Rukola na 4 sposoby

Rukola z gorącą fetą
po 2 czerwone i żółte papryki
4 grube plastry fety
jajko
bułka tarta
olej
2 garście rukoli
kawałek parmezanu
2-3 łyżki czarnych oliwek
Sos:
posiekana dymka
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
5-6 łyżek oliwy
Składniki sosu umieszczamy w słoiku, Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aby się połączyły. Papryki pieczemy w piekarniku. Gdy skórka zacznie czernieć, wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do torebki foliowej ? zawiązujemy.
Ostudzone papryki obieramy ze skórki. Usuwamy środki z nasionami, a strąki kroimy w szerokie pasy.
Fetę panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rukolę mieszamy z sosem. Na talerzykach układamy warstwami paprykę, rukolę, ser i ponownie rukolę. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem i pokrojonymi oliwkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Moneta PATELNIA | Patelnia CAMRY | Silit Selara Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ruloniki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli
2 gruszki
1 łyżeczki soku z cytryny
1 pęczek rukoli
16 plasterków szynki parmeńskiej
30 g parmezanu startego na grube wiórki
Umyte gruszki kroimy na pół (mogą być ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i każdą połówkę dzielimy na 4 cząstki.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układamy gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijamy w ruloniki.
Przed podaniem rukoli oderwijcie zbyt długie łodyżki.
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops TALERZ NA PRZYSTAWKI | PORCELANOWY PÓŁMISEK | TALERZ NA PRZYSTAWKI |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Koktajl pomidorowy z serem i pesto
6 pomidorów
sól
pieprz
1 łyżka oregano
100 ml oliwy
300 ml śmietanki 36%
200 g świeżo startego parmezanu
50 g rukoli
2 łyżki orzeszków piniowych
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, posypujemy solą, pieprzem, oregano, polewamy połową oliwy.
Pieczemy w 90°C przez 2-3 godziny. Studzimy. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy parmezan, mieszamy, aż się stopi. Kiedy masa będzie gładka, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do naczynek i wstawiamy do lodówki. Umytą rukolę miksujemy z orzeszkami, solą i pieprzem oraz resztą oliwy. Pomidory miksujemy i wykładamy na warstwę kremu serowego, na wierzchu układamy pesto.
![]() |
![]() |
![]() |
APS obierak do pomidorów | Gefu Pomodoro Obierak | kilo Nóż do pomidorów |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z rukkolą, szynką i kiełkami fasoli
2 garście rukoli
garść kiełków fasoli
5 pomidorków koktajlowych
150 g szynki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 pęczka koperku
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki.
Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż rukolę w misce, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i koperek. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli.
![]() |
![]() |
![]() |
East meets West Talerz kwadratowy | RAK Talerz kwadratowy | Talerz kwadratowy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |