2 czerstwe kajzerki
oliwa
po 3/4 szklanki startej mozarelli i posiekanych, obranych pomidorów
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej cebuli
2 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki listków oregano
1-2 łyżeczki soli czosnkowej
3 duże zielone papryki przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasion
Bułki okrawamy ze skórki i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i rozsypujemy na blasze, a potem pieczemy w temperaturze 180°C. Gdy się zrumienią, zdejmujemy z blachy i studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Połówki strąków papryki napełniamy przygotowanym farszem. Każdą kładziemy na kawałku folii aluminiowej, jej brzegi wyginamy tak, aby powstały miseczki. Układamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy do miękkości ( 25-30 minut). Na ostatnie 10 minut grillowania przykrywamy papryki folią aluminiową.
Grill LotusGrill Yellow Mus... | Landmann Grill Węglowy Dora... | Master Grill & Party Grill ... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 polędwiczki wieprzowe (po 300 g każda) pokrojone w plastry
przyprawy:
po 1/2 łyżeczki oregano, soli i tymianku
po 1/4 łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu
sos:
1/2 szklanki moreli z syropu
łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Mieszamy przyprawy i nacieramy nimi mięso. Układamy polędwiczki na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i pieczemy 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Robimy sos: mieszamy w rondelku wszystkie składniki i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu, mieszając. Grillowane polędwiczki podajemy polane owocowym sosem.
Rada: Suszone morele z powodzeniem mogą zastąpić owoce z kompotu. Trzeba je jednak wcześniej namoczyć.
Kela Patelnia do Naleśników... | Kitchen Patelnia Craft Kcci... | Tescoma Patelnia Premium Fr... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
600g filetów soli
łyżeczka przyprawy do ryb lub soli
biały pieprz
2 cytryny
200 g masła ziołowego lub czosnkowego
Filety nacieramy przyprawą lub solą, układamy na dużym kawałku folii posmarowanej masłem ziołowym lub czosnkowym. Pozostałe masło ścieramy na wiórki i posypujemy nim ryby. Na każdym filecie układamy kawałki cytryny. Składamy folię nad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmacniamy jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Pakieciki z rybami układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.
Ambition Blacha Do Pieczeni... | Florina Blacha do Pieczenia... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
duże krewetki (ilość w zależności od liczby gości)
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól
Krewetki myjemy pod bieżącą wodą, osączamy. W misce mieszamy drobno posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, doprawiamy solą. Dodajemy osączone krewetki, obtaczamy w marynacie, przykrywamy i na 30 minut odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie nadziewamy krewetki na szpikulce do grillowania i pieczemy na ruszcie po 3 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia obracamy je i smarujemy marynatą. Podajemy z grillowanymi warzywami.
Krewetki z grilla? A czemu nie?! Właściwie nie ma nic prostszego. Krótko się pieką i wyglądają wyjątkowo efektownie.
Do przyrządzenia na grillu wybierzcie największe sztuki. Małe mogą się spalić.
Grill Steba VG 400 | Napoleon Grill gazowy TQ285 | Severin RG 2687 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
1/2 szklanki pikantnego keczupu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
1/4 szklanki posiekanej cebuli
ząbek czosnku
po 2/3 szklanki płatków migdałowych, solonych orzeszków ziemnych i ziaren słonecznika
sól
łyżka czerwonego winnego octu
4 chlebki pita lub 4 bułki do hamburgerów
2-3 łyżki oleju
pomidor
Połowę keczupu mieszamy z jogurtem i odstawiamy w chłodne miejsce. Mieszamy paprykę, cebulę i czosnek, dodajemy migdały, orzeszki, ziarna słonecznika i troszkę soli. Wszystko miksujemy, dolewamy powoli resztę keczupu i ocet winny. Formujemy z powstałej masy 4 burgery. Smarujemy olejem, układamy na tacce i pieczemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Chlebki pita lub bułki przekrawamy prawie do końca na pół. Wkładamy w każdą porcję burgera i plaster pomidora, opiekamy na ruszcie po 2 minuty z każdej strony. Podajemy polane sosem keczupowo-jogurtowym.
NATERIAL Ruszt do mięs i bu... | PF CONCEPT Zestaw do burger... | ActivaProfiline Opiekacz do... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
2 szklanki malin lub truskawek
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
50-70 g masła
1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów lub ciastek amaretti
1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów
Mieszamy w misce wszystkie owoce i 1/3 szklanki cukru. Wsypujemy na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych lub miseczek zrobionych z folii aluminiowej. Mąkę mieszamy z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy palcami kruszonkę. Dodajemy do niej migdały i pokruszone ciasteczka, mieszamy i posypujemy owoce. Ustawiamy miseczki na rozgrzanym grillu i pieczemy 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.
FIELDMANN zestaw mebli ogro... | MEBLE OGRODOWE STÓŁ 2 KRZES... | Meblobranie Zestaw ogrodowy... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |