Truskawki

Można je podać na wiele sposobów. Nie musimy ich jeść tylko ze śmietaną. Okazuje się, że równie dobrze pasują do dań wytrawnych: sałaty, a nawet mięsa i ryby. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
Polędwiczki z truskawkami Polędwiczki z truskawkami Fot. Łukasz Zandecki

Polędwiczki z truskawkami

350 g truskawek
łyżeczka cukru
500 g polędwiczek wieprzowych
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
4 łyżki białego wytrawnego wina
łyżka masła
listek szałwii


Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osączamy i, po oderwaniu szypułek, połowę kroimy w kostkę, a pozostałe w grube plastry, wkładamy do oddzielnych miseczek i posypujemy cukrem. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na dość grube plastry.
Lekko je rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Wlewamy sok, który puściły truskawki, dodajemy pokrojone w kostkę owoce, podlewamy mięso winem, powoli zagotowujemy.
Dokładamy masło, ewentualnie doprawiamy solą i jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szałwię i pozostałe owoce, delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.

Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 69/12 0001 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC Zdjęcie Świat AGD KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis obiadowy i kawowy 81/12 S-02167 29444
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... Karolina Serwis obiadowy CA... Świat AGD KAROLINA ALBA BIA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ryba pieczona na musie z truskawek Ryba pieczona na musie z truskawek Fot. Łukasz Zandecki

Ryba pieczona na musie z truskawek

600 g filetów z białej ryby morskiej (np. morszczuk, miruna, sola, dorsz)
2 łyżki soku i niepełna łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
łyżka soku z cytryny
grubo zmielony pieprz
sól
450 g truskawek
łyżeczka płynnego miodu
szczypta gałki muszkatołowej
50-80 g sklarowanego schłodzonego masła
łyżka brandy
garść płatków migdałowych


Umyte filety skrapiamy wymieszanymi sokami z cytrusów, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
1/4 truskawek odkładamy, resztę miksujemy z miodem, mieszamy z gałką muszkatołową i skórką otartą z pomarańczy.
Doprawiamy pieprzem i solą. Przelewamy powstały sos do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Układamy filety, na nich rozkładamy wiórki masła i obkładamy resztą owoców (można je pokroić na plastry).
Pieczemy 25 minut w 180°C. Skrapiamy alkoholem i pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie FLORINA Blacha do pieczenia z pokrywą Likoris 5B1532
Snb forma blacha do pieczen... Florina Blacha do pieczenia... FLORINA Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Domowy makaron z truskawkami Domowy makaron z truskawkami FOT. BBS

Domowy makaron z truskawkami

400 g mąki pszennej razowej
4 jajka

Dodatki:
500 g truskawek
4 łyżki brązowego cukru
200 g twarogu


Mąkę i jajka mieszamy, zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w szerokie tagliatelle. Gotujemy w lekko posolonej wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą. Truskawki myjemy, kroimy, zasypujemy cukrem. Twaróg kruszymy, wkładamy do miseczek, przykrywamy warstwą truskawek zmieszanych z makaronem.

Zdjęcie Gourmetmaxx Krajarka do Makaronu Plastikowa Express Zdjęcie Tescoma Delicia 630023 Zdjęcie Unold 68801 Nudelmeister
Gourmetmaxx Krajarka do Mak... Tescoma Delicia 630023 Unold 68801 Nudelmeister
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka ze szpinaku i truskawek Sałatka ze szpinaku i truskawek Fot. Łukasz Zandecki

Sałatka ze szpinaku i truskawek

250 g młodych liści szpinaku
12 truskawek
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
5-6 plasterków mozzarelli
pieprz
1 łyżka konfitury z truskawek lub dzikiej róży
po łyżeczce octu balsamicznego i oliwy


Liście szpinaku i truskawki płuczemy pod bieżącą wodą.
Na dnie płaskiej salaterki rozsmarowujemy cienką warstwę jogurtu. Następnie układamy połowę liści szpinaku, lekko skrapiamy je oliwą. Na nich rozkładamy połowę mozzarelli i pokrojonych w plastry truskawek.
Oprószamy truskawki pieprzem. Układamy następną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Wierzch sałatki polewamy konfiturą zmiksowaną z octem balsamicznym.

Zdjęcie DURALEX LYS TRANSPARENT Salaterka 14cm 30367 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043 Zdjęcie LUMINARC CARINE BLACK Salaterka 12cm 89521
DURALEX LYS TRANSPARENT Sal... Lubiana Salaterka HEL 00043 LUMINARC CARINE BLACK Salat...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Torcik truskawkowy Torcik truskawkowy Fot. Łukasz Zandecki

Torcik truskawkowy

Ciasto:
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g sklarowanego masła
jajko
3 łyżki cukru pudru
łyżka kremówki
aromat waniliowy

Krem:
3/4 szklanki gęstej kremówki
2 jajka
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego

Wierzch tortu:
700 g truskawek
słoik dżemu z truskawek


Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, odrywamy szypułki. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jajko utarte z cukrem, kremówkę, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę (22-24 cm), nakłuwamy widelcem i krótko (10-12 minut) podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kremówkę ubijamy na krem, mieszamy z jajkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym, wylewamy równą warstwą na przestudzone ciasto. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 180°C, wstawiamy ciasto i pieczemy, aż krem się zetnie. Na upieczonym i przestudzonym cieście układamy truskawki, smarujemy je glazurą z podgrzanego i zmiksowanego dżemu. Odstawiamy w chłodne miejsce, by glazura zastygła.

Zdjęcie Emile Henry 346187 Zdjęcie Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart ARIANNA 56204 Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Forma okrągła 637105
Emile Henry 346187 Guardini Foremki do tartale... Kaiser La Forme Plus Forma ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: