Lody na okrągło

Deser jogurtowo-truskawkowy
5 łyżek crunchy
4 łyżki jogurtu naturalnego
5 truskawek
kulka lodów jogurtowych z truskawkami
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, odrywamy szypułki. W wysokiej szklance układamy warstwami crunchy, truskawki oraz jogurt. Na wierzchu kładziemy kulkę lodów jogurtowych z truskawkami.
Ten deser najlepiej podać i zjeść jak najszybciej po przygotowaniu, tak aby płatki crunchy były chrupiące.

Ser z mango i sorbetami: malinowym i z mango
dojrzałe mango
3 plastry sera pleśniowego typu camembert
2 kulki sorbetu z malin
1 kulka sorbetu z mango
ewentualnie listek mięty
Mango myjemy, obieramy, wykrawamy kształtne plastry miąższu. Ser pleśniowy tniemy w dość grube plastry. Układamy plastry mango i sera na talerzu. Obok kładziemy sorbet z malin oraz sorbet z mango. Lody możemy udekorować listkiem mięty.

Sałatka z sorbetem z gruszek
5 liści sałaty rzymskiej
garść rukoli
5 ciemnych winogron
garść orzechów włoskich
100 g sera gorgonzola
2 kulki sorbetu z gruszek
Sałatę i rukolę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odrywamy twarde łodyżki rukoli Sałatę rwiemy na kawałki. Układamy je na talerzu. Umyte winogrona tniemy na połówki i kładziemy na sałacie razem z pokruszoną gorgonzolą. Na środek nakładamy dwie kulki sorbetu z gruszek. Sałatkę posypujemy połówkami orzechów włoskich.

Naleśniki z owocami i lodami jogurtowymi
2 naleśniki
4 łyżki konfitury z wiśni
1 szklanka borówek amerykańskich
lody jogurtowe z wiśniami
Naleśniki smarujemy konfiturą wiśniową i posypujemy borówkami. Składamy je w trójkąty. Na wierzchu układamy 2 kulki lodów jogurtowych z wiśniami.
Kulki lodów z powodzeniem zastępują śmietanę z cukrem, którą tradycyjnie polewamy naleśniki. Taka odmiana uatrakcyjni to codzienne danie, zamieniając je w odświętny deser.

Smoothie truskawkowe z sorbetem z mango
1/2 szklanki truskawek
1/2 szklanki kruszonego lodu lub 3-4 kostki lodu
1/4 szklanki wody gazowanej
2 kulki sorbetu z truskawek
kulka sorbetu z mango
ewentualnie listek mięty
Miksujemy truskawki, kruszony lód (lub kostki lodu), wodę gazowaną oraz 2 kulki sorbetu z truskawek. Przelewamy napój do wysokiej szklanki. Na wierzchu układamy kulkę sorbetu z mango. Smoothie możemy udekorować listkiem mięty.
Lód przed wrzuceniem do blendera warto rozdrobnić. Kostki lodu wkładamy do torebki foliowej, owijamy ją lnianą ściereczką, i kruszymy na mniejsze bryłki, uderzając tłuczkiem.

Grillowane gruszki z lodami chałwowymi oraz sorbetem z wiśni
gruszka
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
kulka lodów chałwowych
kulka sorbetu z wiśni
Gruszkę myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Opiekamy połówki gruszki na grillu lub na patelni grillowej. Orzechy włoskie prażymy na patelni, dodajemy miód. Układamy połówki gruszki na talerzu, a na nich orzechy wymieszane z miodem. Obok kładziemy kulkę lodów chałwowych oraz kulkę sorbetu z wiśni.