4 filety z piersi drobiowej
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
Sos:
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
4 łyżki bulionu z kury (instant)
4 łyżki sosu chilli
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka ziaren sezamu
sól
Opłukane i osuszone filety kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Papryki myjemy, usuwamy nasadę i nasiona, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut.
Przygotowujemy sos: w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu. Doprawiamy solą.
Tak przygotowane szaszłyki są lekkostrawne. Można je też przygotować tradycyjnie w piekarniku lub na grillu. Mięso warto przed pieczeniem zamarynować, np. w sosie sojowym wymieszanym z miodem i czosnkiem.
Kuchenprofi Półmisek owalny... | Tadar Półmisek GŁĘBOKI 7522... | Pierrot Półmisek zielony li... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 szklanki wywaru warzywnego
2 duże ziemniaki
2-3 marchewki
duża cebula
brokuł podzielony na różyczki
3-4 łodygi selera naciowego - pokrojone w plasterki
1-2 łyżeczki curry
1/2 puszki kukurydzy
150 g mrożonego groszku
200 g gęstej śmietany
serek topiony śmietankowy (100 g)
sól
pieprz
Do rondla wlewamy wywar, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, seler i curry. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek, gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietanę, pokrojony serek topiony, podgrzewamy, nie gotując, aż serek się stopi.
Blender Lafe BRW-003 | Blender Philco PHHB 6603 | Blender SENCOR SHB 3327 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
3 małe cukinie
2 nieduże cebule
5-6 łyżek oliwy
sól
pieprz
puszka pomidorów w zalewie
pół pęczka natki pietruszki
250 g grubego makaronu (rurki, kokardki)
2 łyżki startego parmezanu
3 jajka ugotowane na twardo
gałązka świeżej bazylii
100 g startego żółtego sera, np. warmińskiego lub tylżyckiego
Cukinię kroimy na plasterki, cebulę na piórka i razem smażymy na trzech łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z sosem, posiekaną natkę i, mieszając, dusimy około 10 minut na małym ogniu. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy i mieszamy z warzywami, połową parmezanu i natką.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozkładamy równomierną warstwą połowę makaronu, a na nim jajka. Posypujemy tartym żółtym serem, przykrywamy resztą makaronu i posypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekamy 15 minut.
Skeppshult Forma do zapieka... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Ambition Carmen 30038 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Po 100 g liści sałaty cukrowej, rzymskiej, endywii, szpinaku, szczawiu, roszponki, rukoli
cytryna
3 ogórki
4 pomidory
2 żółte papryki
Sos:
szklanka oliwy
1/2 szklanki octu winnego
150 g sera pleśniowego, np. rokpolu
sól
pieprz
Opłukane i pozbawione szypułek liście mieszamy z cienkimi plasterkami cytryny, ogórków i pomidorów oraz z cienkimi paskami papryki. Robimy sos. Pokruszony ser rozcieramy z częścią oliwy. Dodajemy ocet winny, sól i pieprz do smaku.
Dodajemy resztę oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Simax Miska / Salaterka GLA... | Lubiana Salaterka HEL 00043 | Thk Salaterka Magma Czarna |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 ziemniaki
2 cebule
oliwa
3 cukinie (ok. 600 g)
sól
pieprz
majeranek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
100 g sera ricotta
3 jajka
masło
1 duży pomidor
Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée.
Cebule dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 minut. Mieszamy uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Babeczki ładnie wyglądają podane na plastrach świeżego pomidora.
SilikoMart MINI VERTIGO 18952 | Ib Laursen Muffinka 2086-13 | SALTER BW02779G |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki likieru Grand Marnier
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło
Ciasto:
150 ml śmietanki 36%
150 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
2 całe jajka
120 g cukru
20-30 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie.
Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem
pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.
Corelle Komplet naczyń Mavi... | GIARDINO Serwis obiadowy i ... | Home& You Zastawa Stoło... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Dobierając wino do delikatnych potraw z drobiu, także z grilla, ale bez intensywnych przypraw ani sosów, zazwyczaj polecam delikatne, świeże białe wino z wyrazistą kwasowością bądź mineralnością. Odświeżające pinot grigio z północy Włoch bądź sauvignon blanc z RPA albo chenin blanc z Doliny Loary będzie właściwym wyborem. W zaproponowanej jako danie główne potrawie znajdują się jednak dodatki w postaci sosu chilli oraz "kwaśnego"? octu balsamicznego, które są dominującymi smakami i sprawiają, że potrawa jest bardziej wyrazista. Nadal jednak to lekkie danie, w związku z tym wybór białego wina wciąż wydaje się słuszny. Nowozelandzki riesling, austriacki grüner veltliner bądź intensywny, aromatyczny torrontes z Argentyny powinny także dobrze wkomponować się w smaki potrawy.
Dla zwolenników czerwonego wina polecam chilijskie carmenere.
Liebherr WKEes 553 | Godstoys Conundrum Komplet ... | Vacu Vin Wirująca karafka d... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |