glazura zastygła.
Emile Henry 346187 | Guardini Foremki do tartale... | Kaiser La Forme Plus Forma ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |