Rabarbar

Jeśli te piękne różowe łodygi kojarzą wam się tylko z kompotem, pora spróbować czegoś nowego. Świetnie komponują się z różnymi owocami: truskawkami, bananami czy jabłkami. Ich kwaskowy smak, który nie wszystkim odpowiada, zrównoważymy, dodając odrobinę cukru, a także cynamon, imbir lub goździki.
Wieprzowina pieczona na rabarbarze Wieprzowina pieczona na rabarbarze Fot. Artur Rogalski

Wieprzowina pieczona na rabarbarze

500 g polędwiczek wieprzowych
50-70 g surowej szynki wędzonej lub chudego wędzonego boczku w plastrach
3 łodygi rabarbaru
1/2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżki oliwy
pieprz
1/2 łyżeczki pokruszonego rozmarynu
pieprz
sól

Marynata:
3 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
2 listki szałwii lub szczypta szałwii suszonej


Przygotowujemy marynatę: oliwę mieszamy z posiekanymi listkami szałwii i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy i oprószamy pieprzem, nacieramy marynatą (troszkę marynaty zostawiamy), owijamy plasterkami szynki lub boczku, smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na talerz, przykrywamy i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
Rabarbar myjemy, czyścimy z łykowatych włókien i zielonych części, kroimy na kawałki (2?3 cm), mieszamy z miodem rozcieńczonym 1-2 łyżkami wody i układamy w natłuszczonej brytfannie. Na nim kładziemy zamarynowane polędwiczki. Skrapiamy je oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy 35 minut w 180°C. Polędwiczki z rabarbarem podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie Duralex Naczynie Żaroodporne do Zapiekania Ovenchef 3,1l Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru prostokątne 24 cm Zdjęcie SIMAX Naczynie żaroodporne prostokątne 2.5l 21820
Duralex Naczynie Żaroodporn... Rosendahl Naczynie żaroodpo... SIMAX Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Chutney rabarbarowy Chutney rabarbarowy Fot. Artur Rogalski

Chutney rabarbarowy

1 kg rabarbaru
szklanka delikatnego octu winnego
2 czerwone cebule
3-5 ząbków czosnku
łyżka nasion gorczycy
1 i 1/2 szklanki cukru
łyżka płynnego miodu
szklanka rodzynek
1-2 łyżki posiekanego imbiru
po łyżeczce zmielonych ziaren ziela angielskiego i kolendry
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego


Rabarbar myjemy, obieramy z łykowatych włókien, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do rondla. Dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i pozostałe składniki (oprócz goździków, cynamonu, octu i miodu). Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając.
Potem dokładamy pozostałe składniki i zagotowujemy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 40 minut, by sos zgęstniał, ale nie dopuszczamy, by się przy palił. Taki sos będzie oryginalnym dodatkiem do mięs oraz ryb i wędlin. Chutney można przekładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.

Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Neva Białe 8el Zdjęcie Tefal Zestaw Garnków Ovation Inox C817s354
Berghoff komplet zestaw gar... Tadar Komplet Garnków z Pok... Tefal Zestaw Garnków Ovatio...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Torcik z rabarbarem Torcik z rabarbarem Fot. Jarosław Madejski

Torcik z rabarbarem

Marynowany rabarbar:
800 g rabarbaru
2 laski wanilii
60 g cukru
3 łyżki dobrego octu balsamicznego

Ciasto:
150 g masła
80 g cukru pudru
jajko
szczypta soli
250 g mąki
7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia

Kruszonka:
100 g stopionego masła
10 g cukru
100 g mąki
100 g mielonych migdałów

Dekoracja:
300 g truskawek

Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień robimy ciasto.
Zagniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty formujemy brzeg. Na cieście układamy zamarynowany rabarbar (marynatę zostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z termoobiegiem.
Rabarbarową marynatę gotujemy, aby zgęstniała ? to będzie sos, którym skropimy ciasto.

Zdjęcie BIRKMANN Tortownica SERCE 312159 Zdjęcie Pavoni Tortownica INFORMAMRS Zdjęcie RENBERG TORTOWNICA RB-3547
BIRKMANN Tortownica SERCE 3... Pavoni Tortownica INFORMAMRS RENBERG TORTOWNICA RB-3547
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa Fot. Jarosław Madejski

Zapiekanka rabarbarowa

1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki likieru Grand Marnier
2 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło

Ciasto:
150 ml śmietanki 36%
150 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
2 całe jajka
120 g cukru
20-30 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru


Rabarbar kroimy na kawałki. Dusimy z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzamy. Sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie. Kawałki rabarbaru zanurzamy w sosie, a potem układamy w wysmarowanej masłem formie.
Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarnami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Rabarbar przykrywamy masą i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem
pudrem i zapiekamy 5 minut, aby wierzch się przyrumienił.

Zdjęcie GORENJE BO 73 CLI Zdjęcie SMEG SFP 130 LINEA Zdjęcie TEKA HS 725
GORENJE BO 73 CLI SMEG SFP 130 LINEA TEKA HS 725
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA