500 g polędwiczek wieprzowych
50-70 g surowej szynki wędzonej lub chudego wędzonego boczku w plastrach
3 łodygi rabarbaru
1/2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżki oliwy
pieprz
1/2 łyżeczki pokruszonego rozmarynu
pieprz
sól
Marynata:
3 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
2 listki szałwii lub szczypta szałwii suszonej
Przygotowujemy marynatę: oliwę mieszamy z posiekanymi listkami szałwii i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy i oprószamy pieprzem, nacieramy marynatą (troszkę marynaty zostawiamy), owijamy plasterkami szynki lub boczku, smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na talerz, przykrywamy i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
Rabarbar myjemy, czyścimy z łykowatych włókien i zielonych części, kroimy na kawałki (2?3 cm), mieszamy z miodem rozcieńczonym 1-2 łyżkami wody i układamy w natłuszczonej brytfannie. Na nim kładziemy zamarynowane polędwiczki. Skrapiamy je oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy 35 minut w 180°C. Polędwiczki z rabarbarem podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Duralex Naczynie Żaroodporn... | Rosendahl Naczynie żaroodpo... | SIMAX Naczynie żaroodporne ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg rabarbaru
szklanka delikatnego octu winnego
2 czerwone cebule
3-5 ząbków czosnku
łyżka nasion gorczycy
1 i 1/2 szklanki cukru
łyżka płynnego miodu
szklanka rodzynek
1-2 łyżki posiekanego imbiru
po łyżeczce zmielonych ziaren ziela angielskiego i kolendry
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
Rabarbar myjemy, obieramy z łykowatych włókien, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do rondla. Dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i pozostałe składniki (oprócz goździków, cynamonu, octu i miodu). Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając.
Potem dokładamy pozostałe składniki i zagotowujemy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 40 minut, by sos zgęstniał, ale nie dopuszczamy, by się przy palił. Taki sos będzie oryginalnym dodatkiem do mięs oraz ryb i wędlin. Chutney można przekładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.
Berghoff komplet zestaw gar... | Tadar Komplet Garnków z Pok... | Tefal Zestaw Garnków Ovatio... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Marynowany rabarbar:
800 g rabarbaru
2 laski wanilii
60 g cukru
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
Ciasto:
150 g masła
80 g cukru pudru
jajko
szczypta soli
250 g mąki
7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g stopionego masła
10 g cukru
100 g mąki
100 g mielonych migdałów
Dekoracja:
300 g truskawek
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień robimy ciasto.
Zagniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty formujemy brzeg. Na cieście układamy zamarynowany rabarbar (marynatę zostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z termoobiegiem.
Rabarbarową marynatę gotujemy, aby zgęstniała ? to będzie sos, którym skropimy ciasto.
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... | Pavoni Tortownica INFORMAMRS | RENBERG TORTOWNICA RB-3547 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki likieru Grand Marnier
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło
Ciasto:
150 ml śmietanki 36%
150 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
2 całe jajka
120 g cukru
20-30 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie. Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie.
Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem
pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.
GORENJE BO 73 CLI | SMEG SFP 130 LINEA | TEKA HS 725 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |